Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

A kétfejű lány története

2009.05.16. 06:56 blogíró

A születési rendellenességekre az ember többnyire borzadva gondol, és nincs ez másképpen az összenőtt ikrekkel sem. Ehhez képest nekem kellemes meglepetés volt, hogy az alábbi lány (lányok) mennyire normális életet élnek, és hogy a környezetük milyen jól kezeli a dolgot. A jelek szerint egész jól elvannak:



Mindig érdekelt a probléma, hogy ilyenkor ki irányítja a testet, és ennél a konkrét esetnél erre is választ kaptam: mindegyik a saját felét irányítja, vagyis a saját kezét és lábát, és a saját testfelén érzi az ingereket. Ezt figyelembe véve elismerésre méltó, hogy tudnak biciklizni, sőt a jogosítványt is megszerezték. Nem semmi csapatmunkára, koordinációra lehet szükség a vezetéshez, ha az egyik ember a kormány egyik felét fogja, a másik pedig a másikat. A jogosítvány megszerzésénél mellesleg a Wikipédia oldaluk szerint kétszer kellett vizsgázniuk írásban és gyakorlatban is, mindkét ikernek külön, ami a gyakorlati résznél legalábbis felesleges bürokráciának tűnik.

A két ember eltérő személyiség. Más az ízlésük, az egyik a matekban jó, a másik a fogalmazásban, más ételeket szeretnek, stb. Ez sem lehet könnyű dolog, már csak a párkapcsolatot tekintve sem, ugyanis a videóban erről a témáról is beszélnek. Meg akarnak házasodni, és gyereket is akarnak, ami hármasban nem kis kihívás lesz, tekintve, hogy sokszor még két embernek is elég nehéz megtalálnia az összhangot. Például szolgálhatnak majd a „normális” embereknek, ha összejön nekik.

Az egészben leginkább az nyűgözött le, hogy az emberek mennyire tudnak alkalmazkodni az ilyen furcsa szituációhoz is. A film alapján az orvosnál, az iskolában, és egyéb helyeken a többiek láthatólag napirendre tértek a dolog felett. A jelek szerint minden csoda tényleg csak három napig tart, még az ekkora csoda is. Ha egy idegen vetődik arrafelé, és megkérdez egy helybelit, hogy „Mondja csak, tényleg egy kétfejű lányt láttam elmenni ott az utcán?”, akkor valószínűleg azt a választ kapja, hogy „Kétfejűt? Az is valami? Nálunk ez nem újdonság. Majd akkor szóljon, ha egy háromfejűt lát.” :)

 

13 komment

Címkék: iker

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spig 2009.05.16. 09:15:02

Jó pár éve hallottam már róluk,történetük valóban nem mindennapi,hiszen ritka az olyan sziámi ikerpár,akik teljes életet tudnak élni.

A sziámi ikerpár kifejezést egyébként Chang és Eng (a nevük jelentése Bal és Jobb) Bunkernek köszönhetjük,akik az 1800-as években a mai Thaiföldön születtek.A hasfaluknál nőttek össze,a májuk volt közös.Ők voltak az első olyan összenőtt ikerpár,akiknek az életét nyomon követték,és azt lehet mondani,sikeres és hosszú életük volt.Megnősültek,(egy testvérpárt vettek feleségül),és kettejüknek 21 gyermekük született.

Ez persze nem hasonlítható össze egészen az ikerlányok esetével,nem is tudom elképzelni,hogy mit szólna az egyikőjük férje,amíg a másik szeretne néhány szerelmes órát eltölteni feleségével....tény,hogy rugalmasan kell kezelni a dolgot,lényeg,hogy nekik-úgy tűnik-,ez szerencsére sikerült.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.05.16. 17:14:45

@spig: róluk van is kép a wikipédián, de lehet, hogy te is ott olvastad az információkat :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Chang_and_Eng_Bunker

A 21 gyermek azért nem semmi. Pláne ilyen körülmények között. Nem lehet mondani, hogy különösebben visszafogták volna magukat. :)

