Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Te nem látod az én színeimet

2009.03.10. 08:23 blogíró

Valószínűleg mindenkivel történt már olyan, hogy odaült egy családtag, vagy kolléga számítógépéhez, és megdöbbent azon, hogy milyen színösszeállítás van a gépen beállítva. Ilyeneket látva sokszor elképzelhetetlennek tűnik, hogy órákig ilyen színekkel olvassak szöveget, és dolgozzak a gépen. Azoknál a programoknál, ahol előre megadott színkombinációkból is lehet választani (pl. Windows), mindig találok bennem megrökönyödést keltő színösszeállításokat.

A minap az utcán járva néztem a neonreklámok színkavalkádját, amiről beugrott ez a téma, és arra gondoltam, hogy elképzelhető, hogy a többi ember nem azokat a színeket látja, amit én?

Ugyanazokat az élményeket különböző emberek sokszor különbözőféleképpen élnek meg. Van, aki például odavan érte, a másik pedig unja. Nem lehet, hogy a színekkel is hasonló a helyzet? A fizikai receptoraink megegyeznek, tehát ha mondjuk a kék színről beszélünk, akkor egyértelmű, hogy mindketten ugyanolyan hullámhosszú színre gondolunk. De ahogyan az agy belül megjeleníti a színeket számunkra, az már lehet esetleg egyénfüggő, mert ugyanazt az élményt (vizuális infomáció) eltérően értelmezi. Elképzelhető, hogy az ő „kék” színe a belső képernyőjén úgy jelenik meg, mint nálam mondjuk a barna, mert az agya az egyedi felépítéséből adódóan éppen így jeleníti meg neki?

Ha így van, akkor ez megmagyarázná, hogy ugyanazt a színkombinációt miért találhatja az egyik ember harmonikusnak, míg a másik taszítónak. Mert nem ugyanazt látják belül. A dolog olyan, mintha csinálnék egy jó színösszeállítást, és megmutatnám valakinek, de ő úgy kapná meg, hogy egyes színeket véletlenszerűen másokra cserélnek le, és csak a végeredményt látná. Nem csoda, ha esetleg nem tetszik neki.

Nem olvastam utána a témának, hogy tényleg így van-e, de érdekes lenne egyszer egy másik ember szemével látni a világot. Lehet, hogy az a világ egészen másmilyen lenne, mint amit én látok. :)

 

15 komment

Címkék: agy színek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kg-- 2009.03.10. 16:45:36

Úgy gondolom, amiről írsz az az "ízlés".
Én úgy képzelem el, hogy - ahogy te is írtad - odáig mindenkinél ugyanaz történik az agyban, hogy beazonosítjuk a kék színt. Ez idáig egy mintafelismerés. A következő lépés meg az lehet, hogy beindulnak az asszociációk. Valakinek pl. a tenger ismeretével kapcsolatos agyi területek aktivizálódnak, másoknál a kék ég hatása az erősebb, stb. És ezekhez a tudatosan vagy nem tudatosan "hivatkozott" emlékképekhez tartoznak valamilyen hangulatok, érzelmi töltések.
Most úgy gondolom, ezeknek az érzelmeknek a kavalkádját érezzük egy-egy szín, forma, vagy akár hang, illat esetén is.
A kombinációk pedig egész érdekes hatást válthatnak ki. Pl. lehet, hogy valaki szereti a feketét, és a sárgát is, de a fekete-sárga csíkos nem szimpatikus neki (méhecske? :) ). Szóval egy adott kombinációhoz tartozhat olyan erős érzelem, hogy az összetevők által kiváltott pozitív hatást elnyomja, vagy erősen módosítja.
Legalábbis így képzelem :)

Törzsvendég:-) 2009.03.10. 16:51:17

Nekem kapásból az ízlelés jutott eszembe.Ízlések és pofonok.Miért szeretem én pl. a olívabogyót,mást meg kiráz a hideg a szó hallatán.Vagy miét részesítem előnybe a keserű ízeket?Szerintem így van ez a szinekkel is.De minden más egyébbel.És ha már szinek,jöhet a kinek mi a kedvenc szine kérdés is?:-)

Törzsvendég:-) 2009.03.10. 16:52:28

@kg--: Egyre pattant az agyunk.:-)
És szíííín,bocsánat.

