Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Kelemen Anna harisnyakötője

2008.11.22. 15:05 blogíró

A bulvár mindennek a legalja, térdig gázolunk a mocsokban, az értékek devalválódnak, a vaskos primitívség a menő, a nejlonsztárok, a nulla emberek fénykorát éljük.

Amikor néha elitista hangulatban vagyok, akkor én is szoktam ilyeneket gondolni, Ilyenkor jönnek jól az ilyen cikkek, amik kicsit árnyalják a dolgokat azzal, hogy a bulvár nem csak szemétdomb, hanem társadalmi funkciója is van.

Érdemes elolvasni.

 

5 komment

Címkék: média bulvár

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rosszarcz 2008.11.22. 18:00:02

A cikk tényleg érdekes szemszögből világítja meg a témát, de a lényeg már több ezer éve változatlan: panem et circenses. Nem kell elitistának lenned ahhoz, hogy utáld a népbutítást, ami - ne kerteljünk! - szükséges és elengedhetetlen része a társadalmi integritásnak.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.11.22. 18:11:45

Népbutítás? Itt nem arról van szó, hogy sok embernek konkrétan erre van igénye?

Vagyis nem szándékosan butítják le őket erre a szintre, hanem felismerik, hogy ezek az emberek ezt igénylik, és kiszolgálják őket.

A népbutítás fogalma nekem mindig azt sugallja, hogy elvileg mindenki tartozhatna egyfajta elithez, csak valakik nem engedik, de elképzelhető olyan társadalom, ahol mindenki az elithez tartozna?

rosszarcz 2008.11.23. 18:03:52

Én a mai médiatevékenységet értem népbutítás alatt, és az, hogy ennek önkéntes szenvedő alanya vagy illetve elkerülöd nagy ívben, nem határozza meg az elithez való tartozásodat.

Ha feltesszük, hogy az elit az a csoport, amely valamely szempontból jobb a társadalom többi tagjánál, akkor az már maga a válasz, hisz ha mindenki az elithez tartozna, akkor nem lenne kinél jobbnak lenni.

A média szerepe - szerintem - csak a plebs szájának/szemének/fülének a befogása azáltal, hogy választható ízű-színű-szagú álomvilágot mutat a kedves nézőknek, amiben el lehet süppedni, kényelmes, megadja a sikerélmény illúzióját, és ahol a halál csak egy filmtrükk. Hát nem jobb, mint a valóság? :-)))

Hogy lehetne egy olyan világ, ahol mindenki csak és kizárólag a valóságban él? Oldd meg, hogy senki ne tudjon hazudni, és már valóra is vált!

EÖ (törölt) 2008.11.24. 10:11:47

megfordul az ok és okozat

nem a tv butítja az embereket
a tévé csak kiszolgálja a buta emberek igényét
mert ugye nem kötelező bekapcsolni a készüléket

rosszarcz 2008.11.24. 23:47:28

Nehéz megmondani, hogy megfordul-e az ok és az okozat, engem inkább a tyúk/tojás dilemmára emlékeztet. Élnék a reflexivitással:

Az ember látta a média termékeit, és azt vette észre, hogy sokkal jobb, mint a valóság, ezért elkezdte nézni, és felhagyott az egyéb önképzéssel/önmegvalósítással. A média ezt észrevéve elkezdett több/szebb/lebilincselőbb trasht gyártani, mire egyre több ember fordult a trash felé, mire a nagyobb igény miatt még többen kezdtek el trasht gyártani és így tovább és tovább és tovább...

És ha adva van sok-sok ember, akik ebben a trashben élik le az életüket, akkor még szép, hogy ez az, ami közösséget formál, ideákat tanít, szerepeket teremt, és - ami a legszánalmasabb - személyiséget formál. Nekik ez a mérvadó.

És ettől ők nem jobbak/rosszabbak/kevésbé-elitebbek, csak egész egyszerűen mások. ÉN nem akarok hozzájuk tartozni. Egoista vagyok, na, ez van. ;-) Inkább olvasgatom ezt a blogot! :-)))
süti beállítások módosítása