Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Autóvezetés hipnózisban

2009.09.08. 22:11 blogíró

Az egyik nap autóval mentem a városban, és éppen foglalkoztatott valami probléma, ezért elmerültem a gondolataimban vezetés közben. Egy idő múlva arra eszméltem, hogy már jó ideje kikapcsoltam a világból, az autó viszont haladt tovább, és biztonságosan eljutottam vele egy másik pontra, de nem igazán tudtam felidézni a két pont közötti utat.

Máskor is történt már ilyen, ezért rákerestem neten, és mint kiderült, a jelenség hivatalos neve autópálya hipnózis, bár ahogy a fenti példa is mutatja, nem csak az autópályán működik.

Ha ilyenkor egy váratlan esemény történne, akkor a vezérlőmechanizmusok vajon mindig képesek lennének idejében visszakapcsolni az aktív agyműködésre? Eddig minden alkalommal működött az automatizmus, de ha ilyesmi történik velem, akkor utólag általában meglepődöm, hogy még épségben vagyok. :) Különösen, ha azt vesszük, hogy egyidejűleg valószínűleg még jó néhányan vezetnek körülöttem hipnotizált állapotban. :P

16 komment

Címkék: autó ember pszichológia automatizmus

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.09.08. 23:12:32

Velem gyaloglás közben is előfordult, hogy arra emléxem, h elindultam haza, aztán snitt.. és otthon vagyok.. gyorsabban mint kéne, gyalog.. délitől a blahán fél óra alatt, nem tudom hány lámpán át, de semmi nem rémlett, hogy én merre mehettem:)

Mondjuk ez főleg akkor fordult elő, mikor olvastam útközben, mert a gyaloglás maga olyan unalmas... :)

SvenH 2009.09.08. 23:39:57

nálam ez rendszeres biciklizésnél. Annyira ösztönösen kerülgetem a kátyúkat, hogy már fel se tűnik. Tekerés közben jutnak eszembe a legjobb gondolataim.

SvenH 2009.09.08. 23:42:25

Tekerés közben jutnak eszembe a legjobb ötletek :) Ezt akartam írni.

OnSightFree 2009.09.09. 00:00:53

Még régen általános suliból hazafele a járdaszegélyen egyensúlyozva jöttem haza. Szinte mindig leestem, vagy legalábbis egyensúlyt vesztettem, kivéve, mikor a gondolataim nagyon messze jártak. Ekkor azon kaptam magam, hogy már szinte otthon vagyok, és még mindig a járdaszegélyen...
Vajon van olyan hipnotikus állapot vmi sportban, hogy az ember elvonatkoztat (csak rá lehet már kondicionálni erre az agyat) és megnyer egy grandslam teniszdöntőt, vagy 1500m sikfutást, úgy, hogy közben pl az esküvőjét tervezgeti?

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.09.09. 06:42:03

@Ypszi: Én is szoktam néha gyaloglás közben olvasni, de én nem mertem úgy végigmenni az úton, hogy közben nem nézek fel. :D

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.09.09. 06:44:15

@SvenH: igen, biciklizés közben is van néha ilyen, de utólag öntudatra ébredve azért ilyenkor is sokszor arra gondolok, hogy csak mázli volt, hogy nem mentem egy kocsi alá :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.09.09. 06:47:37

@OnSightFree: olvastam, hogy a sportolók sokat használják a vizualizálást (elképzelik magukat, ahogy elsők lesznek, stb.), úgyhogy ott is valamilyen automatizmusra nevelés a cél.

Az esküvő tervezése és hasonlók náluk arra is jó lehet, hogy eltereljék a figyelmüket a testük tiltakozásától, ami inkább pihenne, mint futna. :)

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2009.09.09. 08:41:52

Nekem gyalog is simán működik az autópálya-hipnózis, vannak napok, amikor a melóban térek magamhoz, gép előtt ülve, aztán agyalok, hogy vajon hogy a frászkarikába' jutottam el ide :).

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.09.09. 09:40:15

@blogíró: szerinted tudatosan nem néztem fel?:P

Amúgy vezetni alvajárva is lehet.

OnSightFree 2009.09.09. 10:29:46

Hmm, eszembe jutott erről egy szint a piálásban. Tudjátok, mikor valaki olyan részegre issza magát, hogy máshol ébred mint a buli, azt mondják (vagy vmi ilyesmit), hogy "teleportálósra itta magát" ? :)
Ez kb 1-el van a "láthatatlan vagyok" szint felett.