Törzsvendég:-) 2009.03.10. 16:53:16

@Veréb75: Nekem már egy másik SZIN-en jár az eszem.

Törzsvendég:-) 2009.03.10. 17:03:26

Én a flickr.com-on szoktam színeket lesegetni,annyira jó mozaikos képeket csinálnak.És ilyenkor jövök rá,hogy nincs is kedvenc színem.:-)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.03.10. 17:41:34

@kg--: Ez is elképzelhető. Mi laikusok teoretizálhatunk mindenfélét, amin egy szakember lehet, hogy csak nevetne. :)

Mindenesetre az asszociációk is magyarázhatják a dolgot, bár akkor azt gondolnám, hogy pl. zöldet látva felidéződik bennem az erdő illata, vagy a levelek susogása, ami nem szokott nálam megtörténni, de lehet, hogy nem ennyire direkt a dolog.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.03.10. 17:44:24

@Veréb75: Ételekkel kapcsolatban adódik a lehetőség, hogy amit kiskorunkban akartunk ellenére belénk tömtek, azt felnőttként nem fogjuk szeretni. :D

Törzsvendég:-) 2009.03.10. 17:51:57

@blogíró: Ebben lehet valami,a sütőtököt utálom.

nyuszisz 2009.03.22. 21:07:09

Szerintem az a lényeg, hogy mely színek vannak bizonyos szín környezetében, mert a színek hatnak egymásra, ettől tűnnek másnak. Egyébként ugyanazok, amiknek lenniük kell. Mondjuk azt nem tudom, képesség, vagy nem, hogy tudatosuljon, a színek egymásra hatása, és hogy lássuk az egyszínű felületek is valójában mennyire sokszínűek :) Remélem érthető :)

spig 2009.03.24. 23:03:01

@blogíró: Szemünkben a fényérzékelő idegsejtek közül a csapok felelnek a színek érzékeléséért. A három fajta mindegyike szükséges az egészséges színlátáshoz .Ezeket az idegsejteket a bennük található pigment különbözteti meg egymástól. Az eltérő pigmentek miatt mindegyiket más-más hullámhosszúságú,vagyis más színű fény hozza ingerületbe. Az általunk érzékelt színek e három idegsejt típusban egyidőben létrejövő és különböző mértékű ingerület együttes végeredménye.

Mindenki másképp látja a színeket,csapjai számának és működésének megfelelően.Nem tudom,próbáltad-e már, én,ha minimálisan is,de eltérően látom a színeket: a bal szememmel hidegebbnek érzékelem ugyanazt a képet,a jobb szememmel több meleg színt érzékelek.
A színekhez társított gondolatok,emóciók viszont már valóban meghatározhatják "ízlésünket" is. :)

Törzsvendég:-) 2009.03.25. 06:15:40

@spig: Már megérte erre járni.Köszi a hasznos információt.:-)

spig 2009.03.25. 11:15:23

@Veréb75:
Szívesen :)
Az is érdekes,hogy pl a vörös-zöld színtévesztők,akiknek rosszul működnek bizonyos csapjai,sokkal több barnás-zöldes árnyalatot tudnak megkülönböztetni,mint mi :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.03.25. 16:35:33

@spig: ezek szerint a fizikai input is különbözik, a feldolgozás még inkább az asszociációk kapcsán, csoda, hogy egyáltalán van olyan dolog, amit mindenki harmonikusnak tud látni :)

spig 2009.03.25. 19:07:45

@blogíró: Igaz,ez (is) tényleg meglehetősen összetett dolog.Nem csoda,hogy nincs két egyforma ember. :)

spig 2009.03.28. 21:54:27

@Veréb75:
Köszönöm a zenét...nagyon szép!! De honnan tudtad..?
süti beállítások módosítása