Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

A laikusok dicsérete avagy hősies küzdelmük a számítógép hibáival

2008.11.06. 21:44 blogíró

Különböző fórumokon sok számítógépes kérdést és panaszt lehet olvasni olyanoktól, akik csak használni szeretnék a nyomorult masinát, de annak mindig van valami problémája. Tiszteletreméltó a laikusoknak ez a küzdelme az informatika szörnyetegével.

Én ugyan informatikus vagyok, de nekem is vannak pillanataim, amikor legszívesebben belevágnék valami a monitorba, ha valami nagyon nem akar működni, és éppen nincs ötletem, hogy mi lehet az oka. Nekem persze meg van az az előnyöm, hogy van valami elképzelésem a dolgok működéséről, és tudom, milyen kulcsszavakkal kell rákeresni a probléma megoldására. Azon kívül angolul is tudok, ami szintén nem hátrány, ha megoldást keres az ember, mert angolul sokszor annyi tartalom elérhető, mint szépséges anyanyelvünkön.

De mit tehet egy laikus? A többség a tapasztalataim szerint keres gyorsan egy számítógéphez értő áldozatot, és megpróbálja kiszedni belőle a megoldást. Általános, de nagyon elterjedt tévhit, hogy az informatikusoknak a fejükben van a megoldás minden lehetséges hibára, és sokszor meglepődnek, amikor azt mondom valamire, hogy én sem tudom, mitől lehet. Általában feltételezik, hogy egy informatikusnak a világ összes operációs rendszere, hardvereszköze, felhasználói programja, valamint ezek minden beállítási lehetősége a kisujjában van. Ilyenkor próbálok megértő lenni, mert a nem szakmabelieknek általában a program, amit ők használnak, jelenti A programot, amit szerintük nyilvánvalóan minden más embernek is ismernie kell.

Empatikus ember lévén bele tudom képzelni magam az ő cipőjükbe, és tudom, hogy micsoda frusztráció lehet sok ember számára a számítógép. Itt főleg azokra gondolok, akik felnőtt fejjel kényszerültek megtanulni az ördögi masina használatát, mert a fiataloknak, akik már ebben nőnek fel (lásd: digitális bennszülöttek) nyilván sokkal kisebb problémát okoz a dolog. Az idősebbeknek viszont nem könnyű az élete. Azon kívül, hogy meg kellett tanulniuk a kezelését, még napi küzdelmet is kell vívniuk a nyomorult szerkezettel, ami nem tud olyan megbízhatóan működni, mint egy mosógép vagy a TV.

A sokszor még bizonytalan működésnek (összedugom, nem megy; elszáll; nem indul el; stb.) az az oka, hogy lényegében még mindig a számítástechnika (és a net) hőskorában élünk. Olyan ez, mint a Vadnyugat. Már vannak utak, meg városok, de azért időnként még banditák vágtatnak át a főutcán, és a gőzmozdony kazánja is felrobban néha. Onnan fogjuk felismerni, hogy a hőskor elmúlt, ha a gépek teljesen belesimulnak a mindennapokba, és az átlagember minden gond nélkül tudja majd használni őket, és csak olyan gyakran kell majd szerelőt hívni hozzájuk, mint manapság a mosógéphez. A jövőben játszódó sorozatokban (pl. Star Trek) már ilyenek a számítógépek. Csak használják őket, de például senkinek sem jut eszébe azzal foglalkozni, hogy milyen operációs rendszer fut rajtuk. Már annyira kiforrott az egész, hogy senki sem törődik ilyen részletekkel.

Addig is, amíg elérünk ebbe az állapotba, minden tiszteletem a laikusoké, akik nem hagyják magukat, és egy szál karddal a kezükben bátran felveszik a harcot a szörnyeteggel, és installálnak, konfigurálnak, próbálkoznak hősiesen. Már csak néhány generáció kell, és nem marad több feje a szörnynek. :)
 

8 komment

Címkék: számítógép alkalmazkodás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2008.11.07. 18:48:57

Az igazi baj nem is az „idősebb laikusok” –kal van, mert ők megfelelő távolságból, és némi félelemmel kezelik az ördögi masinériákat. Ők legalább nem okoznak kárt, vagy viszonylag keveset. Az igazi baj azokkal van, akik elég bátrak ahhoz, hogy 3% -nyi tudással önmagukat szakértőnek kikiáltva nagyképűen nekiesnek egy számítástechnikai eszköznek. Na, az igazi károkat ők okozzák.