"Mit szólna az egyikőjük férje"? Elképzelhető lenne, hogy az ikerlányok személyenként külön férfihoz mennének hozzá? :-o Végülis miért ne, bár én úgy gondoltam, hogy inkább egy férfit választanának. De lehet, hogy rosszul gondolom, ha egyszer különbözik az ízlésük. :)

spig 2009.05.16. 18:46:09

@blogíró: Először úgy hét-nyolc éves koromban olvastam róluk a padláson egy lexikonban.De az emberi test című könyvet is oda cipeltem fel,mert ott elmélyültebben lehetett a rémségeket-betegségeket tanulmányozni :D
Ez a férj kérdés jó,pláne,ha egy férfiú venné el a két lányt.Nem tudom,jól járna-e,lehet,hogy egyszerre két asszony perlekedne vele,mert nem csavarta rá a fogkrémes tubusra a tetejét :D

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.05.16. 19:07:11

@spig: És rémségek inspiráltak arra, hogy orvos legyél? Micsoda motivációk jönnek felszínre. :D

A perlekedés még hagyján, de mi lenne, ha az egyiknél kihunyna a szerelem, míg a másik továbbra is fülig szerelmes lenne belé?

Mit lehetne tenni ilyen esetben?

spig 2009.05.16. 20:00:27

@blogíró: Bizonyos szempontból ezek a könyvek is motiváltak,nagyon érdekesnek,nem csak riasztónak tartottam a rémségeket,és szerettem volna mindenkit meggyógyítani.Nohat,mint tudjuk,ettől még messze állunk :D

Azt hiszem,ezt hívják abszolút patthelyzetnek :D Nem szeretnék se a férj,se a lányok helyébe lenni D A te tarsolyodban van valami megoldás?

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.05.16. 20:38:20

@spig: Ha mindenki meggyógyulna, akkor meg egyéb problémákkal kellene szembenézni. Sehogy se jó ez. :)

Nekem sincs megoldásom, de az ilyen érzelmi dolgokban amúgy is a nők a szakértők, úgyhogy ha te sem tudsz megoldást, akkor én nem is próbálkozom. :)

spig 2009.05.16. 21:05:15

@blogíró: Már megint túl sokat agyalunk...? :D

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.05.16. 21:16:50

@spig: Valóban. Bár ezt a kérdést azt hiszem a szív sem oldaná meg könnyedén. :)

ildsisy 2009.05.18. 10:25:59

Bizony erről a témáról lehet is sokat agyalni...

nemuccaszoc 2009.05.18. 11:04:56

Érdekes, mehgökkentő és nehéz...(lehet az élet neki(k)

kg-- 2009.05.29. 10:21:52

Elgondolkodtam ezen a két személyiségen, és lehet, hogy természetes. A jobb és bal agyféltekénknek más-más a feladata, a "személyisége". Ráadásul a végtaghasználatért "keresztbe" a bal félteke a jobb oldalért felel, és fordítva. Ha úgy alakul, hogy a bal oldali lánynak nincs jobb oldala, akkor a bal agyféltekéje munka nélkül marad, és passzívabb lesz. A tesója meg fordítva.
Létezik egy ehhez hasonló skizofréniaszerű betegség, ami úgy alakul ki, hogy a két agyfélteke kommunikációjában valami zavar van. (Pl. utólag is előjöhet műtét/baleset által.) Ilyenkor is az van, hogy az ember a jobb és bal oldali végtagjait csak úgy tudja összehangoltan koordinálni, hogy tudatosan figyeli a folyamatot, esetleg néznie is kell. És a két agyfélteke különböző gondolkodását is megtapasztalják.
(Állítólag, talán a Spektrumon láttam nemrég.)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.05.29. 21:31:02

@kg--: Ami furcsa, hogy a videóban simán elkezd a születésnapi résznél spontán, normálisan tapsolni a két kezével.

Ez hogy lehetséges, ha a két fej külön irányítja a két oldalt? Ehhez kell, hogy legyen valami belső telepatikus kapcsolat, hogy átszóljon az egyik a másiknak, hogy "Na, tapsoljunk!", nem?

2009.06.05. 13:53:38

Ja, ez rejtély. Én se lennék a helyükben... Nem semmi lehet együttélni. Már-már művészet, ahogy koordinálják egymást (magukat).
süti beállítások módosítása