Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Továbbra sem csökken az igény a kvantumfizikus szupermodellek iránt

2008.12.15. 18:07 blogíró

Nemrég olvastam a Pownce (ami egy Turulcsirip-szerű, mikroblogging oldal), bukásáról, és ott láttam, hogy a Pownce egyik alapítója és a vezető fejlesztője az alábbi hölgy volt:


Manapság még nem túl gyakori dolog, hogy modell külsejű leányzók vezető fejlesztők legyenek informatikai cégeknél, és a szabadidejükben Pythonban programozzák az Amazon CouchDB-t. Management oldalon szoktak lenni nők, de technikai oldalon kevésbé, szép nők meg pláne nem (ritka kivételek azért vannak).

Ez a dolog kapcsolódik kedvenc vesszőparipámhoz, ami szerint áttörést lehetne elérni különböző területeken azzal, ha nőket is rá tudnának venni, hogy foglalkozzanak a témával, mert a nők alapvetően máshogyan állnak a feladatokhoz, és ezért előállhatnának olyan megközelítésekkel, amilyenek a racionálisabb férfiagyakban esetleg fel sem merülnek. Lehet, hogy a fizikában a következő áttörés már itt van a küszöbön, csak a férfiak nem veszik észre a fától az erdőt, és egy megfelelően kiképzett nő rá tudna tapintani a megoldásra?

Szokták mondani, hogy sok szegény gyereknek esélye sincs a kitörésre, pedig lehet, hogy közülük kerülne ki a következő Einstein. Ezzel a párhuzammal élve lehetne azt is mondani, hogy talán a szép nők közül kerülhetne ki a következő Marie Curie, de a szépségmániás civilizációnk miatt ők elmennek inkább modellnek vagy hostessnek, vagy egyébnek (utóbbit most nem részletezem), mert az több pénzt hoz a konyhára, mint a fekete lyukak vizsgálata (nem félreértendő).

Bezzeg egy olyan kultúrában, ahol a szépség fokmérője az ész lenne, tódulnának a nők is a laboratóriumokba, és talán már a kezünkben lehetne a Világegyenlet. :)

 

10 komment

Címkék: tudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rosszarcz 2008.12.15. 18:49:33

Ki kell hogy ábrándítsalak... Ha a fokmérő az ész lenne, akkor nem törődnél Te sem a szépségével, szinte észre se vennéd, ergo örülni sem tudnál neki. Akkor meg minek? ;-)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.12.15. 19:13:18

A szép nők nem tűnnének el, hiszen akkor az okos nők lennének a szépek, vagyis szép nő akkor is lenne, csak nem azok lennének a szépek, mint ma. :)

baracklekvar 2008.12.15. 22:36:42

khm....cska annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy hostess vagyok és mikrobiológus....

már nem azt állítom ,hogy tökéletes vagyok, de oda tudom tenni magam, és asszem eszem is van vmennyi. nem hiszem, hogy ezen múlna...

spig 2008.12.15. 22:59:28

Hiaba no,ezek szerint egy okos nő (ma) csakis ronda lehet...
Egyébként hogy lehet a fekete lyukak vizsgálatát félreérteni? (na tessék,tényleg hulye vagyok :( )

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.12.16. 07:29:43

Senki nem mondta, hogy egy okos nő csak ronda lehet, és hogy a szép nők nem tanulhatnak. :)

Arra próbáltam utalni, hogy egy szép nő ma simán megélhet pusztán a szépségéből, és a társadalom nem igazán motiválja arra, hogy mondjuk doktori fokozatot szerezzen.

Ettől függetlenül megtörténhet, hogy szerez, de a jellemző többnyire mégis inkább az, hogy a címlaplány/modell pálya felé orientálódnak, pedig hasznosabb lenne, ha a tudományt erősítenék, mint a címlapokat.

baracklekvar 2008.12.16. 08:38:12

kedves blogíró, ezzel nekem az a bajom, hogy a szépség elmúlik. oké, kihasználom most ,hogy nézek ki vhogy, és nem cska a gyerekek ijesztgetésére használják a képemet, de belátom, hogy ez idővel elmúlik,é s én is öreg és ráncos leszek. akkor is kell élni vmiből...azt aláírom, hogy nobel díjat nem fogok kapni, de talán megélek az eszemből is, nem csak abból, amiből most.

kg-- 2008.12.16. 09:42:21

"Arra próbáltam utalni, hogy egy szép nő ma simán megélhet pusztán a szépségéből, és a társadalom nem igazán motiválja arra, hogy mondjuk doktori fokozatot szerezzen."