A legnagyobb gond akkor keletkezik, amikor mondjuk Zsuzsa néninek gondja akad a géppel, ezért szól a szomszédban Marikának, aki szerint a 16 éves kisfia tökéletesen ért a számítógéphez, hiszen egész délután előtte ül, és hát ő olyan ügyes. Csak az marad ki a történetből, hogy az elfogult anyuka sem ért hozzá, tehát nem tudja, hogy a gyereke is csak azért ül a gép elött, mert egész délután lövöldözős játékot játszik. A gyermek, hívjuk Pistkének, persze nem akar beégni a felnőttek előtt, sőt, egyszer már egyedül is telepített Windows-t, (ha jól emlékszem 6 darab „enter” az egész), szóval akkora szakértőnek képzeli magát minta az állat. Pistike fel is kerekedik és átmegy a szomszédba egy CD-nyi segédprogrammal, melyeket mindenfajta fórumokon talált. Két óra megfeszített küzdelem után viszont rájön, hogy az alap probléma mellé még ő is sikeresen rontott a helyzeten véletlenül.

Ekkor csöngetnek nálam. 

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.11.07. 19:25:31

Erről külön bejegyzést lehetne írni.

Gondolom te pénzért vállalod, Pistike meg ingyen, ez lehet a magyarázat. :)

spb 2008.11.07. 21:46:09

Dehogy pénzért.

Mindennapi munkám mellett honlaptervezéssel és design -nal foglalkozom. Annak idején szereztem egy számtech OKJ-s papírt, tehát valamelyest konyítok hozzá, meg hát napi szinten komolyan használom a gépet.

A különbség az, hogy van annyi felelősségérzet bennem, hogy amibe nem vagyok biztos, abba nem vágok bele. Ha nem tudom biztosan a megoldást, nem piszkálom a gépet.

Tia 2008.11.10. 10:04:23

Nagyon vicces emlékeket keltettél bennem ezzel az írásoddal!
Én ugyan relative zsenge korban kezdtem neki a számítástechnikának...de iszonyatosan nagy zseni nem lett belölem ezen a területen...annak ellenére hogy naponta ülök a gép elött, dolgozom vele stb...sokszor belerúgnék!Amikor valamit ötmilliószor beállítok rajta, leokézom és utánna /szerintem/"már csak azért se" alapon nem jelenik meg a tálcán, nem törli, nem telepíti, nem tesz se ide -se oda....és stb.
Azért azt is be kell hogy valljam én sok mindent mindíg sokkal bonyolultabbnak képzelek, így a számítástechnika egyes részeit is kb. olyan áhítattal nézem messziröl, mint ahogy egy "banitu benszülött" nézne egy plazma tévére kötött playstation 3-at játék közben...:))

Azért amikor az elözö számítógépet bekapcsoltam és az egy nagy durranással, szikrák kíséretében levágta az áramot a lakásba....nah akkor azért azt én is egyböl vágtam hogy itt már se informatikus, se Pistike, se én ....se a vietnámi balzsam nem segít:))

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.11.10. 13:32:53

"Azért azt is be kell hogy valljam én sok mindent mindíg sokkal bonyolultabbnak képzelek, így a számítástechnika egyes részeit is"

Ezzel én is így vagyok, amikor más szakmákat nézek, mert a szakmabeliek sokszor szeretnek ködösíteni, hogy a tudásukat lenyűgözőbbnek fessék le, mint amilyen valójában. :)

