Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Ne egyél, csak igyál!

2008.11.14. 17:59 blogíró

Amikor először hallottam erről a dologról, akkor azt hittem, hogy ez is olyasmi, mint a fényevés, hiszen hogyan bírná ki az ember úgy, hogy csak iszik, és nem eszik semmit. De vannak olyan fanatikusok, akik szeretnek kísérletezni magukon, és ezt bőségesen dokumentálják is.

Steve Pavlina is egy ilyen fickó, aki már korábban is folytatott hasonló kísérleteket saját magán. Ilyen volt például a polifázisos alvás projektje, ami arról szólt, hogy lecsökkentette a napi alvásidejét 4 órára anélkül, hogy az egészsége ezt megsínylette volna. Képzeld el, mennyivel több dolgot csinálhatnál, ha naponta csak 4 órát kellene aludnod. :)

A mostani kísérlete azt célozza meg, hogy 92 napig nem eszik szilárd ételt, csak zöldség- és gyümölcsleveket fogyaszt. Már a 20. napnál tart, és bőségesen beszámol a részletekről, a bélmozgásai, hangulatváltozásai, és minden egyéb részlet leírásával. Steve egyfajta szuperblogger, úgyhogy számára nem probléma olyan részletekről is beszámolni, amitől egy átlagbloggert visszatartanának a gátlásai.

A legérdekesebb részlet, ami kiderült, és amiről már a nyersdiéta kísérlet során is írt (azóta teljesen nyers ételeken él, és pozitívnak találja a különbséget a főtt ételekhez képest), hogy úgy érzi, mintha valami mentális köd felemelkedett volna az elméjéről, és azóta sokkal tisztában tud gondolkodni. Szerinte ez azért van, mert azzal, hogy a testének kevesebb munkája van az ételek megemésztésével több energia jut az agyának, és jól érzékelhető a különbség a két állapot között. Aki próbált már szellemi munkát végezni egy kiadós étkezés után, az tudja, hogy miről van szó. Szokott is célozgatni arra, hogy ha valaki még nem próbálta a dolgot, az csak a ködös agyi állapotot ismeri, és el sem tudja képzelni, hogy milyen érzés nagyságrendekkel tisztább aggyal gondolkozni.

Én az egészből leginkább ezt az utóbbi aspektust találom érdekesnek, bár az egészséges táplálkozás vetülete sem érdektelen. Lehet, hogy a főtt ételekre való áttéréssel az emberiség lényegében letompította a saját szellemi képességeit? Tisztábban látnánk a világot, ha mindenki nyers kaján élne? Kevesebb lenne az ostoba ember?
 

23 komment

Címkék: élet evés egészség ivás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ash 2008.11.15. 03:34:07

Ez tök hülyeség. A nyers ételt sokkal nehezebb megemészteni mint a főttet. Ameddig az ember nem fedezte fel a főzést nem is fejlődött az agya mert nem tudott annyi táplálékot felvenni egy nap alatt amennyi elég lett volna a fejlődéshez, max az életben maradáshoz. Ráadásul a vírusokról nem is beszélve.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.11.15. 06:41:13

A fejlődéshez? Akkor lehet, hogy csak gyerekkorban fontos a főtt étel, és felnőttkorban már elég lehet a nyers étel is a szintentartáshoz?

Saját tapasztalatom nincs a témában, csak a fenti szerző tapasztaltait idéztem, amit bárki elolvashat a fenti linkeken, ha tud angolul.

sugarpig 2008.11.15. 15:40:51

Hő hatására a fehérjék denaturálódnak,ezért elvileg valóban könnyebb lenne az emésztésük, viszont túlzott hő hatására (olajban sütés,hosszas főzés) az aminosavak szerkezetében olyan oldalláncok alakulnak ki, amelyek gátolják az emésztőenzimek hozzáférését,csökkentik a fehérjék oldhatóságát.(Tehát max párolni szabad a húst,rövid ideig) Ugyanez vonatkozik a zsírokra is,(a túl magas hőmérsékletnek kitett zsírok emészthetősége az átalakulás következtében a töredékére csökken),és az élelmiszerek rosttartalmára is kedvezőtlen a hatása,mintegy "szétmállasztja" a rostokat.A vitaminokról még nem is beszéltem,köztudott,hogy jó részük tönkremegy a sütés-főzés során.

Az élelmiszerek annál könnyebben emészthetők, minél lazább szerkezetűek,és minél nagyobb a víztartalmuk.Ezért is káros hatású a túlzott "tömörítés" (főzés,sütés),és nagy mennyiségű konyhasó használata is,mert a só vízelvonó hatású.

Köztudott (?),hogy a a nyers táplálékok tartalmazzák azokat az enzimeket,amelyekre az emésztésükhöz szükség van,a nyers ételek ezért is jóval könnyebben emészthetőek, mint a főttek..

