Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

A hályog a szemen

2008.10.18. 20:27 blogíró

Az egyik legérdekesebb pszichológiai jelenségnek azt tartom, amikor az ember megért valamit. Megértésen nem csak azt értem, amikor átlátunk egy problémát, hanem azt is, amikor más fényben tudunk látni valamit, mint korábban.


Akit kevésbé foglalkozat az önreflexió, az ezt az egészet magától értetődőnek gondolhatja, de engem minden alkalommal lenyűgöz, amikor megtapasztalom. Utólag visszanézve az ember nem érti, hogy mit nem értett korábban, hogyan nem érthette azt, ami most már teljesen világos. Vagy ha azt az aspektust nézzük, hogy más fényben látunk régebbi dolgokat, akkor az a zavarba ejtő, hogy miért nem tudtuk korábban erről az oldalról látni ezt a dolgot. Mintha egy tárgyat nézve felkapcsolnának egy lámpát, ami olyan részleteket hozna elő, amelyeket korábban nem vettünk, nem vehettünk észre, mert nem voltak megvilágítva.


Kicsit keresgéltem a neten, de nem találtam olyan írást, ami a megértés mechanizmusával foglalkozott volna. Pedig nagyon hasznos lenne megfoghatóvá tenni a működését. Én úgy vagyok vele, mint amikor azt a pillanatot akarom megfigyelni, amikor elalszom. A megértés előtti és utáni állapot között különbséget tudok tenni, de nem tudom megfigyelni magát a megértés pillanatát. Ha tudatosítani lehetne a folyamatot, akkor talán fel is lehetne gyorsítani, és nem kellene folyton nehézkesen cuppogva átevickélni az értetlenség mocsarán.


Ennek hiányában csak tapogatózni lehet, és próbálkozni, de sohasem tudom megunni az élményt, amikor ráeszmélek, hogy valami megint a helyére került. Visszanézve mosolygok a régi énemen, aki nem látta át, amit én már igen, és tudom, hogy előbb-utóbb egy új Én fog mosolyogni a jelenlegin, aki nem ért meg valami egyszerű dolgot, ami pedig ott van az orra előtt.
 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása