Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Hogyan működtessünk szektát könnyen és hatékonyan

2009.06.10. 20:37 blogíró

Egyik nap csengettek az ajtómon, gyanútlanul kinyitottam, és két ismeretlennel találtam szembe magam, akik meg akartak téríteni. Nem akartam, hogy feleslegesen pazarolják az idejüket, ezért gyorsan a tudomásukra hoztam, hogy nem itt találják az elkóborolt bárányt, akit vissza kell terelni a nyájba. A látogatásuk alatt viszont eszembe jutott A szektavezérek hétparancsolata, amit A rábeszélőgépben olvastam. Ez a könyv ajánlott olvasmány mindazoknak, akiket érdekel, hogy milyen egyszerű technikákkal vesznek rá minket szinte bármire a marketingesek és társaik.

Itt egy példa, ami most hirtelen beugrik a könyvből: az egyik újság címlapján óriási szalagcím jelenik meg kérdés formájában: X egy kiskorúval csalta meg a feleségét? X természetesen azonnal nyilatkozatot ad ki, hogy boldog házasságban él, és mindig is az érettebb nőket kedvelte, de hiába. A kérdésként megfogalmazott vád megragad a fejekben, és a közönség egy része ettől kezdve X-et örökre pedofil házasságtörőnek fogja tartani.

De visszatérve a szektákra a fent említett hétparancsolat 5. pontja így hangzik:

„5. Küldd híveidet hittéríteni. A kívülállók térítésével új tagokat szervezhetünk be. De talán ennél is fontosabb, hogy mások rábeszélése során a tagok meggyőződése (ön-rábeszélése) tovább erősödik, hiszen a szektához tartozásuk előnyeit újra meg újra el kell mondaniuk. A hittérítés során a tagok támadásokat és sértéseket hallhatnak a szektával kapcsolatban. Védelmezvén a saját álláspontjukat, megtanulják, hogyan cáfolják meg a legkülönbözőbb ellenérveket, vagyis beoltják magukat az ellenvélemény-képződés ellen.”

Vagyis ha az ajtódon kopogtat egy hittérítő, politikai aktivista vagy hasonló, és vitába szállsz vele, vagy gorombán elküldöd, akkor ezzel nem azt éred el, hogy megrendül a hite a szektában, hanem éppen hogy erősíted az odatartozását. Ennek megfelelően én kedves szavakkal kötöttem útilaput a talpukra, hogy ne taszítsam őket még jobban a szektájuk karjaiba.

Érdemes egyébként megnézni a politikai pártok híveinek táborát, hogy mennyire szektaszerűen működnek, és persze járnak is hittéríteni a hívek (betelefonálnak műsorokba, stb.). Ha esetleg ti is egy ilyen politikai szektához tartoztok, akkor ajánlom a fenti hétparancsolat pontjait tanulmányozásra. :)

 

35 komment

Címkék: marketing politika pszichológia szekta agymosás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.06.10. 21:20:04

A legnagyobb szekta a Tömegemberek Szektája. Ott még hittéríteni se kell, mert az emberek önként csatlakoznak, önmaguktól. A szekta tanításai: bulizz, légy olyan mint a többiek, ne legyen saját véleményed, ne keress semmiféle igazságot, bulizz, bulizz.

Ленина · http://szanalmas.hu 2009.06.10. 21:23:21

mindig csodáltam az olyan embereket, akik meg tudták védeni azt amiben hisznek. sokan képtelenek erre..

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2009.06.10. 21:42:48

"Segíti a szekta világképének kialakítását a saját nyelv és zsargon alkalmazása is"

Na nekem ez a mondat nem tetszett piszkosul ebben a hétparancsolatban.

MINDEN csoport kialakít egy saját nyelvet és zsargont.

Hogy ontopic is legyek, ez a fajta viselkedés viszont nem erősíti a vakcsoportot?

forumuser 2009.06.10. 21:49:39

endike, mitől van neked ez a bulizásfóbiád?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.06.10. 21:50:46

@trollkotze: nem bulizásfóbiám van, hanem "csakabulizásnakélünk" fóbiám

gabcigirl 2009.06.10. 22:13:58

Szerintem endikének igaza van. Igenis kretén dolog semmin se gondolkodó bugyuta partiarcnak lenni...

Varjú · http://www.varj.freeblog.hu 2009.06.10. 22:20:12

Hmmm...

talán messzire megyek... de ezt a hétparancsolatot végigolvasva az jutott eszembe, hogy a totalitariánus államok (mondjuk a sztálinizmusra, vagy a jelenlegi Észak-Koreára gondolok) dettó ezt csinálták/ják, országnyi méretben.

