Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

30 nap, ami megváltoztat (jó esetben)

2010.08.01. 22:20 blogíró

A héten Steve Pavlina (akivel már találkoztunk itt az extrém étkezése kapcsán) juttatta újra eszembe a 30 napos projektet, aminek az a lényege, hogy ha be akarsz építeni az életedbe egy hasznos szokást (például napi fél óra mozgás), akkor bevállalod, hogy a következő 30 napban minden nap csinálni fogod. A 30 napos időtartam azért jó választás, mert elég rövid ahhoz, hogy ennyit vállaljon az ember, másrészt viszont elég hosszú is, hogy ennyi ideig kitartva az új szokás mellett kiderüljön, hogy neked való-e, jobban érzed-e magad tőle, és ha igen, akkor a továbbiakban is kitarts mellette.

Az ismert emberek közül Matt Cutts-ról (a Google keresési csoportjának főnöke) tudom, hogy követi ezt az elvet, ugyanis a blogján többször is tárgyalta már a témát. Néhány példa, amit a blogról és a kommentekből vettem:

  • 30 nap TV nélkül. Nekem ez nem lenne gond, mert most sem élek vele, de komoly TV fogyasztóknak érdemes lehet megpróbálkozni vele.

  • 30 nap kávé/cigaretta/alkohol/stb. nélkül. Függőknek ajánlott.

  • 30 napig csak saját készítésű ételt enni. A magamfajta lusta embereknek nem ajánlott. :P Egy változat: 30 napig mindig mást egyél. Egy étel se ismétlődjön.

  • Olyanokat nem idézek ide, hogy 30 nap internet vagy email nélkül, mert próbáltam a mindennapokban kivitelezhető ötleteket válogatni. :D

  • Polifázisos alvás 30 napig. Csak rugalmas időbeosztással és megértő családdal rendelkezőknek! :)

  • Csinálj egy jó fotót naponta, és tedd fel a netre. Ez inkább olyanoknak való, akik amúgy nem szoktak rendszeresen fotózni, de megpróbálkoznának vele. Merészebbek 365 napos célt is kitűzhetnek.

  • A negatív szituációk átkeretezése 30 napig. Ez hasznos szokás lehet, ha sikerül kitartani mellette. Nehezítés: ha kihagysz egy szituációt, akkor elölről kezdődik a 30 nap. B)

  • Ne panaszkodj senkinek egy hónapig. Kibírnád? :)

  • 30 napon át napi 15-20 perc meditáció. Ez nem sok idő, ezért könnyű lehet beilleszteni a napirendbe, és jótékony mentális hatásokkal jár, ha rendszeresen csinálod. A légzésre kell figyelni közben, és ha a gondolataid elkalandoznak, akkor vissza kell őket terelni a légzésre. Ennyi az egész.

  • Napi 50 oldalt olvasni. Ezt úgy értelmeztem, hogy egyhuzamban 50 oldalt, mert úgy nehezebb. Matt azért vette be ezt is a jelöltek közé, mert ő is szenved attól, hogy a netes információáradat rászoktatta a cikkek pásztázására, nincs idő mindent alaposan elolvasni, és ha az agy erre van tréningezve, akkor nehezebb hosszú szövegeket az első betűtől az utolsóig végigolvasni. A napi 50 oldal azt célozza, hogy az ember újra visszanyerje a régi, netes idők előtti koncentráltságát olvasás közben.

  • 30 napig minden nap egy önzetlen jótett egy idegennel. Az én értelmezésemben itt nem valami triviális dolog a cél (pl. előreengedni valakit az ajtóban), hanem olyasmi, amit idegennek ritkábban teszünk meg. Ez a próba járulékos, továbbgyűrűző pozitív hatásokkal is járhat (kapcsolódó mozifilm). Külföldön mozgalmakat is szerveznek ennek a gondolatnak a jegyében. Nem tudom, nálunk próbálkozott-e már valaki ilyennel, hacsak az ingyen ölelést ide nem soroljuk.

Lehetne még sorolni az ötleteket, de mutatóba elég ennyi. Ha valakinek van jobb ötlete, vagy esetleg csinált is már valamilyen 30 napos projektet, akkor a kommentekben megírhatja a többiek okulására.

Visszatérve Steve Pavlina-ra, ő most azt találta ki, hogy 30 napig nem tervez semmit előre, hanem azzal foglalkozik, ami éppen az eszébe jut. Steve nagyon komolyan veszi az ilyen próbákat, nem lazsálja el, úgyhogy már előre aggódik is, hogy az egyik váratlan döntése miatt az élete esetleg más vágányra siklik, ahonnan nem lesz visszaút. A projektje kicsit a pénzfeldobásos életstratégiára emlékeztet, amikor a véletlen dönti el, melyik lehetőséget választjuk egy adott szituációban.

