Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

A porosz katonák, mint a divat áldozatai

2009.12.13. 22:16 blogíró

Nemrég eszembe jutott Mozart idegesítően hülye nevetése az Amadeus-ból, és a videó láttán felmerült bennem a kérdés, hogy tulajdonképpen miért is hordtak ilyen idióta parókákat akkoriban? A divat kézenfekvő magyarázatnak tűnt, de, mint kiderült, praktikus okai is voltak a dolognak. Akkoriban ugyanis olyanok voltak a higiéniai viszonyok, hogy mindenki tele volt tetvekkel, ezért inkább leborotválták a hajukat, és parókát hordtak, amit könnyebben lehetett cserélni és tetvetleníteni.

A magyarázatot megtudva már éppen továbbszörföltem volna, amikor a katonai parókákra siklott a tekintetem, és azt olvastam, hogy a 17. századtól kezdve a hadseregek is átvették a civil divatot. A tisztek rizsporos parókát hordtak, de a közlegényeknek erre nem tellett, ezért ők inkább a hajukat növesztették meg. A porosz hadseregben ezt az extremitásig fokozták, ugyanis hátul derékig érő copfot növesztettek maguknak, amit annál szebbnek tekintettek, minél hosszabb volt, ezért ennek érdekében a hajukat olyan szorosan hátrahúzták, hogy a fejbőrük megfeszülése miatt a katonák nem tudták becsukni a szemüket!

Nem tudom, hogy a csatatéren is így hordták-e a hajukat, de ha csak a díszszemléken, akkor is érdekes látványt nyújthatott menetelés közben a szemüket becsukni nem tudó katonák sora. :D

Erről a képről Kicsi Alex jutott eszembe a Mechanikus narancsból, amikor kipeckelik a szemét a propagandafilm befogadásához, de a populárisabb alkotások iránt érdeklődőknek Mel Gibson vallatási jelenete is beugorhat az Összeesküvés-elméletből.

A porosz katonák igazán nagy divatbolondok lehettek, ha ehhez hasonló dolgot bevállaltak a szépségért. :P

5 komment

Címkék: történelem mozart hadsereg paróka porosz gépnarancs

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pulykakakas · http://www.pulykakakas.hu/b/ 2009.12.13. 23:07:23

Ezzel a fejbőr feszüléssel valami nem stimmel. Akármennyire is feszül a szemét be tudja csukni az ember, még ha katona is. Díszszemlén egyébként nem feltétlen baj, ha nyitva van a baka szeme.

Artsuhtaraz · http://latomasok-arnyjateka.blog.hu/ 2009.12.14. 10:35:31

@pulykakakas:
Ezzel én is egyetértek, valami bukta van a feszüléssel. Ahhoz hogy ne tudd becsukni a szemed a szemhéjadnak kéne feszülni, szerintem sosem tudod őgy megvalósítani a haj hátrakötését, hogy kellően megfeszüljön.

Akkoriban az értelmesebbjei úgy legyintettek a katonákra, mint most minden épeszű ember az emósokra?

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.12.14. 10:53:41

@pulykakakas: direkt néztem, de a katonai parókákról szóló részhez nem volt külön online forráshivatkozás, úgyhogy a lábjegyzetekben felsorolt könyveket kellene elolvasni, hogy kiderüljön az igazság

Mindenesetre maga a viselet sem tűnik túl praktikusnak, de lehet, hogy akkoriban katonáék még nem törődtek annyit a praktikummal. :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.12.14. 10:56:31

@Artsuhtaraz: lehet, hogy csak azért nem szereted az emósokat, mert már kiöregedtél abból a korból. :) A tinik mindig is lázadni akartak a felnőttek világa ellen, és ennek most éppen az emó az eszköze.

Egyébként én sem szívlelem túlságosan a látványukat. :P

snorbi 2009.12.16. 09:33:47

"fejbőrük megfeszülése miatt a katonák nem tudták becsukni a szemüket"

Szerintem független a fejbőr feszességétől az, hogy valaki be tudja-e csukni a szemét.

Másrészt aludni is sokkal nehezebb nyitott szemmel, márpedig kialvatlan és fáradt katona = haszontalan katona. Szal ha ezt tényleg megcsinálták, akkor a korabeli tisztek egytől-egyig idióták voltak :)
süti beállítások módosítása