Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Lenézem a számítógépet

2009.01.10. 17:50 blogíró

A minap futottam bele egy írásba, ami a Workrave-et ajánlgatta azoknak, akik sok időt töltenek a számítógép előtt. Én is ajánlom, csak arra kell figyelni, hogy az ember ne a gyári időbeállításokkal használja, mert azok annyira rövidek, hogy a felhasználót igen hamar az őrületbe kergetik, és rövid úton leszedi a szoftvert, ami pedig nagyon hasznos egyébként.

A kommentek között valaki belinkelt egy ergonómiával foglalkozó oldalt, amin az alábbi monitor elhelyezést javasolták:


 

A fenti elrendezés logikája az, hogy az emberi test nem szereti sokáig ugyanazt a pozíciót kitartani. Ha a monitor szemmagasságban van, akkor a fejet csak függőlegesen tarthatjuk, és úgy nézhetjük egyenesen a monitort. Ha viszont >15 fokban lefelé tekintünk rá, akkor nézhetjük megdöntött fejjel egyenesen, de módosíthatunk is a pozíciónkon a fejünk feljebb emelésével és a szemünk lejjebb engedésével.

Első felindulásomban nyomban szétszedtem a számítógépasztalt, és átvariáltam a gép környékét, hogy kipróbáljam ezt az elrendezést. Így elsőre szokatlan, de nem kényelmetlen, csak más, mint eddig. Érdemes kipróbálni.

Még soha senkinél nem láttam, hogy így használta volna a gépét, mert eléggé eltér a szokványos elrendezéstől. Lehet, hogy csak mindenki lusta, vagy nem akarja a szép dizájnos számítógépsarkot megbontani egy ilyen forradalmi ötlet kedvéért?

Én mindenesetre az egészségemet fontosabbnak tartom, úgyhogy így hagyom. Majd kiderül, hosszabb távon mennyire válik be. Egyelőre még élek. :)

 

12 komment

Címkék: ergonómia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spig 2009.01.12. 21:05:34

Huha...alakulok! :)

Nohat,kivancsivá tettél....nekem fogalmam sincs,mivel essek neki a szép tömörfa asztalomnak,amin a monitor is van..
Egyébként el tudom képzelni,hogy sokkal kényelmesebb úgy használni,ahogy a cikkben szó van róla.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.01.12. 21:48:25

Te az vagy, akinek gondollak? Ezzel a névvel alig ismertem rád. :)

Még mindig a lenti elrendezést használom, és tetszik. Kevésbé fárasztó, mint amikor mindig egyenesen előre kellett nézni.

Nekem egy nem túl szép számítógépasztalom van, úgyhogy azt könnyű szívvel szétszedtem. Te lehet, hogy a szépség áldozata leszel, mert nem lesz szíved megbontani a szép tölgyfaasztalt. :)

spig 2009.01.12. 22:42:01

Szerintem spig kommentelt már;)
Abszolút el tudom képzelni,hogy lehajtott fejjel kényelmesebb,hiszen amikor abbahagyom az olvasást-írást ,pihenésképpen én is azonnal lehajtom a fejem,és lefelé nézek..
Marad az a megoldás,hogy a kényelmes forgószék elé teszek egy sámlit,és rá a monitort...itthon még hagyján,de hogy fogom ezt beadni a munkahelyemen? :D
(P.S ez a téma megérne egy misét az nlc-n is.)

cincinnatus 2009.01.12. 22:50:21

@spig: Laptoppal jóval egyszerűbb a mutatvány.;)

spig 2009.01.12. 23:04:57

cincinnatus: Vetetek a főnökkel egy laptopot... és sámlit is.Meg egy labdát,mert azon meg ülni lenne egészségesebb...:)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.01.13. 07:16:58

@spig: spig lehet, hogy kommentelt, de akkor sem tudtam, hogy kiről van szó. Én a teljes nevedhez vagyok szokva, vagy sp-hez. :)

A sámli megoldás lehet, de hova teszed a billentyűzetet? Ölben tartani nem biztos, hogy kényelmes. Szerencsére nekem van egy kis guruló laptopasztalom erre a célra, amit magam elé tudok tenni, és tetszőleges magasságra tudok állítani.


A munkahelyeden? Ött is a gép előtt ücsörögsz?? Azt hittem, ott egész nap ágytól ágyig kell járkálni, mert hát mégiscsak oda kell menni az emberekhez, nem?

spig 2009.01.13. 15:16:28

Megilyet,azt hittem,tudod:)Mosst már inkább nem csinálom vissza sp-re,örültem,hgy be tudok lépni...:)

Igen,igazad van,sehogysem jó ez így:(

Sajnos sokat kell gép előtt ülni.Az adminisztráció (anamnezis,statusz,gyógyszerek,vizsgalatok es eredmenyei,jelenlegi kezeles,konzultaciok,tovabbi vizsgalatok,zarojelentes,stbstb) rengeteg időt vesz el,és ritkán van kéznél valaki,akinek diktálni lehet.Mondhatni,semmikor:(

nyuszisz 2009.01.14. 18:12:24

A munkahelyemen olyan hülye elrendezésben van a monitor, hogy szinte fölfelé kell néznem. Otthon a laptopra lefelé nézek, az valóban sokkal kényelmesebb.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.01.14. 19:26:57

Felfelé nézni a gépre? Na az nem lehet kényelmes huzamosan...

Lujoba - www.blog.lujoba.hu 2009.01.15. 13:56:58

Láttam már hasonló elrendezést, de nem "laptop szinten", ott inkabb a monitor a júzer ölében volt. Nem tunt rossznak, mikor kiprobaltam, bar nemtom, orakig milyen lehet. Az biztos, hogy nekem a legjobban a "minden vegtag derekszogben, monitor felso szele szemmagassagban" jott be. Ha igy ulok ugyanis, nem huzom-nyujtom egyetlen fejbiccento izmomat sem.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.01.15. 15:17:56

A minden derékszögbennel az a baj, amit a bejegyzésben is írtam, hogy az emberi testet nem arra tervezték, hogy ugyanazt a pozíciót tartsa ki sokáig, vagyis egész nap nem lehet így kényelmesen dolgozni, mert nincs tere annak, hogy az ember változtasson pl. a fejtartásán, mert csak előre tud nézni.

A lefelé nézős változatban több mozgástér van az apró variálásokhoz.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.01.19. 17:04:54

Tetszik az elmélet, csak az a baj, hogy az egész íróasztalt és környékét saját magam építettem, és pont most, hogy kész vagyok (tégla és vastag OSB keveréke), kezdjem el előlről, hogy a monitort be tudjam rakni 15 fokkal agam alá? :-)

Előbb kellett volna okosodnom. De köszönöm a posztot, a hírt, mert elraktam magamnak! Még kérek ilyeneket, és a negyvenedik után elmegyek doktorálni civilizációból! :-)
süti beállítások módosítása