Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Piszkos szerelem

2008.11.27. 20:42 blogíró

Éppen egy történelmi könyvet olvasok, amiben egy helyen a gazdag angol kereskedő apa és fia vitatkozik egymással. Az apa Kínában élve eltanulta a higiéniát a helyiektől, és a beszélgetésben szembesíti fiát azzal, hogy milyen mocsokban élnek a barbár európaiak:

- Mikor fürödtél utoljára?

- Régen. Az idejét sem tudom.

- Mikor mostad ki a ruháidat?

- Természetesen soha! Miért kellene kimosni őket?

- Mostantól hetente egyszer megfürdesz, és kimosod a ruháidat is!

- Kimosni a ruháimat? Összemennek, tönkremegy a szabásuk, és ki tudja, mi történhet még velük!

- Tetvek vannak a hajadban.

- Nem értem, mit akarsz! Mindenki tetves. A tetvek velünk élnek, akár akarjuk, akár nem. Az ember kicsit vakaródzik, és annyi.

- Én nem vagyok tetves.

- Mert csodabogár vagy. Különc. Mindenki tudja, hogy a fürdés ártalmas az egészségre.

- Bűzlesz.

- Ahogy mindenki más is. Egyébként miért használna mindenki parfümöket? A bűz az élet része.

Ezt a párbeszédet olvasva eszembe jutott egy sci-fi novella, amit régen olvastam a Galaktikában, és ami arról szólt (előre szólok, hogy elmondom a végét, ha valaki esetleg elolvasná), hogy a főhős felfigyel bizonyos furcsaságokra, amikről kiderül, hogy időutazók okozzák őket. Az időutazók a végén fülön csípik a szimatoló főhőst, beteszik az időgépbe, és rábízzák a döntést, hogy válasszon egy dátumot, ahova elküldik (lehet akár a múlt, akár a jelen), mert nem akarják, hogy belekavarjon a dolgaikba.

A kérdés persze fogós, mert ahogy a főhőst is hamar rádöbbenti az egyik időutazó, nem létezik ideális kor. Amit visszatekintve (mert előre ugye nem tudunk) ideálisnak gondolunk, annak a kornak is mind megvoltak a maga problémái, amiket persze az időbeli messzeség romantikusan megszépít. Sok embertől hallom manapság, hogy a világ a szakadék felé tart, minden a szétesés felé halad, a régi értékek devalválódnak és nemsokára minden a fejünkre omlik.

Ilyenkor arra gondolok, hogy vajon nem minden korban ezt gondolták a kortársak? Nem mindig a régi szép időket sírták vissza? A változás nem éppen azt jelenti, hogy valami elpusztul, miközben új dolgok jönnek létre, és a régi struktúrák új formákba rendeződnek?

Ami engem illet, én nem bánom különösebben, hogy itt és most élek. Lehetne rosszabb is, de az emberek inkább panaszkodni szeretnek, minthogy értékeljék azt, amijük van.

Ami pedig az időutazó kérdését illeti, talán inkább a jövőt választanám. Ha a fenti párbeszédre gondolok, akkor mindenképpen. Férfi lévén a higiéniáról elsőnek az jut eszembe, hogy milyen lenne olyan nővel szexelni, aki már hónapok óta nem fürdött. :) Úgy látszik, más az ízlésem, mint annak a bizonyos kuncsaftnak ama klasszikussá nemesedett telefonhívásban. ;)


 

17 komment

Címkék: történelem higiéna

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sugarpig 2008.11.27. 23:24:44

A sci-fi nem épp a szívem csücske....de az időutazás megmozgatta már az én fantáziámat is.
Ellenben én mindenképp visszafelé utaznék. :) Szétnézni mindenképp....

Már most is túl nagy a nyüzsgés....fásult,kiégett,rohanó világban élünk.Nem panasz...ténymegállapítás.
Nehéz nem elsodródni az árral...("Állítsátok meg a világot......!!!!")

