Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Fűrész a láb között

2009.04.13. 08:12 blogíró

Fel kellene már hagynom azzal szokással, hogy a Wikipédia történelmi cikkeit olvasgatom, mert előbb-utóbb mindig rábukkanok egy olyan lapra, ami ráerősít a középkorral kapcsolatos averzióimra. A képen egy közkedvelt középkori kínzási/kivégzési módszer látható.


 

A bizarr jelenettől eltekintve maga a képi ábrázolás is zavarba ejtő.

Az áldozat arca olyan, mintha nevetne. Mintha éppen csiklandozná valaki. A jobboldali munkásember arcán elnéző mosollyal a feladatra koncentrál, a másik viszont inkább helyteleníti az áldozat komolytalan, a helyzethez nem illő viselkedését.

A földön fekvő, sorukra váró ügyfeleken szintén nem látszik különösebb rettegés. A felső nyugodt, szemlélődő arccal nézi a jelenetet, amolyan „most már hamarosan én is sorra kerülök” arckifejezéssel. Alatta fekvő kollégája mosollyal az arcán békésen szundít egyet a várakozás ideje alatt.

A művész vajon finomítani akart a jelenet borzalmán, és ezért csempészett derűt az arcokra? Vagy az érzelmek képi megjelenítése ennyit változott azóta, hogy mai szemmel más dolgokat látunk bele, mint a kortársak?

Már itt is volt szó arról, hogy akkoriban humorosnak fogtak fel olyan dolgokat is, amiken ma szörnyülködünk. Ebből kiindulva az is elképzelhető, hogy a képpel az alkotó más érzéseket akart kiváltani, mint amiket az ábrázolt jelenetben a mai ember ésszerűnek tartana.

 

15 komment

Címkék: történelem halálbüntetés kínzás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Törzsvendég:-) 2009.04.13. 18:30:59

Fincsi kis húsvéti bejegyzés.:-)
Ui:A mail csak vicc volt.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.04.13. 19:19:51

@Veréb75: A bejegyzések nem tematikusak, nem kötődnek aktuális ünnepekhez. :)

Mindig az van soron, ami éppen elém kerül.

spig 2009.04.13. 21:26:34

@blogíró: Szerintem te engem akarsz ijesztgetni a kozepkori remsegekkel.Mar meg sem merem nyitni a blogod,mert hol macskat egetnek benne,hol csata utani serulesekkel bajmolodnak termeszetesen mutosno es sterilitas nelkul,maskor meg jokedvu halalraitelteket fureszelnek kettobe.
Nem is tudom,miert nem olyan oldalakat talalsz,ahol almatag ifju lantozik kedvesenek,kinek selymes furtjeit borzolja a langymeleg esti szel.:P

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.04.13. 21:58:52

@spig: Azért ne túlozzunk, a legutóbbi ilyen bejegyzés két hete volt. Azért nem mindennap van ilyen. :)

Egyébként is, te oda vágysz, úgyhogy nem árt ha felvértezlek téged az akkori mindennapok praktikus tudnivalóival. :D

spig 2009.04.13. 22:07:35

@blogíró: mar megbocsass,de en egy szolid-szelid lany lennek akkortajt is,ugyhogy kozelebe sem mennek sem ego macskaknak,sem csatanak,es ha jol viselem magam,talan kette sem fognak fureszelni. :P

bodr · http://google.com/+ibodr 2009.04.14. 00:05:21

Ezen a poszton szénné röhögtem magam, csendben. Írhatnál egy középkori társadalomkritikai képregényt, a képi alapanyag adott. Egyébként tetszik a kérdésfelvetés, jól esne egy művészettörténészi vélemény.

daniferi 2009.04.14. 00:09:12

Ezt a képet én is láttam egy könyvben, ami a középkori kínzásokról és kivégzésekről szólt. Vagy csak hasonlított rá? :)

Erre a részre különösen emlékszem, megmaradt bennem az akkori emberek "találékonysága". Mint írja is a wiki oldala, a testtartásnak köszönhetően csak nagyon sokára halt bele az ember, néha a gyomorig is elértek addigra.

Ha jól értem, a wiki úgy ír erről, mintha csak véletlen lenne a testtartás. Pedig szándékos. A távolkeleti együtéses kardtesztelő kettévágásos kivégzéssel ellentétben, itt az volt a lényeg, minél tovább tartson.

Úgy tudom, egyes ázsiai országokban kezdték alkalmazni ezt a módot, de úgy, hogy állva kötözték ki és a fejénél kezdték. Ám az európaiak tovább fejlesztették, ezért is volt így felkötve az ember. S ők bizony nem bízták a véletlenre dolgot, ha úgy tartották szükségesnek, pihenőt tartottak, ájulás esetén vízzel fellocsolták, sőt, talán a fűrészt se élezték meg előtte. Így több órába telt, tovább lehetett élvezni a dolgot, mintha csak simán megégetik.

Nesze nektek romantikus középkor :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.04.14. 17:20:44

@spig: csak megégetnek, mint boszorkányt :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.04.14. 17:21:36

@bodr: nem szép dolog nevetni egy ilyen szomorú eseményen :)

A művészettörténészi vélemény jó ötlet. Nincs véletlenül az ismeretségi körben ilyen ember?

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.04.14. 17:23:19

@daniferi: ha a praktikus oldalát nézzük, akkor a fejnél kezdeni tényleg nincs sok értelme, mert akkor egy-kettőre vége van

Gondolom azt inkább kivégzésnek használták, mint kínzásnak.

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2009.04.14. 19:39:25

Brrrr.......

Hallod, nem egy látens pszichopacihoz van szerencsénk?:)))))))

Erről a valóban bizarr, hátborzongató képről egy vicc jut eszembe, amiben rákérdeznek, mi a legkínosabb dolog a világon?
S a válasz: ha zsilettpengén kell lecsúszni egy toronyház ablakából.... :)))
Újra csak brrrr...... :)

cincinnatus 2009.04.14. 20:49:58

Félre ne érts, nem vagyok a halálbüntetés híve. Lehet, hogy a kivégzési nemek ezen differenciált tárháza csak az isteni igazságosság érvényesítését szolgálta...;) Ma "csak" az elkövető életét veszik el, lehetőleg "humánus", fájdalommentes módon. Nincs paritás az általa megölt áldozatnak okozott szenvedéssel. Az életnek nem volt meg a mai értelemben vett értéke. A földi siralomvölgyből való kilépés nem biztos, hogy önmagában büntetésnek számított, ezért "megspékelhették" mindenféle extrával, hogy ne legyen jutalmazás jellege.
Az arcokba képzelt érzelemkifejezésekről meg annyit (bár nem vagyok művészettörténész), hogy a realisztikus emberábrázolás csak évszázadokkal később jött divatba....

hotten totta 2009.04.16. 10:41:38

Lehet, hogy egészt mást szimbolizál. Pl. a 400 és francia festészete kiállításon a tárletvezető elmagyarázta, hogy az asztalon hevberő elejtett fogoly és a megbontott palack bor, valamint a fürt szőlőt ábrázoló csendélet a kortársak számára egyértelműen a keresztre feszített Jézus szenvedését szimbolizálta.

Pincehelyi 2009.10.27. 11:46:54

Azért mosolyognak, mert elfogadják, amit Isten nekik rendelt, ezért bizakodva tekintenek a jövőbe: sorsuk beteljesül. ;-) Egy ilyen eredeti kép - gondolom - nem dokumentarista, hanem tanító és nevelő célzatú, tehát ideológiát tükröz.
süti beállítások módosítása