Elgondolkodtató az is,hogy daganatos betegeknek (is) miért javasolják a teljesen nyers táplálkozásra való áttérést...nem?De ez már egy másik történet... :)

IQ_Fighter · http://www.pokerstrategy.com/u0ZFQ2/ 2008.11.16. 19:02:54

Ez az én mottóm is, de csak szeszes italra vonatkoztatva :-)
de komolyra fordítva a szót, egyik ismerősöm, 50 év körüli, és 2 hete kómában fekszik egy kórházban. jól el volt hízva, és drasztikus fogyókúrába kezdett, azaz nem evett, csak folyadékot pótolt (és nem alkoholt, mint én szoktam). munkahelyén egyik nap összeesett, és a szíve is megállt, de csodával határos módon a magyar mentősök újra tudták éleszteni... sovány vigasz, de jelenleg még él, igaz kómában van.... remélem minél hamarabb - maradandó károsodások nélkül - felépül. mindenesetre tanulság, hogy senki ne akarjon ezzel a módszerrel lefogyni. enni azt kell. sportoljatok, vagy csökkentsetek az ételadagon, de teljesen nem lehet lemondani az étkezésekről...

Vérnűsző Barom 2008.11.17. 09:51:05

Hát, éljen soká marharépát, meg gyökeret rágcsálva, esetleg egy kis nyers cubákot morzsolgatva.

De tulképp aztán az új kísérletében gyakorlatilag nekilát főzni. Igaz nem hővel roncsolja a macerás rostokat, hanem jó alaposan szétturmixolja, majd megissza. Olyan hűdanagy különbséget nem látok, a lényeg az, hogy ne kelljen a szervezetének a gusztustalan sárgarépa izmos rostjaival vergődnie, hanem egyből átvehesse azt a szép, sárga színét.

Bizonyára okosabb lett tőle. Ahogy hangya és légy ismerőseim is mind, kivétel nélkül baromi okosak, tisztán, egy másik szinten látják a világot. legyen nekik úgy, nekem tökéletesen megfelel a marhasült. Sokkal izgalmasabbakat álmodok, mint ők, vagy a hivatkozott blogger...

Minek 2008.11.17. 10:07:58

Valaki azt árulja el minek ebben a buta , már-már élhetetlen világban tisztán gondolkodni?
Az agyadról elmegy a köd ja, aztán lezsibbasztod mónikával, celebekkel, meg úgy általábana fogyasztói társadalom mocskával.fasza.
persze valami tibveti szerzetesként megérteném, de azoknak meg nem kellenek a tiszta agyhoz ilyen okosságok, maguktól is jól táplálkoznak hozzá.
Arról nem is beszélve hogy már úgyis élhetetlen ez a világ pia, kábszer és hasonlók nélkül, legalább a jó evés maradjon meg az embernek.
Baromság az egész.

Flash · http://www.flashzene.com 2008.11.17. 10:10:29

Sugarpig hozzászólásában lehet a legtöbb igazság!

feltaláló 2008.11.17. 10:13:04

húúú mekkora forradalmi 5let.
nem eszünk csak levet iszunk. az agyunkról felszáll a köd, feltaláljuk a csillaghajókat és mienk az univerzum.

Vérnűsző Barom 2008.11.17. 10:32:48

Az ötlet tényleg forradalmi. Annyira, hogy eleve így működik az emberi szervezet (is). Gyakorlatilag CSAK folyadékot fogyasztunk. A megrágott étel már egy pép (sűrű folyadék...), és az emésztés további részeiben ez még szépen alakulgat.
Emberünk feltalálta azt, amit a legyek elég régen: kint kezdi az emésztést. Ha kicsit továbbragozná a kérdést, akkor a maszataiba tolna ilyen-olyan savakat, enzimeket és azt a kissé büdös, rohadó dolgot iszogatná, ami a legjobban egy viseltesebb hányáshoz, vagy pálinka cefréjével van pariban.

Csak sajna az emberi szervezet nem olyan, mint légyé. A légyé úgy van kitalálva, hogy kivül emésztgessen, jól megköpködve a szart, amit aztán felszívogat. Az ember emésztési rendszere meg nem így működik.

Ki lehetne találni olyan folyadékokat, amikbe bele van keverve minden szükséges tápanyag, (efelé próbál talán tendálni emberünk is, de ahhoz a répalé magában kevés), csak ettől nem okosabb lesz, hanem az emésztőrendszere változik meg szép lassan, visszafejlődik, lebontva a nem használt részeket, jó esetben csak egy rendes gyomorfekélyt létrehozva, rossz estben e mellé egy rendes alultáplátságot is biztosítva.

