Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Kávé a béltraktusból és egyéb luxuscikkek

2008.12.20. 19:04 blogíró

A Kopi Luwak a világ legdrágább kávéja: egy kiló ára 240 és 1200 USA dollár között mozog. A zamatát egy Jáván és a Fülöp-szigeteken élő cibetmacskafaj adja, ami lelegeli az erdőben a kávécserjékről a bogyókat, kicsit megemészti őket, és végül a bogyók a túlsó felén távoznak. A termesztők az erdőben összeszedik a végterméket, megmossák, megpörkölik, és utána leszállítják a luxusra vágyó vevőknek.

Félkész Kopi Luwak kávé az erdőben:


 

Különös, hogy amit az ember amúgy nem venne a szájába, azért gazdag sznobok egymást taposva tolonganak, hogy elfogyaszthassák. Belegondoltam, hogy én hogyan állnék a dologhoz, ha annyi pénzem lenne, amit nem tudnék értelmesen elkölteni, de az igazat megvallva nem igazán vonz sem az aranyülőkés WC, sem az elnöki lakosztály, sem az arany és platina bevonatú golfütők gondolata. Talán ha elég pénzem lenne ezekre, akkor a megfelelő pszichés változások is megtörténnének bennem, és rajonganék értük.

Nemrég láttam egy videót, ahol egy újságíró mesélte el, hogy egy magazin megbízásából kipróbált egy csomó luxuscikket. Elment például egy fantasztikusan drága étterembe, de nem igazán nyűgözte le az étel. Megvásárolt egy hiperdrága farmernadrágot, de azt sem érezte különlegesnek. Felsorolt még további példákat is, de a legérdekesebb az volt, amit a végén mondott.

A Stanford egyetemen végeztek egy kísérletet, aminek során ugyanazt a bort különböző címkékkel látták el. Ahogy várható volt, a kísérleti személyek a drágább címkéjű üvegekben levő bort sokkal finomabbnak érezték, mint az olcsóbbakat. Ez még betudható szimpla sznobizmusnak is, a kísérleti személyek a saját kifinomult ízlésüket vélték igazolni azzal, hogy a drágább bort finomabbnak mondták. Ezért a kísérletvezetők MRI-t is rájuk kapcsoltak, és megvizsgálták az agytevékenységüket, amiből az derült ki, hogy a drágább címkéjű bor fogyasztása ténylegesen nagyobb örömérzést váltott ki az agyukban.

Mi ebből a tanulság? A sznobizmus boldogít?

 

6 komment

Címkék: pénz boldogság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bodr · http://google.com/+ibodr 2008.12.21. 11:00:49

Szerintem ez nem annyira unexpected, mint amilyennek tűnik, tkp. a szimpla placebo is így működik, ez a boldogság-placebo. :)

nyuszisz 2008.12.21. 12:07:47

Burgess-től lopták ezt a kísérleti témát ;)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.12.21. 15:52:20

Ha bolgoság placebo, és ráadásul működik, akkor mindenre magasabb árat kellene írni, és kapásból mind boldogabbak lennénk, nem? :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.12.21. 15:55:03

Burgess-től csak a Gépnarancsot olvastam, az Egy tenyért... nem.

Mondjuk a Gépnarancsban is volt hasonló, amikor negatívan programozták a főhőst az erőszak ellen. Itt meg mintha boldogságra lennénk programozva, ha valami luxusterméket fogyasztunk.

bodr · http://google.com/+ibodr 2008.12.22. 10:46:52

Nem, mert akkor a magas ár lenne a default, ráadásul így csóróbbak lennénk, ezért boldogtalanabbak.

Elanor_42 2008.12.23. 09:42:09

ne egyszerűsítsd le :)
az ingeréhség még az önfenntartásnál is nagyobb szükséglet (ezt számos kísérlet bizonyítja)
ezek a borkostolós csórikáim azt hitték, valami k nagy dologban van részük és jól érezték tőle magukat :)
ennyi!
süti beállítások módosítása