Nem feledem, mikor barátom egy kemény buli után otthon ébredt, mondván "Bakker, hol az autóm?? És kinézve az ablakon, ott állt tip-top beparkolva.... Hasonló tudatalatti vezetés lehetett az is

na de ez már kissé offtopic :P

daniferi 2009.09.09. 15:47:06

A teleportos hazaút buli után érdekes tud lenni :) A rekord az akkor volt, amikor először ittam Absinthot. Arra még emlékszem, hogy megittam, majd kértem még, mert ízlett, aztán még egyet. Utána azt vettem észre, hogy otthon vagyok a bulitól 20km-re, s vasárnap dél, s épp felébredek. Persze akkor nem kocsival voltam :)

Reggelente a készülődés ilyen automatikus néha. Elkezdek készülni, aztán a kocsiban "térek magamhoz", majd elkezdek azon gondolkozni, vajon kikapcsoltam-e a kávéfőzőt vagy sem :)

kg-- 2009.09.09. 23:22:07

Igazán türelmesen vártam, de csak nem jött az az összegző comment, hogy: "Részegen hazabicikliztem, közben kiolvastam egy könyvet, és a kocsi is hazakerült." Akivel megtörtént, mindenképpen írja meg :)

kg-- 2009.09.09. 23:27:05

Szerintem az összes olyan tevékenységre működik, amit már eléggé begyakoroltunk ahhoz, hogy odafigyelés nélkül sikerüljön. Pl. egy tányér levest is meg lehet enni elmélyült olvasás közben - bár elismerem, ez általában veszélytelenebb az autóvezetésnél :)
De ott vannak azok a profi sziklamászók, akik csak úgy felfutnak a függőleges falon/sziklán. Ők már nem keresgélik tudatosan a kapaszkodókat, a testük tudja a dolgát.
És hát a legtöbb monoton munkát is az tesz elviselhetővé, hogy a gondolatok elkalandozhatnak.

mldrv 2009.09.10. 03:32:04

és azt miért várjátok el, hogy a memóriátok hibátlanul működjön? lehet, hogy csak nem emlékeztek arra, hogy mit csináltatok pl. részegen. :) egy hasonló tipikus példa az álmainkra való emlékezés, bár ha felébredés után azonnal megpróbálod felidézni, akkor jó eséllyel fog menni később is. :)
az automatikus cselekvésekhez pedig nem kell tudatosság, ami pedig nem tudatosult, arra nem fogsz utána emlékezni (legalábbis tudatosan nem).

OnSightFree 2009.09.10. 17:45:58

@kg--: Nem kötekedésből, de szerintem a sziklamászó videókon a profik akiket látsz azért futnak fel, mert századszorra másszák az adott utat. Első próbálkozára nem szaladgálnak mint a pók azért :)
(V-s út felé én sosem másztam de azért van tapasztalatom)

Amúgy jó lenne ha egy agykutató olvasná a kommenteket, mert valahol régen azt olvastam, hogy a rutinszerűvé vált cselekvésekért a kisagyunk felel, és nem a nagy hírhedt cotrex... Ha ez igaz, akkor kisagyunkat nem szabad lenézni, elvégre képes biciklizés közben kiolvasni egy könyvet, úgy, hogy közben megtervezted az esküvödet és aludtál.

Ja, és a kocsi is hazakerült :P

kg-- 2009.09.11. 10:57:09

Van egy cikk a szeptemberi IPM-ben, ami érintőlegesen idekapcsolódik. A gondolkodásról, álmokról szól, de egy bekezdés megemlíti, hogy megváltozott tudatállapotban - pl. elmélyült tevékenységek, álom - közben a hipnózishoz hasonlóan az agy tudatos, kritikai érzékkel bíró része mással foglalkozik ugyan, de az ember mégis reagál a külső hatásokra.
A dolog annyiban érdekes jelen poszt szempontjából, hogy a külső ingerek ilyen tudatállapotban szuggesztióként is működhetnek, főleg, ha direkt befolyásolásra találták ki őket.
Pl. hipnotikus autóvezetés közben látott óriásplakátokat nem fogok tudni tudatosan felidézni, mégis valószínűleg befolyásolni fog a későbbiekben, méghozzá hatékonyabban, mintha tudatosan pillantottam volna meg. Ugyenez igaz lehet rádióreklámokra. Elgondolkodtató, hogy esetleg nem csak a reklámok hatnak ilyenkor mélyebben, hanem pl. egy elgázolt kisállat látványa is befolyásolhatja a tudatallattit, kiváltva egy óvatosabb vezetési stílust. (Bár ebben nem vagyok biztos, mert állítólag ebben a hipnotikus állapotban a személyes jelképeké a főszerep, azok hatnak igazán.)
süti beállítások módosítása