Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Hány embert ér egy majom?

2008.11.17. 21:53 blogíró

A ruandai népirtás kapcsán olvastam egy interjút, ami egy különös erkölcsi dilemmát vetett fel.

Ruandában a népirtás során 800 ezer és egymillió közötti embert tettek el láb alól. Amikor elkezdtek szivárogni a hírek, hogy szakmányban irtják az embereket, az USA kormánya meglehetősen visszafogottan reagált. Amikor az egyik kongresszusi képviselő egy sajtóbeszélgetésen vett részt, akkor az újságírók rákérdeztek nála, hogy mi ez lagymatag reakció. Miért nem ítéli el a kormány határozottan a civilek legyilkolását? Miért nem alakul kormánybizottság? Miért nem hoznak intézkedéseket a gyors fellépésre a további vérengzést megakadályozandó?

A képviselő azt válaszolta, hogy a telefonok egyfolytában csöngenek az otthoni irodájában és a washingtoni irodájában is. Rengetegen telefonálnak. A bökkenő csak az, hogy nem az emberek miatt, hanem a Ruanda területén élő hegyi gorillák miatt. Sürgetik, hogy a kormány lépjen valamit a megmentésük ügyében.

Egy jobb érzésű ember ezt hallva felháborodik, hogy inkább a majmokat akarják menteni, mint az embereket. A gazdag országok polgárai a szegényekét kutyába sem veszik, és csak a majmokkal törődnek.

Ha viszont belegondolunk a telefonálók gondolkodásába, akkor ők úgy állhattak hozzá, hogy az embereket sajnálják ugyan, de a gorillák kiirtása pótolhatatlan lenne, hiszen az emberiséget nem fenyegeti a kihalás veszélye azért, mert sokan meghalnak közülünk.

Mi a helyes döntés ebben a helyzetben? Mentsük elsőként a gorillákat, mert őket örökre elveszítjük, ha elpusztulnak, és ezzel az egész emberiség lesz szegényebb, vagy először az embereket kell menteni, mert a majmok ugyan fontosak, de nem lehet az ő értéküket összemérni egy emberi élet elvesztésével?
 

6 komment

Címkék: háború majom ember

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KétszeriCs · http://www.ketszeri.hu/ 2008.11.18. 06:52:47

A dilemma elég egyszerű: a majmok írtása az emberek közti konfliktus "mellékterméke": megállítod a vérengzést és a majmok esélyei jelentősen javulnak a túlélésre.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.11.18. 07:15:46

A konfliktusokat általában nem lehet egycsapásra megállítani, pláne nem távoli afrikai országokban, úgyhogy ha kevés majom van, akkor ez simán a kihalásukhoz vezethet.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2008.11.18. 20:51:25

Az átlagamerikait pont nem érdekli, hogy a föld többi részén hány embert irtanak ki, amennyiben ez nem érinti az ő országát, vagy az olajkészletet. Az állatvédő lobbisták viszont nagyon erősek.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.11.19. 11:36:12

És az átlagmagyarral mi a helyzet ebben a tekintetben? Különbözünk az átlagamerikaitól?

Tia 2008.11.21. 09:29:01

Egyértelmüen a majmok mellet vagyok!Hogy miért?...mert a majmok nem költik az amúgy élelmiszerre és gyógyszerekre szánt pénzt, géppuskákra, hogy lelöjjék a másik velük szembe jövö majmot...
A majmok tehetetlen, és végtelen áldozatok, amik még csak menekülni sem képesek a háború elöl...

Amúgy meg szörnyü ez a népírtás egyrészröl, másrészröl, meg már hosszú hosszú évtizedek óta nem jut el ott az emberek tudatáig hogy már nincs is miért harcolni....szóval ezt inkább nem minösítem.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2008.11.21. 18:43:01

Igaz, a magyar is pont lesz@rja, hogy mi van tőle 10 méterre, hacsak nem érinti az ő köreit. Annyiban azonban különbözünk az átlagamerikaitól, hogy az általunk demokratikusan megválasztott kormány/parlament/elnök nem rohan le egy másik országot mondvacsinált indokkal, csak azért, mert ő akarja fogni a csap tekerőjét, amiből az olaj jön. Egy átlagamerikai választási döntésétől a világ függ.
süti beállítások módosítása