1. Saját társadalmi valóság: a régi világot eltöröltük, most már a szocializmus sajátos szabályai az érvényesek. Szakzsargon szintén megvan. Elkülönülés: vasfüggöny, koreai határvidék (igazából innen jutott eszembe az egész hasonlat).
2. Vakcsoport: a gyúlöltek csoportjának a kijelölése az imperialisták személyében... hm... az imázsbeli elkülönülést nem tudom. Mondjuk az USÁban valszeg senkit nem zavart volna, ha valaki gimnasztyorkában mászkál, a farmer viszont ideát elég lassan jutott át ugye...
3. Disszonancia fokozatos csökkentése: Rákosi 1945-56... először egy kis szalámizás, aztán egypártrendszer, téeszesítés, ÁVH... nem Lenin mondta azt, hogy két lépést előre, egy lépést hátra?
4. Személyi kultusz: no comment
5. Hittérítés: agitprop. no comment again
6. Agymosás: hát ez így kemény az eredeti cikkben, konkrétan ilyesmiről nem hallottam politikai alakulat részéről (bár a vörös khmerektől speciel semmi nem lepne meg). Viszont az 1984-ben szinte pontosan ez van, és elég jól passzol abba a világba.
7. Fantom: megvalósult kommunizmus mint földi mennyország.

Persze a hét pont többsége ugyanígy megvolt a jobbos diktatúrákban is, és feltehetőleg szintúgy megvan az ideológiailag független diktatúrákban is... Szaddam pl., a személyi kultusz ott is eléggé megvolt... Lehet, hogy ez a hét pont egyfajta örök recept, hogy hogyan lehet embereket totálisan őrült rendszerek követésére rábírni. Gondolatnak érdekes mindenesetre.

Botfülű Suzan Boyle hasonmás · http://zoltanatya.blog.hu 2009.06.10. 22:33:06

jó a poszt és (sajnos) nagyon is sok benne az igazság

IronLowrider 2009.06.10. 22:37:56

searchwarp.com/swa34806.htm

A szekták már nem tudnak újat mutatni, mióta itt a ultimate személyiségfejlesztés

borisz 2009.06.10. 22:38:20

@endike: jah, a MindenkinélJobbanTudomMiKellAMásiknakisták meg a legbénábbak :/

Oszvald · http://minekvan.blog.hu 2009.06.10. 22:41:41

A délutáni családi pihi közben becsöngető két idős néni, akik Jehova tanúi, na ők minek vannak?

hablabla 2009.06.10. 23:33:33

Nem csak kívülálló használhatja ezeket arra hogy másokat befolyásoljon, és szektát szervezzen, irányítson.
Sok munkahelyen maguktól is kiépülnek ezek a "reflexek" van ahol a menedzsment, főnök nyomására, vagy egyszerűen ha valaki extrém munkamániás (se barátok, se társaság, se kapcsolat a munkatársakkal, nincs ideje másra, csak a munkáról lehet vele beszélni, megfelelési kényszer, teljesítmény, adminisztrálási kényszer) ... nem megyek végig a hét ponton, de ilyen esetekben is tetten érhető ez a folyamat.
Munkamániáson nem a munkáját szeretőt, és környezetével harmonikusan élő, elégedett embert értem!

dezso.ma.iszik · http://dezsomaiszik.blog.hu/ 2009.06.11. 02:23:53

Aronson valamit nagyon elültetett a fejedben. Nem vigyáztál vele. Látod? Itt téríted az embereket. Csak más színű zászlót lobogtatsz.

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.11. 02:25:18

@Oszvald:

:D:D:D - ne haragudj de ez most milyen kérdés?:D tényleg akarod tudni rá a választ? Akkor mér nem kérdezted meg azokat az "idős néniket" akik délután becsengettek hozzád pihi közben... talán ők az illetékesek ebben, nem?:D:D:D ...

Mondjuk az a legprimitívebb dolog, mikor valaki "meghallgatás" nélkül elküldi a másikat a sunyiba... utána meg itt kérdezgeti vadidegen emberek véleményét?