Az ilyen célok nem valók a normális embereknek, de a pénzfeldobásos linken van egy enyhébb változat, ami kicsit hajaz erre: egy hónapig ne mondj semmire nemet. Ha valaki kalandvágyó, és bevállalja, akkor ebből is érdekes dolgok sülhetnek ki. B)

8 komment

Címkék: ember pszichológia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pulykakakas · http://www.pulykakakas.hu/b/ 2010.08.02. 09:11:55

Néhányra reagálnék:
TV nem kunszt, de az internetet nem mernéd bevállalni, mi?
Naponta egy jó fotót csinálni lehetetlen, a netet amúgy is elárasztotta a "jó képek" tömege, további feltöltések feleslegesek :-)
Meditáció, ez érdekes lehet, itt van is egy kis segítség hozzá: www.tudatedzo.info/
50 oldalt olvasni, számomra ez a legizgalmasabb, tán neki is kezdek, csak nem mindegy mit és mekkora oldalú könyvből, egy nagy méretű szakkönyvből az 50 oldal túl sok lehet, Rejtőt meg nem lehet letenni 50 oldal után (ifjabbaknak Harry Pottert).

frkandris 2010.08.02. 09:59:50

a fent leírt módszer szépen működik, legalábbis nekem :) néhány kiegészítéssel (pl. nagyon pontos megfogalmazás, napi report néhány kedves ismerősnek stb.).

eddig a következő szokásokat sajátítottam el, hátha valaki kedvet kap:

* gyümölcs minden nap
* napló (előző nap végiggondolása, miért vagyok hálás stb.)
* aznap összepakolása (óra szinten)
* pénzügyek követése

volt egy kör, ami napi sportolásról szólt, de ezt felváltottam mással.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.08.02. 11:24:13

@pulykakakas: a nettel az a gond, hogy ez munkaeszköz is, azon kívül, hogy információszerző- és kapcsolattartó-eszköz, ezért legfeljebb akkor lehetne kiküszöbölni, ha az ember elmenne 1 hónap szabadságra.

A meditációs linked inkább elijeszti azokat, akik belefognának, ha ilyen neveket olvasnak, hogy Milarépa. :D Szerintem nem kell bonyolítani, a legtöbb embernek a lélegzetfigyelés bőven elég, és ha el akar jobban mélyedni a témában, akkor később is olvashat erről bővebben.

Az 50 oldalnál szerintem egy átlagos könyvet érdemes választani, mert ha annyira tetszik, hogy falod az oldalakat, akkor nem lesz nagy kihívás az 50 oldal elolvasása, ha viszont túl száraz, akkor meg túl sok lesz.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.08.02. 11:25:24

@frkandris: a sportolással mi volt a baj? túl nagy kihívásnak bizonyult?

pulykakakas · http://www.pulykakakas.hu/b/ 2010.08.02. 12:36:05

Milarépa biztos a vegáknak kell :-)

Ezzel az átlagos könyvvel megfogtál, nem tudom mit tekintsek annak.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.08.02. 15:08:25

@pulykakakas: ezt neked kell tudnod, hogy neked mi olvastatja magát, és mi az, amiiből 50 oldalt "akarattal" kellene olvasni

Nekem pl. a most szóba jöhető könyveim egyike sem olyasmi, amit nem tudnék letenni. Mind olyan, hogy elolvasok egyszerre 1-2 fejezetet, és annyi elég, úgyhogy bármelyik jó lenne az 50 oldalas próbához, mert egyikből sem olvasnék el most egy ültő helyben magamtól 50 oldalt.

Geszer 2010.08.07. 17:33:15

Költözködünk, és jelenleg ideiglenes helyen lakunk 1 hónapig (aug 1-31). Előtte órákat tévéztem és arra is aludtam el. Itt nincs tévé. Viszont hatalmas a könyvkészlet. Úgyhogy most 30 nap tv nélkül és min. 50 oldal olvasás minden nap meglesz!

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.08.07. 18:06:51

@Geszer: így könnyű, amikor a körülmények kényszerítenek, az a nehéz, amikor saját akaratból kell betartani a 30 napot. :)

De a végeredmény szempontjából végül is mindegy. Ha így meg tudsz szabadulni a TV-től (a hónap végére kiderül, mennyire hiányzik), akkor lényegtelen, hogyan jutsz el oda. B)
süti beállítások módosítása