Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

A hátrafelé járó pompomlány már jobban van

2009.11.30. 22:07 blogíró

Éppen arról meséltek az egyik nap a TV-ben, hogy hányan nem akarják beoltatni magukat, amikor eszembe jutott az amerikai pompomlány, aki az influenzaoltás óta nem tud előrefelé járni. Hátrafelé normálisan jár, illetve futni is tud előre, csak gyalogolni nem. Íme a vonatkozó videó azoknak, akik nem hallottak róla:

Nagy pech az ilyesmi, hogy éppen az előrefelé járás romlott el nála, és érdekelt, hogy mi van vele, ezért rákerestem, és mint kiderült, mostanra már több orvos is megkérdőjelezi, hogy tényleg az oltás miatt állt-e be nála ez az állapot. A videó láttán több neurológus is amellett tette le a garast, hogy pszichés alapon van a probléma, nem az oltás okozta. Azóta szerencsére jobban van, és az antivakcina mozgalom már a zászlajára is tűzte, hogy lám-lám, bárki így járhat, aki beoltatja magát, ezért mindenki gondolja meg, hogy elmegy-e oltásra.

Ilyeneket hallva általában arra gondolok, hogy kötelezővé kellene tenni bizonyos járványok elleni küzdelemmel foglalkozó könyvek elolvasását, hogy mindenkinek legyen némi fogalma arról, hogy a sárgaláz, a himlő, a spanyolnátha és a többi micsoda irtást végzett annak idején a nép körében, és hogy mennyire ki volt szolgáltatva nekik mindenki, amíg nem voltak rendszeres védőoltások. (Itt érdemes tisztelegni olyan kutatók emléke előtt is, akik az életüket áldozták a kutatás érdekében, amikor szándékosan megcsípették magukat fertőzőtt szúnyogokkal, és aztán bele is haltak a fertőzésbe.)

Persze a potyautasokat, akik úgy gondolják, hogy majd a többiek beoltatják magukat, ők minek kockáztassanak, ez úgysem hatná meg túlságosan. A probléma csak az, hogy a vizsgálatok szerint a beoltatlan emberek számának növekedésével a már beoltottak körében is nő a megbetegedés kockázata.

Elnéztem a magyar Wikipédiára is, hogy ott mi a helyzet, de a jelek szerint a Védőoltás bejegyzést a vakcinák ellenzői tartják karban, mert nagy része a kockázatokkal foglalkozik, a pozitívumokról nem sok szó esik. Sebaj, majd eszünk helyette fokhagymát. :P

15 komment

Címkék: tudomány egészség mellékhatás vakcina oltás influenza járvány h1n1

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gepsonka 2009.12.01. 02:59:21

Sose voltam beteg, most se leszek:P A lanyt bekoltoztetnem egy bible belt-beli kisvarosba, ott sec-perc alatt meggyogyulna:)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.12.01. 08:17:03

@gepsonka: Mit tennének vele a Bible Belt-ben, hogy ott meggyógyulna? Valamilyen csodás gyógyulásra gondolsz? :)

gepsonka 2009.12.01. 18:44:55

@blogíró: Olvastam egy cikkben, hogy a redneckek hatekonyan gyogyitjak a hibbant tinik tulzott szereplesvagyat:P

ESz · http://emich.hu 2009.12.02. 02:26:18

Én úgy gondolom, hogy az éremnek van egy másik oldala is, és hosszútávon az a veszélyes és a felelőtlen, aki ilyen lightos náthák ellen oltásra bíztat.
Biológus szakon egy kedvenc előadásom az elméleti biológia volt. Egyik alkalommal az AIDS -ről és az influenzáról láthattunk érdekes kitekintést, miszerint az AIDS megállíthatattlan, viszont az a tendenciája hogy kezd egyre kevésbé gyosan ölni - hiszen az gátolja az elterjedését ha gyorsan kicsinálja az áldozatait. A görbék azt mutatják, hogy eljöhet az az idő, amikor már 70-80 év lesz az az időszak amikor kikészít valakit, vagyis mindegy lesz hogy elkapta -e valaki vagy nem, nem befolyásolja jelentősen az élettartamot. Az influenza is kezdhette nagyon gyilkos üzemmódban, csak nem érte meg neki.
Namármost, hogyha oltunk ellene, amíg nem igazán befolyásolja az élettartamunkat, egy szelekciós spirálba kényszerítjük, felpörgetjük az ellenálló - akár sokkal veszélyesebb törzseinek kiválogatódását, ezzel veszélyeztetve a jövő generációit...

