Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Dolgok, amiket talán rosszul tudsz

2010.11.01. 19:42 blogíró

Nemrég belebotlottam egy cikkbe, ami azt taglalta, hogy a lefolyókban a déli féltekén is ugyanabba az irányba forog a víz, mint északon, ugyanis a forgás iránya nem a féltekétől, hanem a lefolyó alakjától függ, és ennek kapcsán megnéztem a Wikipédián, hogy van-e szócikk a hasonló gyakori tévhitekről.

Természetesen van, és mutatóba találomra kiválasztottam néhány példát különböző témakörökből. A többségüket jól tudtam, de valószínűleg mindenki talál benne egy-két dolgot, amiben eddig tévesen hitt:

  • Közkeletű hiedelem, hogy a kínai nagy fal az egyetlen tárgy, ami a Holdról is látható. Nincs így. A Holdat megjárt űrhajósok semmilyen földi tárgyat nem láttak onnan.
  • A Föld gömbalakját nem a középkorban fedezték fel. Már az ókorban is tisztában voltak vele, ahogy már itt is volt szó róla egyszer.
  • Nincs bizonyíték arra, hogy a vikingek szarvakat hordtak volna a sisakjukon.
  • Marie Antoinette nem mondta, hogy "egyenek kalácsot", amikor megtudta, hogy a francia parasztoknak nincs kenyere.
  • A szusi nem nyers halat jelent, és nincs is benne mindig nyers hal. A szusi a rizsre utal, amire különböző feltétek kerülhetnek, köztük nyers hal is.
  • A borotválástól a szőrzet nem lesz erősebb és vastagabb. Az olyan szőrszál vége, amit még nem vágtak, elvékonyodó, míg a levágott szőrnél nincs ilyen elvékonyodás, ezért látszik vastagabbnak.
  • A haj és a köröm nem nő tovább az ember halála után. Valójában a bőr zsugorodik össze, és ez kelti a növekedés illúzióját.
  • Ha kimegyünk a hidegbe, az nem növeli a megfázás kockázatát.
  • Nem a fejünkön veszítjük a legtöbb testhőt. Ott ugyanannyi hőt veszítünk, mint a test bármely más részén.
  • A lemmingek nem lesznek tömegesen öngyilkosok sziklákról leugorva vándorlás közben. Ismeretlen területen előfordul, hogy lezuhannak egy szikláról, de ez véletlen, nem szándékos.
  • A denevérek nem vakok, van szemük, és látnak is vele, az echolokációt csak a látásuk kiegészítéseként használják. (Lazán kapcsolódik: egy kutya is tud echolokációval tájékozódni, ha éppen szem nélkül születik.)
  • Az evolúció nem állítja , hogy az ember a majomtól származik. Az elmélet csupán azt mondja, hogy az embereknek és a majmoknak volt egy közös őse 40 millió évvel ezelőtt. Az is lehet, hogy mi azután még úszkáltunk a vízben egy kicsit, ezért vagyunk csupaszok szemben a majmok szőrösségével.
  • A Biblia sehol sem mondja azt, hogy éppen három bölcs látogatta meg születésekor a gyermek Jézust, és azt sem, hogy a látogatók királyok voltak. A szövegben három ajándékról van szó, és ebből gondolta az utókor, hogy akkor bölcsből is három volt.
  • A bibliai tiltott gyümölcsöt általában almának hisszük, holott a szövegben nem szerepel, hogy milyen gyümölcsről van szó.
  • A szeplőtelen fogantatásnak nincs köze Jézus születéséhez, ugyanis Mária születésére vonatkozik.
  • A dzsihád szó nem feltétlenül jelent szent háborút. Az arab szó küzdelmet, törekvést jelent, és a muszlim jogtudósok többsége ezt spirituális küzdelemként értelmezi, nem háborúként.
  • Nem Edison találta fel a villanykörtét. Ő csak továbbfejlesztette, hogy praktikusan használható legyen, de ezt mások is megtették vele párhuzamosan.
  • Nem Marconi találta fel a rádiót, csupán modernizálta a nyilvános műsorszórás céljára.
  • Az évszakokat nem az okozza, hogy a Föld közelebb van a Naphoz nyáron, mint télen. A valóságban amikor az északi féltekén nyár van, akkor a Föld távolabb van a Naptól.
  • A bikák nem dühödnek fel a vörös színtől, ugyanis nem is látják a vörös és a zöld színeket. A vörös szövet anyagának mozgása dühíti fel őket, nem a színe.
  • Nincs bizonyíték arra, hogy a gyenge fénynél olvasás, vagy a TV közelről nézése rongálja a szemet.
  • A cukor nem okoz hiperaktivitást a gyerekeknél. Az eltérő viselkedés pszichológiai okokra vezethető vissza, nem a cukorra.
  • A levegő nagy része nitrogén, nem oxigén. A száraz levegő nagyjából 78% nitrogént és 21% oxigént tartalmaz.
  • Agyunknak nem csak 10 százalékát használjuk.