Ha valakinek a gúnyolódásra nagy szája van, legyen akkor is nagy szája mikor vmit meg akar tudni, de kedves OSZVALD! egy jó tanács ha ennyire kíváncsi természet vagy: legközelebb, ha buddhista, krisnás, jehova tanúi, hitgyülekezete, katolikusok (bár ők nem alázzák le magukat a Jézus által utasításba adott feladatra Máté28:19,20... egyébként már pár évet megéltem, de még sosem találkoztam velük...de annál többet Jehova Tanúival) vagy akármilyen emberkék is csengessenek hozzád, adj időt önmagadnak meg az illetékeseknek arra, hogy 5 perc keretében választ adjanak a kérdésedre...ez bölcs dolog lenne a részedről...

A szájhősök tipikus megnyilatkozása a blog... marha vicces mikor egy-két témát bedobnak: "pamela anderson kimosta a kutyáját" v. " XII. Pius atya kilépett az erkélyre" v. " A mocskos protestánsok destruktív szektáinak társ. bomlasztó hatása" v. "unatkozom, írjunk vmi hülyeséget"....ilyenkor mindenki titkon álnévvel nem vállalva élőben ugyanezeeket a gondolatokat,igencsak csípős nyelvet enged meg magának. Ettől - még mielőtt valaki úgy érezné - nem lesz nagyobb ember hogy beszólogat... mert ha vmi érdekel, nem itt kell értelmetlen kérdéseket feltenni, hanem látogass el ha már neten vagy akármelyik felekezet honlapjára...
pl:
www.gerlo.hu/hvall/enci/mormon.html
www.krisna.hu
www.hit.hu
www.watchtower.org
csak egy pár oldal, hogy megértsd, hogy ki miért van és létezik.

De a hivatalos honlapot nézném, nem a mások által szerkesztett hülyeségeket, ha vmit igazán meg akarok tudni.

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.11. 02:28:33

MELLESLEG: valaki tudja a pontos definitiont a szekta szóra??? vagy csak egyszerűbb dobálózni vele,hogy "mocskos szekta... hittérítők..." --- lehet hogy pont ráillik az adott szervezetre, de nagyon gyalázatos mikor meggondolatlanul rávarrnak vmire olyant ami nem igaz, csak azért mert hallott v. olvasott vmi hülyeséget.

ű 2009.06.11. 06:14:10

Utálom a kibaszott jehovásokat direkt fiatalokra meg idősekre akaszkodnak rá akik jóindulatból nem küldik el őket a pics*ba. A hit gyülekezete meg no comment, azok még durvábban agymosottak, kb a szcientológusokkal vannak egy szinten.

Tikk-Takk: ha valakit érdekel valamelyik elborult értelmetlen enpluszegyedik szar szekta, akkor majd megkeresi nem? Nem kell vasárnap becsöngetni és megválaszolni a rengeteg kérdést! És igenis szekta, Magyarországon nem csak kiszakadt egyházként használják ezt a szót, sőt! Szerintem kizárólag agymosó vallásokkal kapcsolatban kerül elő.

Azhát 2009.06.11. 07:09:34

@Tikk-Takk:

"De a hivatalos honlapot nézném, nem a mások által szerkesztett hülyeségeket, ha vmit igazán meg akarok tudni."

Aha. Ha a sz mszp-ről akarsz megtudni valamit, akkor kizárólag az mszp.hu-t nézd meg, és ne a mások által szerkesztett hülyeségeket.

"lehet hogy pont ráillik az adott szervezetre, de nagyon gyalázatos mikor meggondolatlanul rávarrnak vmire olyant ami nem igaz, csak azért mert hallott v. olvasott vmi hülyeséget."

Most mondd meg milyen az ember. Még jó, hogy itt az olyan meggondolt ember mint te, aki sosem beszél hülyeségeket.

Deviáns szinglibolsilibsibibsi 2009.06.11. 07:15:54

@Tikk-Takk: wikipedia: szekta = ... Egyik jelentése: az uralkodó egyháztól elszakadt, többnyire nem bevett vallási csoportok, a másik jelentés szerint: szorosan összetartó, azonos nézetű, a külvilágtól elkülönülő csoport; zárt csoportosulás valamely közösségen belül. ...