Valamint egy okos férfi simán megélhet pusztán az eszéből, és a társadalom nem motiválja, hogy olimpiai érmeket gyűjtsön. Továbbá egy csalogányhangú nőt sem motiválunk a szorgalmas könyvelésre, és még sorolhatnám. :)

Szerintem vannak az embernek adottságai, amiből vagy kihoz valamit, vagy nem. Azért szomorkodni, mert valaki kihasználta a tehetségét - még ha az a szépség is - felesleges.

Szerencsés esetben van, hogy többféle tehetség szorult valakibe, és ha úgy alakul, még választhat is, melyik mentén indul el... és akkor a másik (többi) megmarad hétköznapi tartalék, egy kis csoda, amivel a szűkebb közösséget tudja lenyűgözni.

"...pedig hasznosabb lenne, ha a tudományt erősítenék, mint a címlapokat."
Ez pedig érdekes kérdés, mert felmerül, hogy kinek lenne hasznosabb. Egyáltalán, ki mit ismer el haszonnak.
Ha (!) a pénz a legfőbb értékmérő, és a "celebség" több pénzt hoz hosszú távon, mint a doktori, akkor a nőnek már csak a foglalkozások "mellékhatásait" kell számításba vennie. Ha az átlagembernek fontosabb, hogy egy szép nőt lásson, mint hogy egy tudományos publikációt elolvasson, akkor megint nem a doktori felé visz a közakarat.

De én nem is látom ezt akkora problémának. Mindenütt vannak szép nők és szép férfiak, meg vannak kevésbé szépek is. És nem arról van szó, hogy a férfiszakmákba nem engedik be a szép nőket, hanem talán máshol jobban érvényesülhetnek maguk és mások megelégedettségére.

spig 2008.12.16. 18:04:15

Azt gondolom,számít valamelyest (sokat),hogy ki honnan jön,mit lát otthon.Ha a szép,angyalarcú,fürtöshajú kislányt icipici korától nem babaszépségversenyre,fotózásra hurcolja az anyukája,ha nem azt sulykolják bele otthon,hogy szép vagy,használd majd ki,mert ezzel érvényesülhetsz,ha megtanulja otthon (és látja,tapasztalja),mi az igazi érték,akkor lehet,hogy érdekelni fogják a tudományok is...

Viszont az is igaz,hogy egy nő gyakran hátránnyal indul az életben,ha netán nem átlagos külsővel áldotta meg az ég,és olyan környezetből kénytelen startolni,ahol eleve beskatulyázzák (szép,biztos butácska szegény)
Bizonyítani néha nem könnyű,de felemelő érzés.... :)

Kopasz Mercis 2008.12.19. 00:09:15

Szép nő is megélhet az eszéből. És nagyon sok meg is él. Sőt, ők a többség.

Az hogy te a tévében csak csöcsmutogató luvnyákat látsz és nem mikrobiológusokat csak azt jelenti, hogy az átlag hülyét jobban érdekel egy csöcs, mint egy tudományos műsor.
A médiában mutatott nők foglalkozás szerinti megoszlása nem reprezentatív, az hogy csak a kurvákat sztárolják, nem jelenti azt, hogy minden szép nő az.

Elanor_42 2008.12.23. 09:50:51

"a szépség fokmérője az ész lenne"
paradox gondolat. olyan, mintha pl. halványkék illatot akarnál inni :)

tartalom és forma... persze összetartoznak valahol, mert akkor mondunk valakit igazán szépnek (v.ö. harmonikus), ha belül sem üres, és van kisugárzása - persze ez csak IRL igaz :)

és csatlakoznék az előttem szólóhoz még egy gondolatébresztés idejére:
a szép nők számára is elérhető minden tudás, más kérdés, h neveltetés v könnyebb ellenállás (vagy egész egyszerűen a kereslet megléte) okán sokan inkább a külsejükből élnek meg.

ja, és még valami. nemrég találkoztam olyan pasival, aki iszonyat dögös volt meg minden, és hát... emellett felszínes és üres, sőt ostoba. pedig az agykapacitása meg lett volna bármi egészen nagyszerűre, csak hát - és itt a lényeg - soha senki nem várta el tőle, h ne csak szép legyen, hanem okos is :)
sajnálatos :)
süti beállítások módosítása