Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Zavarná-e Önt egy atomtemető a csirkeól mögött?

2009.02.24. 10:37 blogíró

Nemrég olvastam valahol, hogy Svájcban végeztek régebben egy felmérést arról, hogy a lakosság hány százaléka támogatná egy atomtemető építését a lakóhelye közelében. A válaszadók 50%-a válaszolt igennel a kérdésre. Az emberek jól informáltak voltak, tudták, hogy lehetnek környezeti veszélyei egy ilyen létesítménynek, tudták, hogy csökkenhet ez által az ingatlanuk értéke, de ennek ellenére igent mondtak a kérdésre, mert tisztában voltak azzal, hogy valahova el kell helyezni az atomtemetőt.

Ez után végeztek még egy felmérést úgy, hogy másként tették fel a kérdést: Támogatna-e egy atomtemetőt a lakóhelye közelében, ha cserébe évente pluszban megkapná másfél havi fizetését? Erre a kérdésre csupán a válaszadók 25%-a válaszolt igennel.

Vagyis ha az anyagi ösztönzést is beleszőtték a kérdésbe, akkor az emberek is másképp álltak a dologhoz, és nem abban gondolkoztak, hogy mi a közösségi szempontból felelős válasz a részükről, hanem abban, hogy mi a saját egyéni érdekük. Számolgattak, és így az jött ki, hogy kevesebb embernek éri meg az atomtemető a kertek alatt.

Erről az egészről a hasonló magyar ügyek jutottak eszembe a szemétégetőkkel és társaikkal. Amennyire emlékszem, nálunk mindenhol úgy próbálták meggyőzni az embereket, hogy mindenfélét ígértek nekik. Olyasmi nem rémlik, hogy a felelősségteljes gondolkodásukra apelláltak volna, és ez tükröződött is az eredményekben. Érdekes lenne egyszer kipróbálni, ha újra aktuális lesz egy ilyen kérdés, hogy a másfajta megközelítés vajon más eredményt hozna-e nálunk is.

Nem, ne mondjátok azt, hogy ez itt úgysem működne. Én hinni akarok. :)

 

2 komment

Címkék: társadalom

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kg-- 2009.02.26. 13:15:04

Na jó, nem mondom. Működne. 500 év múlva :)
Azért Svájc nem Magyarország :)

Ha itt felteszel egy kérdést szinte bárkinek, szinte bármiről, az illetőben egy mellékszálon beindul az anyagiak latolgatása. Akár megemlítődik, akár nem.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.02.26. 17:50:23

@kg--: ezért kellene elkezdeni úgy feltenni a kérdéseket, hogy nem az anyagiakra tesszük a hangsúlyt. :)

Másként soha nem fog változni semmi.
süti beállítások módosítása