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.12.02. 22:41:36

@ESz: akkor mi a megoldás? hagyjunk fel teljesen az oltással?

symore 2009.12.03. 02:49:01

ez a rengeteg hájp elgondolkodtat azon, hogy vajon be kellene-e oltatnom magam h1n1 ellen. a józan eszem azt diktálja, hogy mi a francér csinálnám...soha nem kértem védőoltást semmi ellen (bár kaptam kötelezőket még amikor azt sem tudtam mi van)...vajon állampolgári kötelességem beoltatni magam?...fogós kérdés sztem...bár utóbbiakat úgy is értelmezhetném, hogy tehát állampolgári kötelességem nem a józan eszemre hallgatni?...fasz tudja mi a megoldás...

gepsonka 2009.12.03. 14:44:08

@symore: Pofont annak, aki hisz ebben. "Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the the universe."

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.12.03. 15:53:26

@symore: lehet nem beoltatni magad, de ha már túl sokan akarnak majd jól járni a többiek rovására, akkor gond lesz

A probléma a közlegelők tragédiájának egy változata: http://hu.wikipedia.org/wiki/A_közlegelők_tragédiája

symore 2009.12.03. 19:16:13

Akkor ezek szerint én jól járok, mert nem oltatom be magam? Miért járnék jól? Mert nem kell kifizetnem? Nem igazán foglalkoztat az ára. Főleg, hogy nem is drága. Egyszerűen nem szoktam magam gyógyszerezni, csak igen ritka esetben. Ha túrázni megyek, nem szúratom magam. Ha megfázok, kicsit jobban vigyázok. Nem szedek fájdalomcsillapitót, sem multivitamint. Nagy ritkán tolok egy neocitránt a placebo miatt.
Ez azt jelenti, hogy mások rovására akarok jól járni?
Esetleg ha azt veszem, hogy akkor érzem magam jól, ha nem gyógyszerezem magam...ez elég önös érdeknek tűnik.
Feltenném mégegyszer a kérdést: állampolgári kötelességem szúratni magam? Akkor ezévtől kezdve minden évben szúrassam magam? Ez elég szarul hangzik.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.12.03. 19:45:25

@symore: azért jársz jól, mert minden oltásnak lehetnek kockázatai, és ha nem oltatod be magad, akkor a kockázatközösségben nem veszel részt, viszont a nyájimmunitásból profitálsz, ha a többiek beoltatják magukat:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Nyájimmunitás

gepsonka 2009.12.03. 21:25:43

@blogíró: Ha nem oltatna be magat senki, akkor mi tortenne?

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.12.03. 22:17:02

ha a kérdés általánosan értendő, nem konkrétan a mostani járványra, és egy halálos kimenetelű kórról beszélünk, akkor a történelem megadja rá a választ: a népesség kb. egyharmada meghal, és utána a járvány magától eltűnik

gepsonka 2009.12.03. 23:12:37

@blogíró: Yay, de konyorgom ma mar csillionyi gyogyszer all rendelkezesunkre. Mar az is vicces, ha csak azt nezed, hanyan haltak meg az oltas elott Mexikoban, Usa-ban etc.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.12.04. 19:00:43

@gepsonka: persze, gyógyszer van, de ahogy a nyájimmunitásos linken is olvasható a cél az, hogy a járvány terjedését megállítsák

A tisztifőorvos tegnap mondta a híradóban, hogy egyelőre nincs gond a kezelésekkel, de ha százezres nagyságrendben kerülnek influenza miatt kórházba az emberek, akkor a kórházak nem bírják majd kapacitással az ellátásukat.

Vagyis lehet egyenként gyógyítani őket, amíg kevesen vannak, de egy bizonyos esetszám felett már nem bírja az egészségügyi rendszer, és ennek kell elébe menni.
süti beállítások módosítása