13 komment

Címkék: tévhitek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UnA 2010.11.01. 22:14:42

Az elsőt én úgy ismertem, hogy a kínai nagy fal az egyetlen olyan építmény, ami a *világűrből* is látható. Ez szerintem még igaz is lehet...

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.11.01. 22:57:35

@UnA: a kínai nagy fal szócikke azt mondja, hogy a NASA szerint alacsony Föld körüli pályáról tökéletes körülmények között szabad szemmel is látható, mások viszont azt mondják, hogy a szem optikai korlátai miatt a normálisnál 7-szer jobb látás kellene ahhoz, hogy szabad szemmel is látni lehessen

en.wikipedia.org/wiki/Great_wall#Visibility_from_space

zsoty27 2010.11.01. 23:41:32

Nem tudom, hogy ismered-e de van még bőven ilyen érdekes tényekről, vagy tévhitekről ezen az oldalon is.-->
www.omg-facts.com/top
Sok dolgon mosolyogtam magamban, hogy jé ez nem is így van?! ( Amúgy gratulálok az igényes és érdekfelkeltő blogodhoz, csak így tovább, öröm és felfrissülés olvasani.)

ESz · http://emich.hu 2010.11.02. 09:27:10

A három bölcsről szóló tévedés az tévedés. A Biblia ír arról hogy bölcsek jöttek és ők hozták az ajándékokat, a három az amiről nincs szó benne.
Mt. 2
biblia.biblia.hu/read.php?t=1&b=40&c=2&v=11#v9

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.11.02. 09:39:45

@zsoty27: köszi, nem ismertem, de azt gondoltam, hogy jócskán vannak még tévhitek a fent felsoroltakon kívül is :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.11.02. 09:41:55

@ESz: igaz, de csak az én értelmezésemmel volt baj, a wiki jól írta, úgyhogy pontosítottam is a szöveget, nehogy én terjesszek további tévhiteket :)

Köszi a javítást.

daniferi 2010.11.02. 18:33:48

"Ha kimegyünk a hidegbe, az nem növeli a megfázás kockázatát."
Pedig növeli, hiszen a hideg hatására megnövekszik a vérellátás az orrban, ezáltal a vírusok könnyebben fel tudnak szívódni, valamint a hidegben csökkenhet az immunrendszer ellenálló képessége is. Inkább úgy javítanám a mondatot, hogy "Nem a hidegtől lesz náthás az ember, hanem a kórokozóktól".

Egyébként jó kis lista :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.11.02. 19:21:15

@daniferi: a wiki azt írja, hogy a kísérletek eddig nem igazolták, hogy ha rövidebb ideig hidegnek vagyunk kitéve, akkor az növeli a fertőzés kockázatát

Ehhez a mondathoz négy hivatkozott forrás is van, úgyhogy biztos igaz. B)

daniferi 2010.11.02. 20:00:00

@blogíró: Akkor ez tényleg jó kis tévhit :D Pedig logikus az is, amit írtam :D

laci_ 2010.11.03. 11:21:46

Ó de utálom, hogy ez a blog mindig összekuszálja a világról alkotott képemet :)

Pimander · http://pimander.blog.hu 2010.11.08. 12:02:33

Ezek szerint a gyenge fénynél olvasás, vagy a tévé közelről nézése bizonyítékok nélkül rongálja a szemet. :)

Avatar 2010.11.16. 15:17:25

Én azt olvastam valahol, hogy Marie Antoinette azért ajánlhatta a kalácsot, mert hatályban volt egy olyan törvény, hogy ha a péknél elfogy a kenyér, akkor köteles a kenyér árában kiadni a kalácsot azoknak, akik kenyeret akarnak venni nála.
www.mult-kor.hu/20080919_a_valosag_a_tortenelmi_mitoszok_mogott_

Echolokációra pedig akár ember is képes lehet.
www.youtube.com/watch?v=qLziFMF4DHA
Sajnos a srác már nem él.
www.youtube.com/watch?v=zhtMXpNW1zc

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.11.16. 19:20:00

@Avatar: köszi, ez a mult-kor-os link érdekes volt

A fiúról én is hallottam, hasznos lenne, ha eleve mindenkinek lenne ilyen képessége, mert akkor nem kellene lámpa a sötétben mászkáláshoz. B)
süti beállítások módosítása