Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

A halál utáni élet bizonyítása még folyamatban van

2010.03.16. 22:26 blogíró

Szokták mondani, hogy amikor az embert valamilyen nagy sokk éri, például autóbalesetet szenved, akkor úgy érzi, mintha az esemény pillanatában lelassulna az idő, és olyan apró részleteket is meg tud figyelni, amiket egyébként képtelen lenne. Nemrég egy dokumentumfilmben láttam ezzel kapcsolatban egy kísérletet, amelyben tízemeletnyi magasságról ejtették le a kísérlet alanyát. A csuklójára tettek egy szerkezetet, aminek a kijelzőjén egy szám pörgött, de olyan sebességgel, hogy nem lehetett elolvasni. A feladata az volt, hogy zuhanás közben nézze a kijelzőt, és próbálja leolvasni a számot. Ha sikerül, akkor az ember számára a szubjektív idő valóban lelassul ilyenkor, és tényleg sikerült neki. Ez önmagában is érdekes volt, de az is lenyűgözött, hogy van olyan ember, aki képes ilyen magasságból hanyatt zuhanva nem pánikolni, hanem nyugisan leolvassa a számokat a csuklójáról. Én biztos kapálóztam volna inkább. :D

Ez a kísérlet eszembe juttatott egy másikat, amiről régebben olvastam, és amivel a halál utáni élet létezését akarják bizonyítani. A kutatók abból indultak ki, hogy a halálközeli élményt átélt emberek sokszor mesélnek olyanokat, hogy a műtőben kiemelkedtek a testükből, és a mennyezet felől látták, hogyan próbálták őket újraéleszteni az orvosok. A kísérlet tervezői több kórházban polcokat szereltettek fel olyan magasra, ahova az ember a padlóról nem tud fellátni, viszont a plafon felől jól láthatóak. A polcokra képeket tettek, és az újraélesztés után kifaggatják majd róluk a betegeket. Ha lesznek olyanok, akik meg tudják mondani, hogy milyen kép volt a polcon, akkor érdemes lesz elgondolkozni kicsit ezen a lélek dolgon. :)

Erről a kísérletről még 2008-ban olvastam, és akkor 3 évesre tervezték, úgyhogy jövőre talán már meg fogjuk tudni, hogy elhagyja-e a lelkünk ilyenkor a testünket vagy nem. Azóta nem hallottam erről a dologról. Ha valaki esetleg tud valamilyen részeredményt, akkor írja meg kommentben.

Ezzel a bizonyítási módszerrel kapcsolatban az az ellenvetés jutott eszembe, hogy ha feltesszük, hogy valaki tényleg meg fogja tudni mondani, mi van a képeken, még az sem lesz egyértelmű bizonyíték a halál utáni életre. Hiszen elvben ez lehet egy teljesen más paraképesség eredménye is, ami a stressz hatására aktivizálódott az alanyban, és fellátott vele a polcra, de mivel nincs tudatában a képességének, utólag azt hiszi, hogy kiszállt a testéből, és úgy látta. Viszont ez is érdekes lenne, ha egy paraképességet lehetne bizonyítani ezzel, úgyhogy egy próbát mindenképpen megér.

De ne szaladjunk előre, várjuk meg, hogy mi lesz egyáltalán a kísérlet eredménye Én szkeptikus vagyok, és inkább arra szavazok, hogy nem fognak látni semmilyen képet a plafonon lebegve a kísérleti alanyok. B)

5 komment

Címkék: tudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LSL 2010.03.17. 00:45:15

elég ha csak 3-4-5m-ről ugrok vízbe nyáron, örökkévalóságnak tűnik, ahhoz képest hogy az ember mennyire számít

kicsit túlzok talán, de mindenképpen érdekes a szám leolvasós cucc, esetleg Tube videót vagy vmit tudnál linkelni?

a többi meg blah..., bár pár száz éve az elektromosságot, belső égésű motort, bacilusokat sem "tudták elképzelni", és nyílván most se vagyunk a fejlődés csúcsán, biztos van még pár ilyen dolog amikhez egyszerűen kevesek vagyunk, MÉG :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.03.17. 22:10:23

@LSL: ott van a videó beágyazva az első linken

A 35. perc környékén volt a kísérlet.

Checkedpanther 2010.03.18. 13:13:45

Engem meglepett, hogy csak most csináltak ilyet (vagy csinálják meg hivatalosan), én már X éve hallottam ilyen kísérletről. Persze lehet, hogy az inkább egy történet volt amit próbálnak bizonyítani.
Tegnap találkoztam egy ismerős csajjal, akinek szintén volt halálközeli élménye vagy 10 éve. Az esetre rá két évvel beszélgettek egy barátjának aki ott volt az esetnél, hogy azon a próbán ahol (valami miatt rosszul lett) milyen furán vette ki magát, hogy a mentők kiérkezéséig az a srác milyen csúnyán 10 perc alatt berúgott a stressz miatt. Meg hogy kik szaladtak össze és mit csináltak.
Akkor esett le nekik, hogy milyen furcsa is ez, hiszen ő egy másik teremben feküdt eszméletlenül és ezekről semmit sem kellene tudnia. Meg mér felülről.
Ilyet sem hallottam még, hogy két évet vár valaki az ilyen felfedezésre, hogy neki ilyenje volt.
Szóval elmondása szerint tudott mindent és tudta, hogy meg fog halni, csak arra nem jött rá, hogy ezeket az eseményeket nem láthatta volna.
Na ezt próbáltam megfogalmazni. :)

Megnyugtatásként mondta, hogy ennél nyugisabb és szebb élménye nem volt, szóval nem kell besz*rni. :D

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.03.18. 22:11:45

@Checkedpanther: "Szóval elmondása szerint tudott mindent és tudta, hogy meg fog halni"

Ezek szerint mégsem tudott mindent, hiszen nem halt meg. :)

Egyébként ez a két évvel későbbi beszélgetés gyengíti a sztori hitelességét. Hiszen ez alatt nyilván több emberrel beszélt a dologról, és utólag lehet, hogy összemosódott neki, hogy mi volt az, amit mástól hallott. Szóval ennyi idő után simán lehet, hogy valaki elmesélte neki a dolgokat, és csak utólag emlékszik úgy, hogy azokat ő maga látta.

Checkedpanther 2010.03.22. 11:37:15

@blogíró: Jaja, simán lehet, hogy így volt, persze vissza sem tudtam adni a szavait, csak fura volt, hogy éppen akkor tegnap ért ez az infó.

De egyébként most olvasok egy könyvet (Tenzin Wangyal Rinpócse - Az álom és alvás tibeti jógája), ahol a ficak azt fejtegeti, hogy ha az életünk 1/3-ában az alvás közben ha nem tudunk tudatosan részt venni, akkor mégis hogy a bánatban várhatjuk azt, hogy meg tudjuk határozni a halálunk időpontját, körülményeit és a biztos ki és átjutást.
Ja tényleg. Hogy? :) Vagy kellene?
Kíváncsi vagyok a módszerre.

Ugye ezt már lenyomták egyszer a Tudatos álmodás könyvben nyugatiak számára is fogyasztható formában (mondjuk ez a könyv is ilyen lesz), de elég részletesen fejtegetni a test elhagyását, a koronacsakra nyitogatását, estébéestébé... Szóval én nem vagyok ennyire szkeptikus. :) (ami nem biztos, hogy jó persze)
süti beállítások módosítása