Egyébként,ha a pl. Római Birodalomba utaznál vissza,nem kéne félned a tetvektől :D


"A Római Birodalomban a fürdőket mindenki kedvelte. Gazdagok és szegények, fiatalok és öregek, férfiak és nők számára egyaránt mindennapos szórakozás volt. A császárkorban ingyenesek voltak, legfeljebb a belépés került egy quadransba, amely kevesebb volt, mint egy liter bor vagy egy cipó ára. A fürdőhelyiségek felépítése megfelelt az egymást követő műveletek rendjének. Az első terem az öltöző volt, ezt követte a meleg vizes terem, utána a közepes hőmérsékletű, majd végül a hideg vizes terem, melyet többnyire nyitott úszómedence egészített ki. Körben kis helyiségek sorakoztak szaunákkal, olajozókkal, masszírozókkal és szőrtelenítőkkel. A fürdőépületben voltak még tornatermek, könyvtárak, olvasószobák, társalgók, sőt büfék is. A fürdők ily módon nem csupán fizikai szükségleteket elégítettek ki, hanem módot adtak a társasági kapcsolatok ápolására, tulajdonképpen a város társadalmi életének középpontját alkották. Az emberek itt beszélgethettek a politikáról, a sportról, vagy akár üzleteket is köthettek. A létesítményeket általában boltok vették körül, ahol a fürdőzéshez szükséges eszközöket, élelmiszereket, sporteszközöket árultak. Maguk a fürdők általában magas, világos termekből álltak, a falakat mozaikok, freskók, stukkók díszítették.
A fürdőkbe nők is beléphettek és a modern bikinihez hasonló melltartóban és rövid alsóban fürödtek" (...)

Akkor majd itt még találkozunk. ;)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.11.27. 23:38:49

Tényleg, az ókori Róma lehet, hogy jó lenne.

Bár gyanítom ott is lennének komoly hiányosságok, amikkel csak a helyszínen szembesülnénk. :)

sugarpig 2008.11.27. 23:45:01

Megilyet... :)

Ne légy ilyen pesszimista.Minden kornak megvolt a maga szépsége.Azt kell megkeresni ;)

(tudom,keressem a mostaniban is :D )

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.11.28. 08:57:27

Szerintem téged is meglepetés érne, ha odakerülnél és leesne a szemedről a rózsaszín szemüveg. ;)

Mintha feltételeznéd, hogy jómódú lennél abban a korban, mert a szegényeknek sokkal sanyarúbb volt ám a soruk régen, mint manapság. Amit ma alapvetőnek gondolunk, az akkor egyáltalán nem volt az.

Más az, ha valaki valami elitszakmában dolgozna akkoriban (mondjuk.... orvos? :), mint ha a földet kellene túrnia napi 12 órában.

Én maradnék a nyüzsgésnél inkább. :)

berink 2008.11.28. 19:12:31

nem utaznék sehova:) jóóó itt:)

sugarpig 2008.11.28. 21:38:15

Azért neked is van rózsaszínű szemüveged agyvihar.... ;)Ha a jövőbe mécc,ott tán nem lesznek koldusok,kukázók? :(
Egyébként nem félek a föld túrásától,főleg,ha virágokról van szó :D

sugarpig 2008.11.28. 21:40:23

Szia Berink :) De jó,te is itt :))

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.11.28. 22:32:09

Örülök, hogy berinkkel már ketten vagyunk, akik nem érezzük annyira rosszul itt magunkat. :)

Nem virágokat kellene túrni, hanem földet szántani ennivalóért.

Egyébként abban igazad van, hogy a jövő is rejthet kellemetlen dolgokat. Kérdés, hogy mi a jobb. A valószínű rossz (kosz, alapvető dolgok hiánya), vagy a bizonytalan jó (hátha a jövő jól alakul).

