Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Hakapeszi Maki tündöklése és bukása

2009.11.11. 21:59 blogíró

Egyik nap valamiről eszembe jutott Hakapeszi Maki, és nyomban fel is mentem a Youtube-ra, hogy megnézzem, van-e róla anyag. Sajnos elég gyér volt a választék, csak részleteket találtam a műsorból, és azok is Levente Péteresek voltak, nem az általam jobban ismert Gyabronka-féle változat.

Hakapeszi Maki ugyebár egy szélhámos, aki mindig előáll valami új szenzációval, és ezeket jó pénzért (csokiért) eladja a Hiszékeny Úrnak. Hamarosan azonban jön Móka Miki, és felvilágosítja az áldozatot az átverésről, aki erre nekitámad a majomnak, de Miki minden alkalommal megvédi a galád állatot, és szembesíti Hiszékeny Urat a saját felelősségével az ügyben.

Felnőtt fejjel nézve egy ilyen epizódot az ember óhatatlanul mást lát benne, mint gyerekkorában. Nekem például újranézve az ugrott be róla, hogy a jelenet a piac működésének allegóriája: Móka Miki az államot szimbolizálja, aki megfigyeli a történéseket, és beavatkozik, ha kell. Hakapeszi egy dörzsölt piaci szereplő, aki mindig csak a hasznon töri a fejét. A Hiszékeny Úr pedig a naiv átlagember.

Ebből a megközelítésből kiindulva két lehetséges értelmezése is van a történeteknek:

Az egyik szerint az állam a vitákban a gátlástalan piaci szereplőket pártolja ahelyett, hogy teljes mellszélességgel a becsapott átlagemberek mellé állna. Az epizódok az állam és a nagytőke összefonódását demonstrálják, és könnyen rájöhetünk, hogy Móka Miki, bár színleg az igazság letéteményese, valójában Hakapeszi zsebében van, hiszen minden alkalommal megvédi őt a jogos büntetéstől, és hagyja, hogy folytassa bűnös üzelmeit. Az álnok majom nem tud semmilyen valós teljesítményt felmutatni (hacsak a szélhámosságot nem tekintjük annak), és mégis hogy, hogy nem, mindig csokival távozik a végén Ez a fajta világértelmezés köszön vissza sok helyről manapság az aktuális közéleti ügyek kapcsán is (pl. bankok és a törlesztők viszonya).

A másik lehetőség, hogy a mese azt szimbolizálja, hogy senkinek sincs törvényileg garantált joga hülyének lenni, és követelni, hogy kártalanítsák őt, ha valamiben felelőtlenül döntött. Vagyis így értelmezve az egyes történetek arra tanítanak, hogy ha rosszul döntesz, akkor ne egyből másokat hibáztass, hanem először a saját portádon sepregess. Az állampolgárok személyes felelősségének ilyen módon történő felvetését kevésbé hallom emlegetni a médiában a hasonló ügyekkel kapcsolatban. Kétségtelen, hogy ennek kevesebb a politikai hozadéka, különösen a választások közeledtével.

Érdekes lenne tudni, hogy a gyerekkorban látott hasonló mesék és a belőlük leszűrhető cselekvési mintázatok mennyire befolyásolják a felnőttkori döntéseket. Például, elképzelhető, hogy sok felnőttben tudat alatt az maradt meg a fenti meséből, hogy nyugodtan lehet felelőtlen, beleugorhat bármibe, hiszen ha valami rosszul sül el, akkor úgyis jön majd Móka Miki, aki kihúzza a bajból. És lőn.

6 komment

Címkék: mese döntés piac korrupció állam felelősség nép hakapeszi mókamiki zsebtévé

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rivera 2009.11.12. 12:55:26

Engem a Magyar Népmesék gondolkoztattak el hasonlóan.

A történetek jó része arról szól hogy a rafinált ügyeskedő csellel jól bepaliz valakit, és a végén nevet a markába.

Gyerekként persze ez vicces volt, most nem annyira.

kg 2009.11.12. 18:23:26

Én valahogy sosem azonosultam Makival gyerekként, és sajnáltam HIszékeny Urat. Meg is látszik, azon, ahová jutottam :)

Az első verzióhoz egy kis adalék. Volt olyan rész (talán több is), amikor Miki ugyanazt a stiklit elkövette Makin, vagy valahogy lehetetlenné tette az átverést, miközben megszerezte a csokikat. Mintha lett volna arra példa, hogy Maki nem kapta vissza a csokit - de ennek most utána kellene néznem.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.11.12. 19:13:04

@rivera: a Népmesékben a hatalmasokat és a gazdagokat szokták bepalizni, a másik szegény embert nem, ha jól emlékszem

Azért ez egy fokkal elfogadhatóbb.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.11.12. 19:15:21

@kg: szerintem mindig kapott csokit a végén, mert ilyenkor siránkozni kezdett, és Miki adott neki

Engem gyerekként az zavart, hogy nem bontja fel a csokipapírt, sőt nem is eszi meg a csokit, csak hozzáérinti a fejét, ahogy a fenti videón is látszik. Nem volt számomra kielégítő a vizuális megvalósítás. :D

Désiré · http://juhaszmarton.hu 2009.11.14. 04:51:56

Sokan foglalkoztak már a gyerekkori mesék hatásával, elég érdekes elméletek vannak. Ha jobban utána szeretnél nézni, ajánlom Eric Berne Sorskönyv című művét.

Asidotus 2010.07.06. 19:23:35

Szerintem nem helyes, amit a majom tett. Igen, törekedni kell arra, hogy ne váljunk áldozatok, de annak hol a határa? Menjen el minden nő thai-boxolni, hogy meg tudja magát védeni? Vegyek egy pisztolyt magamnak, hogy meg tudjam védeni magam?
Tanuljak jogot, hogy meg tudjam védeni magam (ahelyett, hogy orvosnak, mérnöknek, tanárnak, ácsnak, stb. tanulnék)?
süti beállítások módosítása