artzinia 2008.12.21. 04:58:12

Hát ez csak - de legalább is leginkább - mifelénk érvényes (v.ö: ejrópa, méginkább keletejrópa avagy balkán). A nagyon elmaradott imperialista tengerentúlon nem véletlen az alma (úgymint Apple, avagy Mac) népszerűsége és használati aránya. Természetesen kihívásokra vágyó egyedek PC-t is vásárolnak, de talán pont az általad említett okok miatt, meg - szerintem - az emberrel veleszületett kényelemszeretetből és lustaságból kifolyólag inkább tévét és mosógépet, pontosabban ebbe a kategóriába eső számítógépet.
Na úgy néz ki, hogy jó hosszú lesz ez a komment, hogy kifejtsem ezt alaposabban, mielőtt még a torkomnak szöknének a PC kontra Mac lelkes hívei és ellenzői.
Ennyit a zárójelről.
Szóval ezt ismerte fel annak idején szerintem az Apple, hogy nem kíván mindenki informatikus lenni, meg ideje sincs rá, ahhoz, hogy élvezni tudja eme technikai újdonságot. Csak halkan jegyzem meg, hogy ez már sajnos annyira nem igaz napjainkban, midőn a Mac kezd közelíteni a PC-khez, avagy a PC-k a Mac-hez, abban az értelemben, hogy egyre hisztérikusabbá válnak a Mac-ek, és egyre használhatóbbá a PC-k.
A felhasználótól persze egyik gép sem tudja teljes mértékben megvédeni magát.
A hétköznapi használatra, azok számára, akikre elsősorban utaltál, tkp. mindkettő megfelel, feltéve, hogy nem szedet-vetett alkatrészekből rakta össze a szomszéd pistike. És sajnos itt jön közbe az a ledolgozhatatlan, vagy szinte ledolgozhatatlan hátrány, ami a nagy vízválasztónak - vagy inkább választóvíznek - erre a partjára vetett minket. Az árkérdés. Amire sajnos rendkívül érzékenyek vagyunk. És ugyancsak sajnos, hogy tesszük mindezt nem jókedvünkben, hanem rászorultságból. Azonban mindenképp érdemes megfontolnia, különösen annak, aki nem kíván egy e-mail elküldése miatt 6 éves informatikai, HW-szerviz és assembly-programozói tanfolyamot elvégezni (és ez így mind még nem garantálja, hogy mindenkor és bármilyen gépet működésre képes bírni), hogy inkább drágábban, de garantáltan jót vegyen, és csak olyan műveleteket végezzen rajta, amiben biztos.
Jómagam megunván a (saját) gép karbantartásával járó kellemetlenségeket és elfecsérelt időt változtattam egyrészt számítógép vásárlási szokásaimon, másrészt használati szokásaimon (például már nem akarom mindenáron kipróbálni a pistike által ajánlott "hűdefasza" programot, ami garantáltan nem lehet káros a gépemre, 'mehogy nála is milyen jól működik alapon).
Következtetés: mindegy, hogy PC vagy Mac, de minőségi legyen és ésszel kell használni.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.12.21. 07:26:34

Igen, a Mac jó lépés a megfelelő irányba, bár az ára elég borsos, ezért nem csoda, ha sokan inkább még a PC-re szavaznak.

A mosógép hasonlat arra is értendő, hogy az eszköz ára nem kiemelkedő, vagyis nem kell extra árat kifizetni azért, hogy átlagosan jól működjön.

Ha ide eljutunk, hogy normál áron egy normál gépet meg lehet majd venni, amivel már nem kell küszködni, akkor jön el majd a Kánaán. :)

artzinia 2008.12.21. 14:50:21

A "borsó" is csak nálunk érvényes (áfa, vám, stb.) :(
A minőséget pedig PC-ben is meg kell fizetni.
Lásd: ThinkPad, Vaio, Toshiba - (nem a Satellite sorozatra gondolok), vagy asztaliban: mikor csak egy ház elviszi az 50-est , pl. ThermalTake.
És akkor a szoftverről nem is beszéltem még.

Én amúgy Mac-e(ke)t használok - ezért is mekegek -, de elsősorban natívan Windows alatt. A vérbeli mekesek ezért most biztos jól leköpködnének. :)
Aztán mikor leszáll az este újraindítom OSX-szel, és hátradőlök a távirányítóval a kezemben zenét hallgatni, vagy képeket nézegetni, esetleg filmet.
A windows mentségére szolgáljon, hogy a Mac-en több, mint egy éve fut újrahúzás nélkül, pedig elég sok disznóságot követtem el már rajta, ami a különféle aktívan és nem aktívan használt programok telepítését illeti, mi több, még a merevlemezt, úgymint harddiszket, avagy vincsesztert is cseréltem benne - nagyobbra - időközben, az oprendszereket pedig "átvarázsoltam" a régiről az újra, átparticionáltam, szóval szegény windows még ezt is megkapta a púpjára, és még mindig működik.
A Kánaánra pedig sajnos még várni kell, de ahogy a fejleményeket nézem - úgy Apple, mint PC vonalon, soha nem fog eljönni. :(
süti beállítások módosítása