Én inkább az utóbbit választanám. :)


(Lehet, hogy az NLC-n kellett volna topikot indítani erről? Talán még érdekelte is volna a népeket.)

sugarpig 2008.11.28. 23:01:31

Én pont fordítva látom :) Inkább a biztos rossz,mint a bizonytalan jó...Ez a kuckómániám,biztonságos zugkeresésem,félelmem -nem,talán az nem,de fenntartás - az ismeretlennel szemben még jövő-menő gyerekkoromból ittmaradt csökevény valószínűleg.:D
Pedig alapvetően optimista vagyok...!! (na,ezt most a kutya sem hiszi el nekem :/ )

Ok,akkor krumplit is ültetek :))
(Egyébként meg szántsanak a férfiak,én majd elszövögetek-dúdolgatok otthon). :D

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.11.29. 07:00:42

Szövögetsz-dúdolgatsz otthon? És a szerelemmel mi lesz? :) Gondolom tudod, hogy fogamzásgátlás híján a szegény asszonyok akkoriban szakmányban szülték a gyerekeket, és ezért nagyon hamar (mai szemmel még fiatalon) el is használódott a testük és 30-40 éves korukra már kimerültek a tartalékaik.

Fel lennél lélekben készülve arra, hogy nagyjából évente egy gyereket kihordasz? :)

sugarpig 2008.11.29. 08:52:45

Jó a kérdés.... :)
Mennyivel jobb lesz neked....;) A jövőben (és lassan már a mában is ?) a szerelmet nem bonyolítják túl...jó esetben még a nevét (kódját,számát?)is tudni fogod a tökéletes paraméterekkel megáldott,válogatott génekkel rendelkező hitvesnek,aki bölcs előrelátással rendelkezvén (teste ne használódjon,betegséget ne szedjen össze,időt ne pazaroljon felesleges dolgokra) gondolatátvitellel értesít majd a mesterséges megtermékenyítés helyszínéről és időpontjáról,ahol egy perc alatt végezhetsz is,és mehetsz vissza "kapálni" a droidok közé...a bébi természetesen nem anyját kihasználva fog nőddögélni,hanem a gyermek-előállító központban,steril,fényes kübliben.Időnként ránézhettek majd,hol tart a folyamat...(Már ha szerencséd lesz,és kisorsolnak azok közé,akik állíthatnak elő gyermeket,mert a túlnépesedés miatt csak minden tizedik párnak engedélyezik majd) :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.11.29. 09:08:58

Te tényleg pesszimista vagy. :)

Azt fel sem tételezed, hogy az esetleg emberiségnek megjöhet az esze, és nem fogja engedni a technikát teljesen eluralkodni magán?

Én próbálok hinni abban, hogy az eszetlenségnek egyszer majd vége szakad. :)

sugarpig 2008.11.29. 09:19:35

Szerinted most pont ebbe az irányba haladunk?Tényleg úgy látod,hogy az emberiség végre rájött,hogy esztelen viselkedésével hamarosan kinyírja magát,éppen ezért ésszerű döntésekkel (és cselekedetekkel) próbálja megakadályozni,hogy a vesztébe rohanjon?

Te tényleg optimista vagy :))

Megyek adventi koszorút csinálni.Meg mézeskalács-figurákat sütni..Én már csak ilyen régimódi maradok... :D

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.11.29. 09:31:18

Na azért én sem a közeljövőben gondolom, hanem úgy ezer év múlva. :)

Ha így haladnak a dolgok, akkor előbb-utóbb átlépnek egy határt, ami után az átlagember is elgondolkozik majd, hogy jól van-e ez így, ahogy most van.

Ha kicsit sem vagy optimista, akkor elég depisen nézhetsz az elkövetkezendő 50 év elébe. :)

Adventi koszorú és mézeskalács talán a jövőben is lesz, bár lehet, hogy akkor már robot fogja gyúrni otthon a konyhaasztalnál a kalácsot. :D

sugarpig 2008.11.29. 13:39:03

Szerintem mire az átlagember úgy istenigazából elgondolkozik,már késő lesz :( Ha szerencsénk van,és miért ne lenne szerencsénk (nohat,látod,milyen optimista vagyok? :D ),akkor ezt mi már nem érjük meg :D

Kalácsgyúrásban már most is segít robot... (pirulós szmájli :))) )

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.11.29. 14:52:55

Ja szóval így vagy optimista, hogy az összeomlást a mi létezésünk után vizionálod. :D így is lehet. :)

A robottal meg vigyázz, nehogy a fejedre nőjön! :)

sugarpig 2008.11.29. 15:05:34

áááá,dehogy...eszébe sem jutna... :) Jólnevelt kis kenyérsütőgépem van.. :D
süti beállítások módosítása