Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Miért van szükség az életben varázslatra

2009.02.06. 20:24 blogíró

Nemrég volt itt egy bejegyzés arcátlan csodadoktorokról, akik a gyógyulás ígéretével becsapják az egyszerű, hiszékeny embereket. Ez utóbbit nehéz lenne vitatni, de kicsit jobban belegondolva nem olyan egyértelmű, hogy csak fekete-fehér szemüvegen át lehet nézni a működésüket.

Társadalomtudósok manapság sokszor hangoztatják, hogy a régi, istenközpontú világszemlélet bukásával kiüresedett, értelmetlenné vált a világ. Korábban az embernek megvolt a helye a teremtésben, tudta, hogy mi az élete célja, és hogy mi fog történni vele a halála után. A tudomány előretörésével, és az életszínvonal emelkedésével ez a világkép megrendült. Már nem volt szükség Istenre, hiszen létrejött a földi paradicsom. A fogyasztói civilizáció beköszöntével az átlagember is hozzáférhetett olyan örömökhöz és élvezetekhez, amiket korábban csak a földi siralomvölgy elhagyása után ígértek neki.

A tudomány sem hagyott helyet Istennek, fokozatosan kiszorította a világból. Korábban ő volt az Első Mozgató, aki működésben tartotta a világ gépezetét, de ahogy egyre jobban megismertük az Univerzum működését, úgy egyre kevésbé volt rá szükség. Miért magyarázzuk a dolgokat Istennel, ha ott van helyette a tudomány, nemde?

Igen ám, de a transzcendecia eltűnésével eltűntek a távlati célok is. Mi van az evés-iváson túl? Azért élünk, hogy éljünk? Egy közömbös Univerzumban, amit teljesen hidegen hagy, hogy élünk-e vagy halunk? Sok helyről hallani, hogy a céltalanság, és az élet értelmetlenségének érzése rátelepszik az emberekre. Sokan nem találják a helyüket.

Azonban a mítoszok nem adják olyan könnyen magukat. Ha a régi mítoszok elbuktak, akkor az ember teremt magának újakat. UFO-k, parapszichológia, ezoterika, new age, lehetne bőven sorolni a manapság divatos áramlatokat, amelyekben mind benne rejlik valami misztikum, ami az ember látóhatárán túl van, és ami azt sejteti, hogy van valami nagyobb terv, aminek a részei vagyunk, nem csak elhagyatva tengődünk az Univerzumban ezen a magányos kis bolygón.

És itt jönnek be a képbe a csodadoktorok, Tihanyi Tamás és a többiek. Ők is valami fajta misztikus tudással bírnak. A TV-n keresztül gyógyítanak, sőt, műtenek. Meghallgatják a páciens gondját-baját, komolyan veszik, foglalkoznak vele. Persze nem jótékonyságból teszik ezt, de nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy „az áldozat” semmit sem kap cserébe. Kap reményt, hogy meggyógyul, és felsejlik előtte valamilyen misztikus tudás képe, amit ezek a gyógyítók birtokolnak, és ami azt sugallja, hogy a hétköznapi világ banális látszata mögött magasabb rendű erők bújnak meg.

A fentieket figyelembe véve túlzott leegyszerűsítés lenne azt mondani, hogy ezeket az embereket egyszerűen becsapják. Hiszen kapnak valamit a pénzükért, ami reményt és perspektívát nyújt nekik. A csodálatos gyógyítás pótolja számukra az elveszett misztikumot, transzcendenciát, és gyógyír a világ értelmetlenségével szemben.

Ezek után szinte sajnálom, hogy én nem tudok hinni a csodadoktorokban. :)

 

14 komment

Címkék: élet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

berink 2009.02.07. 17:59:12

semmiben sem hiszel?

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.02.08. 07:15:05

@berink: agnosztikusnak mondanám magam, de már gondoltam rá, hogy adoptálni kellene valamilyen hitet, hogy élvezzem a fent említett előnyöket. :)

protkózúzó 2009.02.08. 21:43:27

az agnoszticizmus önmagában lelki méreg, milyen ironikus...:)
csak mert egy időben éltem vele

protkózúzó 2009.02.08. 21:43:58

de a cikkben sok az igazság

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.02.08. 22:23:40

@protkózúzó: miben valósul meg az agnoszticizmus lelki méreg volta?