Nem feltétlenül hiszek el mindent a wikipedianak, de ez sztem korrekt, és kábé pontos megfogalmazás. Vagyis jelenleg szerintem minden olyan egyházra használható a 'szekta' szó, amelyik Jézust a Megváltónak tekinti, kivéve a katolikus egyházat. Hogy mondjuk a reformátusok szektának számítanak-e manapság, az vita tárgyát képezheti; definíció szerint igen is, meg nem is, hisz elszakadtak a katolikusoktól, de ma azért már 'bevett' vallás. A szcientológusok egyik értelmezés szerint sem számítanak szektának, hisz Xenu tanait nem sok másik csoport követi, és a világtól sem zárkóznak el.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.06.11. 08:10:57

Pár napja két öreg néni becsöngetett egy lakásba az Eszék utcában. Bibliát szerettek volna ismertetni. Kapucsengőn a lakó elmondta, hogy már ismeri a kérdéses művet. Nénik nem adták fel, nekiláttak zengeni a szeretet erejéről, a biblia részletes ismeretének fontosságáról, de a fránya lakó hajthatatlan volt. Türelmesen de határozottan hárított. Nem tette le a beszélőt, hanem minden győzködésre őszintén, de visszafogottan reagált. Úgy 2 perc múlva nénik elunták és elköszöntek, lakó lerakta.
És akkor az egyik néni rezignáltan annyit mondott a kapucsengőnek (gondolom odaképzelte a kedves lakót), hogy: "Dögölj meg!"

Jacques Ucca (törölt) 2009.06.11. 08:12:56

""vitába szállsz vele, vagy gorombán elküldöd, akkor ezzel nem azt éred el, hogy megrendül a hite a szektában, hanem éppen hogy erősíted az odatartozását.""

A NETEN IS MÜKÖDIK SIMÁN :-)

kg-- 2009.06.11. 08:35:27

Szerintem minden közösség így működik. Kicsik is, nagyok is. Csak minél nagyobb a közösség, annál több embernek természetes. De egy másik legalább akkora közösségből nézve attól még lehet szokatlan jellege. Pl. az iszlám világra innen nézve nagyjából igaz a 7parancsolat, és valószínűleg fordított irányban is így van. Vagy pl. egy ózdi 10 személy / ház felállású család és egy budapesti meleg pár viszonylatában is kölcsönösen megállapítható egymáshoz képest a 7 szabály érvényessége (többé-kevésbé).
Amúgy valóban félelmetes az egész, milyen egyszerű szabályok szerint manipulálható (programozható) az ember.

Sütemény1975 2009.06.11. 08:40:14

@endike:

erre nagyon jó a példa, a most a mozikban futó pepsi reklám.
nem számít a tanulás, a muinka, a család, csak a buli és hogy igyál sok pepsit.
szerencsére a 13 éves lányomnak már el tudom magyarázni ezeket a dolgokat.

Andie 2009.06.11. 08:45:30

Kb 10 éve, mikor még nagyban udvarolgattam barátnőmnek, történt a köv. eset. Volt neki egy fekete snauzere, úgy hivták, hogy Lucifer. (nomen est omen)
Egyik alkalommal bent beszélgetünk, otthon volt após is. Csöngetnek. Após megy ajtót nyitni, kutya persze ugat. Hát az ajtó elött két szerencsétlen hátizsákos, öltönyös kisdiák, kezükben a szent ige, meg rakás könyv, minden ami kell. Már épp rákezdtek a megtéritésre, mikor após a még mindig ugató kutyára rárivall: Lucifer, hallgass már az anyád mindenségit!
A srácokban bennakadt a szó, elvörösödtek, majd sarkon fordultak és elmentek.
Gondolom elképzelni sem merték, hogy ott, ahol Lucifer a házörző, milyen lehet a tulaj? :)))

Void Bunkoid 2009.06.11. 08:59:27

@endike: a hozzászólás nemigen arra vall, hogy "csakabulizásnakélünk"-fóbia. Leginkább - nem vagyok pszichológus, meg semmi ilyen, csak ismerek jópár hasonló emberkét - ez ilyen keserű irigység azok irányába, akik megtehetik, hogy buliznak, míg te nem (akár azért mert nincs rá kereted, akár azért mert anyu/asszony/gyerek/főnök nem enged). Amennyiben felnőtt ember vagy, és az utóbbi az ok, akkor felvilágosítalak hogy mint felnőtt ember, igenis megteheted. Max megharagszik érte az asszony, de bakker, ha NEKED nem esik jól az otthon penészedés és jobb híján blogokba kesergés, akkor valószínűleg te igenis szeretnél néha üveg sörrel a kezedben pityókásan ordítva vonatozni / pogózni / táncikálni. Beszéld meg otthon, aztán irány partizni.

Ha meg anyagilag nem teheted meg, akkor meg teljesen kár fröcsögni, azzal nem fogsz több pénzt keresni (max politikusként). Nyugi, písz, láv, satöbbi...

