Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

A büntetés benned van

2008.11.08. 19:33 blogíró

Képzelj el egy olyan helyzetet, hogy valakivel el kell osztanotok egymás között egy pénzösszeget. Az osztozkodás anonim módon zajlik, nem ismeritek egymást, nem találkoztok. Ő felajánl neked egy osztozási arányt, amit te vagy elfogadsz, vagy nem. Ha elfogadod, akkor mindketten megkapjátok a pénzeteket a megfelelő arányban. Ha nem, akkor egyikőtök sem kap semmit. A döntés egyszeri, nem megismételhető. Mennyi pénzt ajánlanál fel a másiknak, és milyen ajánlatot fogadnál el?

50-50 százaléknál nincs sok gondolkodnivaló, de mi van ha a másik mondjuk 60-40-et ajánl (a saját javára)? 70-30-at? 90-10-et?

Itt állj meg kicsit gondolkodni, hogy te hogyan döntenél.
 

A logika azt súgná, hogy bármilyen ajánlat jön, azt el kell fogadni, hiszen egyébként nem kapsz semmit, nemde? A gyakorlati tapasztalatok mégsem ezt igazolták.

A kísérletek szerint az emberek többsége 50-50 százalékos osztozkodást ajánl fel, illetve visszautasítja a nem korrekt ajánlatokat, ahol kevesebb, mint 20%-ot ajánl fel a másik fél. Érdekes módon ez még nagyobb összegeknél is érvényes, vagyis nem lehet azt mondani, hogy csak azért utasítják el az ajánlatot, mert olyan keveset kapnak, hogy ezért már jobban megéri az az érzés, hogy a másik nem jár annyira jól. A kísérletek szerint jelentős összegek esetén is visszautasították a játékosok a túl alacsony ajánlatokat.

Sokféle magyarázat született arra, hogy miért működünk így. Az egyik szerint az emberek büntetni akarják az inkorrekt viselkedést még olyan áron is, hogy ők maguk rosszabbul járnak. A nyerhető összegnél fontosabb, hogy az erkölcstelen emberek ne vihessék el a balhét.

Ha ez igaz, akkor érdekes, hogy mintha valami erkölcsi mérce lenne belénk építve (Kant szelleme sejlik fel a látóhatáron), mintha az ember ösztönösen tudná, hogy mi szolgálja a magasabb Jó érdekeit, és eszerint cselekszik. Vajon ez genetikusan van belénk építve, vagy a társadalom programozta belénk?
 

6 komment

Címkék: ember pszichológia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2008.11.09. 23:14:00

Azt hiszem inkább itt az a megoldás, hogy az ember alapvetően a másiktól sajnálja a több pénzt.

Én a magam részéről akármennyit elfogadnék. 90-10 az ő javára? Hajrá. Van 10% -om.

Kicsit off: A másik örök mondat: "Ezt semmi pénzért nem tenném meg!" Dehogynem.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.11.10. 08:49:09

Ez a "sajnálja a több pénzt" csak másik megfogalmazása annak, hogy bünteted az inkorrekt viselkedést, nem?

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.11.10. 09:25:12


Ide válaszolok, hagy nőjön a Te nézettséged is...
Meg mintha ennek lenne némi köze a hirdetési témához...
Ez az egész hirdetősdi nem érdekel... Ahogy elnéztem, ebből kb. évi öt forint bevételt tudnék realizálni, ennél már nagyobb "izgalom" az álreklámok kitalálása...

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2008.11.10. 10:04:58

Igen, azt hiszem igen.

És még azt se mondom, hogy ez teljesen rossz. Mert részben ez a "harácsolós, többet, jobbat, mást" mozgatja a világot. Igen, az ember mindig többet akar, de e miatt kezd el vállalkozni, feltalálni, önkifejezni.

kg-- 2008.11.10. 14:21:40

Szerintem ezt érdemes még tovább gondolni. Az ember nem "gonoszságból" sajnálja a másiktól a 90%-ot.

Inkább arról lehet szó, hogy a társadalmi egységek között állandó együttműködés és közben állandó verseny zajlik - persze más-más témákban.
Igaz ez az országok közötti kapcsolatokra, önkormányzatok egymáshoz való viszonyára egy országon belül, cégek működésére egy adott piacon, és az egyénekre is, tetszőleges közösségben.

Egy ilyen "üzleti" szituációban az ember önző módon viselkedik: nyertesen akar kikerülni. Ha a másik lényegesen többet nyer, akkor "elhúz" az egyének közötti versenyben. Ez az, amit tudatosan vagy ösztönösen valószínűleg mindenki igyekszik elkerülni.
Tehát az elutasítás nem feltétlenül logikus döntés lesz, mert ez a "minta" (mármint, hogy senki ne emelkedjen ki aránytalanul), mint "erkölcsi érzék" mélyen bennünk lehet.

És akkor bejátszik még az is, hogy kinek mennyire van "szüksége" az üzlet megkötésére. Lehet, hogy 5%-ot is elfogadok kétségbeejtő helyzetemben. És az is lehet, hogy én vagyok az, aki már korábban "kiemelkedett", és a felajánlott 80%-ot sem fogadom el, mert azt akarom, hogy a másik ne mozdulhasson a szintjéről.

Persze a kísérletet pénzzel játszották, de erős a gyanúm, hogy hasonlóan gazdálkodunk szellemi és érzelmi tartalékainkkal is.

gex · http://gex.hu 2009.05.22. 21:39:07

erre az ötletre építették a(z aszzem) cápák című tv2es vetélkedőt is. csak ott 3an voltak a gép mondott egy kb 60%-30%-10%-os arányt és x ideig gondolkozhattak is. mégse jött össze sokaknak.
süti beállítások módosítása