Sonja White (törölt) · http://sonjawhite.blogol.hu/ 2009.02.10. 18:27:50

Tetszenek az írásaid! :$ Még ha soxor nem is értek velük egyet.
Az "azért élünk, hogy éljünk?" kérdés például nagyon érdekes. Miért nem elég nekünk, hogy élünk? Miért kell mindig valami célt/értelmet találnunk az életben?
Másrészt, nyilván kell valami "hitrendszer", ami szerint éljük az életünket...
Nah ezen majd még gondolkodom :)))
Egyébként sok new age gondolat épphogy a régi, elveszett szemlélethez nyúl vissza. Ahhoz, hogy mindannyian részesei vagyunk egy hatalmas valaminek, s mint ilyen, képesek vagyunk gondolati úton segíteni másokon.
Én hiszek ebben. És mielőtt megkérdezed, igen, tapasztalatból beszélek. :))
A beteg embereknek néha elég "csak" egy pozitív gondolatbomba, hogy átlendüljenek a "megakarokhalni" állapotból a "mégvanesélyem" állapotba. A többit elvégzi a természet ;))))

nyuszisz 2009.02.10. 19:26:27

ezekben én sem hiszek, szerintem ez a hitetlenség itt normális dolog.
van egy ismerősöm, aki betegnek képzeli magát, mert valami látó azt mondta neki, hogy az. szóval nem csak a gyógyulásban lehet hinni :D

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.02.10. 20:19:26

@Sonja White: Célra, perspektívára szerintem szüksége van az embernek, egyébként nincs mire törekedni, és ebben a hit támasz lehet, mert ott van az örökélet, mint perspektíva. :)

A new age-ről nem lebecsülően írtam. Ha az ember éppen ezen keresztül talál magának távlatokat és perspektívát, akkor az mindenkinek jobb, mintha céltalanul sodródna.

Az is jó, hogy tapasztalatból beszélsz. Hol lehet szert tenni ilyen tapasztalatokra? :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.02.10. 20:20:02

@nyuszisz: "ezekben" te sem hiszel? Akkor ezek szerint van más, amiben azért igen. Ez jó. :)

Sonja White (törölt) · http://sonjawhite.blogol.hu/ 2009.02.10. 22:46:20

@blogíró: A new age-dzsel (húú de szép így leírva!) kapcsolatban csak az "új mítoszok"-ra reagáltam azzal, hogy szerintem nem az. Nem volt szándékomban az írásodat kritizálni. Főleg mert - mint írtam - tetszik.

Tájékozódásul:
www.esettanulmanyok.hu/?page=sikerek
www.agykontroll.hu/nyitolap

De ha a saját tapasztalataimra vagy kíváncsi, akkor privátban szívesen elmesélem.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.02.11. 19:07:20

@Sonja White: üzentem neked a itt a blog.hu-s nickeden keresztül

protkózúzó 2009.02.11. 20:38:03

@blogíró: mármint ha az agnoszticizmus lényegét tekintjük. vagyis -szerintem/ha jól tudom-az agnoszticizmus (mindenféle) tételekben (a-gnózis), magában az abszolútumban vagy abszolút tényben kételkedés: az ember agya pedig nem igen viseli el mindenféle kapaszkodó (vagyis abszolútum) hiányát, és nem is képes minden általa tényként kezelt dolog mellé egy-egy kérdőjelet rakni.
ergo sztem nem állítható ki az, hogy 'én agnosztikus vagyok' mert hiszen akkor saját agnosztikus voltát is meg kéne kérdőjelezni.
mindebből következik hogy maga az agnoszticizmus mint lelki/eszmei beállítottság nem elérhető, és a túlzott törekvés irányába ártalmas lehet, félig-meddig használata pedig erősen megkérdőjelezhető (lehet hiúság)

protkózúzó 2009.02.11. 20:39:34

"hiszen akkor az embernek"
kimaradt vala az alany

nyuszisz 2009.02.12. 06:24:29

@blogíró: a csodadoktorokban nem és a természetfölötti dolgokban sem, de pl. néhány tudományos dologban, a véletlenben, a természetben igen.
süti beállítások módosítása