Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Kinek süti, kinek szex

2008.10.14. 19:21 blogíró

Időnként nézek a neten Google videóelőadásokat, ahova a legkülönbözőbb szerzőket hívják meg a legváltozatosabb témákban a politikától az utazási beszámolókon át a történelmi kalandozásokig.

Legutóbb egy pszichológiai előadást néztem, ahol az emberek időhöz való viszonyáról volt szó. (Mellesleg még a világválság hatásain is viccelődtek benne, pedig éppen kikapcsolódásképpen akartam nézni, hogy végre valami másról halljak, mint egyébként.) Az előadás közben bemutattak egy kísérletet, ami 4 éves gyerekeken vizsgálta, hogyan viszonyulnak az időhöz: a jelenre koncentráló hedonisták-e, vagy képesek a jövőbeli nagyobb haszonért elhalasztani a pillanatnyi örömöt.


A gyerekek elé letettek egy süteményt, és a kísérletvezető azt mondta nekik, hogy 5 percre el kell mennie valamiért, de ha megvárják a süteményevéssel, amíg visszajön, akkor kapnak egy másik süteményt is jutalmul. Vagyis egy helyett kettőt ehetnek meg, ha várnak.


Szegény gyerekeknek ez nem kis kísértés volt, az alábbi videóban látszik is, hogy mekkora. Félrenéznek, próbálják elterelni a figyelmüket erre a kis időre, amíg visszajön a felnőtt, és végre megehetik az édességet. Először azokat mutatják, akiknek sikerült kibírniuk, utána pedig azokat, akiknek nem:
 

 

 

Vicces elnézni a gyerekeket, de a kísérlet a felnőttekről is sokat elmond. A különbség csak az, hogy számukra már nem sütemény a tét, hanem a szex, pénz, stb., és az egész előadás arról szólt, hogy érdemes tudatosítani az időhöz való viszonyunkat, mert ezáltal magunkról is sokat megtudhatunk, hogy miért működünk úgy, ahogy. 


A teljes előadást itt nincs lehetőség összefoglalni, de a lényege az volt, hogy 6 kategóriát különböztettek meg az időhöz való viszony szempontjából: 


- pozitívan múltra koncentráló (szívesen idézi fel emlékeit, nagy örömöket, vidámságot, családi összejöveteleket, stb.)
- negatívan múltra koncentráló (a múltbeli negatív élményeken rágódik, újra és újra befutja a régi negatív gondolati köröket)
- jelenre koncentráló hedonista (a pillanatnak él, a gyors örömöket keresi, impulzív)
- jelenre koncentráló fatalista (úgy érzi, nem ura a sorsának, nem foglalkoztatja sem a múlt, sem a jelen, mert úgysem tud változtatni a dolgokon)
- jövőre koncentráló (távoli célokat fogalmaz meg, és követ, stb.)
- transzcendens jövőre koncentráló (a halál utáni életre készül, az itteni létezést csak az arra való felkészülésnek tartja)


El lehet gondolkozni, hogy ki hova sorolja magát. Előnye/hátránya mindegyiknek van. A szerzők szerint azok a legboldogabbak, akiknek a pozitív múlt, a hedonista jelen, és a jövőre irányultság hármasa együttesen dominálja a gondolataikat. 


Angolosok az előadók által készített online teszttel felmérhetik magukat.

 

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacsa! 2008.10.14. 23:41:09

Megcsináltam a tesztet, megnéztem a diagramom, nos, az eredményem a grafikonon kb vízszintes tükörképe (ellentéte) az optimálisnak. Kezdhetek aggódni? :)

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.10.15. 07:02:13

A szerzők könyve arról szól, hogyan változtassuk meg a gondolkodásunkat, hogy boldogabban éljünk. Talán érdemes lenne beszerezni. :)

megmondÓ 2008.11.01. 16:29:31

úgy hívják hogy Zimbardo, a pszichodokit
süti beállítások módosítása