Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

A világ tökéletes. Vagy dróton rángatnak minket.

2009.03.03. 21:16 blogíró

Nemrég olvastam megint valahol A titokról, ami ugyebár arról szól, hogy ha valamit elképzelünk, és erősen hiszünk benne, akkor az Univerzum majd teljesíti a kívánságunkat. Praktikus gondolkodású emberként nekem nem teljesen világos, hogy az Univerzum miért törődne azzal, hogy mondjuk Kovács Imola bérszámfejtő herceget rendel magának fehér lovon, de legyünk nagyvonalúak, és most tekintsünk el ilyen apróságoktól.

Az ilyen és hasonló módszerekről (agykontroll?) hallva mindig az jut eszembe, hogy mi történik akkor, ha két ember egymással ellentétes dolgokat kíván? Ez különösen akkor érdekes, ha mondjuk nem új mobiltelefonról, hanem globális kívánságokról van szó, amelyek sok embert érintenek. Melyik fog teljesülni? Hogyan dönt az Univerzum, hogy melyik kívánságot teljesítse? A módszer hívei szerint minél inkább hiszünk benne, annál valószínűbb, hogy valóra válik. Ebből arra következtetek, hogy a teljesülés vagy mennyiségi, vagy minőségi kérdés.

Amennyiben mennyiségi kérdés, akkor egyszerű a válasz: minél többen kívánnak valamit, annál valószínűbb, hogy bekövetkezik. Ha így van, akkor a kívánságteljesítés hasonlóan működik, mint a demokrácia, és a jelenlegi világunk is olyan, amilyennek a többség megszavazta a gondolataival. Ebben az esetben nincs okunk panaszra, hiszen az Univerzum a kívánságaink szerint alakította a világot, vagyis egy tökéletes világban élünk, amiben a többség nyilván jól érzi magát. Szuper.

A másik lehetőség az, hogy a teljesülés minőségi kérdés, vagyis annak a kívánsága valósul meg, aki a legerősebben akarja. Ezek szerint a jelenlegi világ úgy van berendezve, ahogyan azt a legerősebb agyharcos elképzelte magának. Ebben az esetben a többi ember akarata nem sokat nyom a latban, hiszen az egyéni döntéseinknek nyilvánvalóan elő kell segítenie a szellemi vezér által elképzelt cél megvalósulását. Ennyit a szabad akaratról.

Talán az a baj, hogy túlzottan racionálisan közelítem meg a kérdést. Lehet, hogy nem kellene logikát keresnem a dologban, csak át kellene adnom magam a módszernek, és hagyni, hogy az Univerzum leszállítsa a Ferrarit az ajtó elé. :)

 

6 komment

Címkék: gondolatok komolytalan

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Törzsvendég:-) 2009.03.04. 08:58:21

Kezdő lépésként rakd ki a ferrári fotóját,képét jól látható helyre,amolyan kívánságfalra.És mondogassd,egy nap az enyém lesz.:-):-)Egyébként én ezekbe bele se gondoltam,érdekes megközeltés.Az biztos,hogy a gondolataink befolyásolnak és be is vonzanak,engem ez az egy fogott meg az egész Titok kapcsán.:-)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.03.04. 15:48:27

@Veréb75: neked már teljesült így valami olyan kívánságod, amire amúgy nagyon kicsi lett volna az esély?

A Ferrari csak példa volt. Nem igazán vágyom ilyesmire. Még ki kell találnom, hogy minek a fotóját tegyem ki. :)

MP33PORTAL · http://downlinkz.com 2009.03.06. 14:35:17

Vagy nyersz a lottón és akkor a luxus kurvák és a csicskásaid minden kívánságod teljesítik :D

Az Időmilliomos Apuka · http://apuka.qqriq.com 2009.03.13. 14:33:25

George Carlin az imádkozás szükségszerű értelmetlenségét világította meg néhány évtizeddel ezelőtt azzal az észrevétellel, hogy az amerikai középiskolás focicsapatok mindegyike közösen imádkozik a meccs előtt a győzelemért, de az egyik csapat mégis mindegyik alkalommal veszít...

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.03.14. 08:58:49

@Az Időmilliomos Apuka: Carlin jó fej volt, kb. olyan, mint Hofi nálunk, nem? Csak kicsit mocskosabb szájjal. :D

ESz · http://emich.hu 2009.05.10. 00:09:58

Ezeken a kérdéseken középiskolás koromban én is sokat gondolkodtam (akkor épp R. Bach - Illúziók c. könyve kapcsán)
Azóta a sok olvasmány és beszélgetés kiérlelt bennem egy ellentmondásmentes valóságmodellt, miszerint a postban feltett kérdésnek csak annyi értelme van, mint a "tud -e Isten elmozdíthatattlan követ teremteni?"
Az anomália mindkét esetben a viszonyítási pontok összekeverése.
Egy univerzum, ami tudatos, nem hoz létre magában ilyen konfliktust, vagyis a kívánókat és kívánságokat úgy rendezi térben és időben, hogy ne jöhessen létre a fenti probléma.
süti beállítások módosítása