Okosabb max annyiban lesz tőle, hogy a szervezet sikítva követeli tőle a számára szükséges tápanyagokat, ezt az agya valahogy lekezeli, cirka ugyanúgy, mint a fuldokló, akinek felpörög az agya a plafonig, hátha kirángathatja valahogy abból a szarból, amibe került.

Emberünk tehát tulképp haldoklik, ha új szinteket, nagyobb teljesítményt vél felfedezni az agyán. Lassan, biztosan, folyamatosan. Gratula ehhez neki. Vagy meghülyült, de nekünk ez tulképp mindegy is. Az ő baja.

guriga 2008.11.17. 10:33:59

És a perisztaltikája nem állt még le a rosthiány miatt? Az embert nem erre "tervezték".

Tuvalu 2008.11.17. 10:40:36

Én csak az egyik kedvenc kérdésemet szeretném itt feltenni: Hogyan ette a Homo sapiens a húst mielőtt megismerte volna a tüzet?

A kérdés nagyon is idevág, piros pont, aki helyesen megválaszolja.

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2008.11.17. 10:48:17

Nemtom, ki volt, akit kérdezel, de bisztos nagyon éhesen ette a húst.

asztrov 2008.11.17. 11:01:02

Tuvalu - nem evett húst, csak gyökereket, magokat, gyümölcsöt, tojást, esetleg ha talált húst...:) miképpen a majmok ma is.

asztrov 2008.11.17. 11:02:50

Csak azóta eltelt néhány év,.ami alatt az ember emésztőrendszere is megváltozott, ezt viszont súlyozottan kéne figyelembe venni.

Tuvalu 2008.11.17. 11:16:20

Eddig nem nyertek a tippek. Egy óra múlva elárulom a (szerintem) helyes választ, ha addig senki nem jön rá...

phaidros 2008.11.17. 11:20:05

Engem ez az alvásdolog érdekelne nagyon, nagyon rövid a napom...

szemet 2008.11.17. 11:30:06

A helyes válasz: A Homo Sapiens nem élt tűz nélkül. Nem ő találta fel, a "találmány" korábbi. A Homo Erectus már használt tüzet.

Zombika 2008.11.17. 11:40:09

Tuvalu:
Szerintem amikor a Homo Sapiens megjelent, akkor már ismert volt a tűz.
Tudtommal a Neander-völgyiek is használták, talán a Homo Erectus is. Lusta vagyok utánanézni, javítsátok, ha hibáztam.
Mindenesetre csirkét és disznót (és egyes halfajtákat) ne próbáljatok alapos hőkezelés nélkül enni, csúnya vége lehet.
Marhát és egyes halakat ehet nyersen, akinek kedve van hozzá.

Tuvalu 2008.11.17. 12:11:01

Zombikánál van a pirospont: A Homo Sapiens megjelenésekor (kb 200 ezer éve) már ismerte a tüzet. A megelőső embertípusok kb 3 millió éve ismerték a tüzet.

Az eredeti cikkhez ez annyiban kapcsolódik, hogy a Homo Sapiens mint faj eltávolodása az őt megelőző fajoktól nyilván bizonyos sajátosságok megőrzésével együtt történt meg. És az, hogy már 2,8 millió éve sült húst evett, az emésztőrendszerét már nyilván átalakította.

Tehát a Homo Sapiens gyomra igenis a sült húsra (vagy legalábbis a "tűzzel kezelt" élelemra) van "kitalálva".

Ettől függetlenül lehet egy csomó dolog, ami nyersen jobb, de már a zöldségek között is van pár (pl hagymatípusok), amit az emberi gyomor nyersen nem bír, sütve viszont igen.

Arzu 2008.11.21. 09:35:30

Én is így tudom. Sőt, a Homo Sapiens meg sem jelent volna, ha elődei nem jönnek rá, hogy a tűzben megsült húst egyék, ami ezáltal KÖNNYEBBEN emészthető mint a nyers hús, és így, az emésztés lerövidülésével több idő+energia maradt más dolgokra, ami elősegítette az agy feljődését és a Homo Sapiens megjelenését..

jtrencsenyi 2008.12.22. 22:14:27

Ez ugyanaz a Steve Pavlina, aki már a független játékfejlesztésben is nagy okosságokat osztott meg a világgal? Ez a faszi mindenhez ért? :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.12.22. 22:15:42

Ugyanaz. Átnyergelt az önfejlesztésre. :)

Erenya 2010.02.03. 20:40:58

Nem Homo Sapiens, hanem Homo sapiens... aki nem tudja, hogy a binominális nomenclaturában a fajnév kisbetűvel írandó, ne kérkedjen a latinságával ;)
Amúgy ravasz kérdés volt, valóban...
süti beállítások módosítása