Void Bunkoid 2009.06.11. 09:05:23

Ettől függetlenül én nem azért mondtam ezt, mert csak a buli és a pepsipopsi számít. De folyamatosan depizni és közben keserűen fikázni azt, aki még tudja magát jól érezni, az marhára negatív, mégpedig elsősorban arra, aki ezt teszi (a bulizók általában magasról leszarják az ilyen gótikus sóhajtozókat). Ja, és a bulizók sem többnyire CSAK buliznak (ők sem fáról szedik/szarják a pénzt hozzá), és ők sem olyan hülyék, hogy elhiggyék a pepsireklámot egy az egyben - azoknak is legtöbbször igenis megvan a munkájuk, saját bajaik. Csak éppen ők tudnak NEM csak a munkájukkal/bajaikkal foglalkozni a nap 24 órájában, és legalább egy kicsit jól is érezni magukat...

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2009.06.11. 09:10:27

@Void Bunkoid: jesszuska Void, te meg hazudsz és még le is tagadod, mi? jobb híján rádkesergek, ha már anyagilag megengedhetem, max összekuszáltatik retorika és realitás, én sem vagyok ugyebár pszichológus. aki tiltakozik az valójában irigy, akinek fáj valami az valójában maga tehet róla, akinek túl habzós a peaceloveandpepsi az (mondjuk) potenciazavaros vagy anyakomplexusos (satöbbi), aki ugrál az szedjen gyógyszert, illetve zárjuk be (vagy ki).
nemá má.

ON: a szekta mint format a legmenőbb buli, és ebből próbál táplálkozni soksok kiéhezett szellem.

Void Bunkoid 2009.06.11. 10:30:41

@manókomment: nem, alapvetően attól borsódzik a hátam, hogy minek írkál k*rva sok ember ilyen szétrágott algopirinízű fikázós-lenézős-irigykedős kommentet.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2009.06.11. 10:56:16

@Void Bunkoid: sztem ezt te simán belemagyarázod endike kommentjébe, a bulizás kritikája ugyanis nem a fika-anyátok-satöbbi történetet jelenti, meg a gátlások és anyagiak problematikáját, szerintem, hanem egy jóval bonyolultabb jelenség.
például ha megnézed, hogy a buliipart mire használják a gazdái, és milyen képzeteket erősít meg a résztvevőiben. ha eleget láttad, megkeseredik a szájban az eki, és felbugyog a mélyből valami pepsziszínű.
a kurvasok embertől borsózhat is a hátad, azt még talán nem vette meg kilóra a húspiac.

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.11. 23:57:15

@ :

"Utálom a kibaszott jehovásokat direkt fiatalokra meg idősekre akaszkodnak rá akik jóindulatból nem küldik el őket a pics*ba. A hit gyülekezete meg no comment, azok még durvábban agymosottak, kb a szcientológusokkal vannak egy szinten."

:D

Nicsak... valaki milyen gyűlöletes személyecske! Utálod? A vadvilág állataiban több a jó érzés mint benned... Jó dolgodban nem tudod mit csinálj... Névtelenül? Igazán arcátlanság... És hadd halljam mért csak a kib...ott jehovásokat utálod? Kis okos legalább ha művelt vagy akkor használd a rendes nevüket: JEHOVA TANÚI!!!

Mellesleg magad se tudod sztem mi a bajod velük, mert a légynek nem tudnak ártani, becsületes emberek, együtt dolgozom ilyen vallásúakkal, a gyerekeim is járnak velük iskolába, segítőkészek, erkölcsösek tisztelettudóak illedelmesek és szeretetteljesek... még vmi??? csak pozitívumot tapasztaltam tőlük... ÉS IGEN IS BECSÜLENDŐ az hogy veszik a szabad idejükben a fáradságot és segítenek az embereknek ha másban nem akkor a egy jó beszélgetésben... nekem ez a véleményem róluk. És tudod mit? Sztem TE vagy egy destruktív szekta tagja, mert ilyen romboló szellemiséget csak azok nevelnek ki magukból.

Isten gyermeke tuti hogy nem vagy TE...ANONYM... :D:D:D a katolikusokra jellemző ez a vandalizmus... kis szájhős... de te nagyon ismerős vagy írásod alapján mégha névtelenül is...

DE hajrá...utáld csak őket...még szerencse hogy vannak pár millióan olyanok mint ŐK, mert a világ már kiirtotta volna önmagát !!!

MIÉRT IS?

Tikk-Takk (törölt) 2009.06.12. 00:00:49

@ :

Egy kis érdekesség !!! SZÁMADATOK ...

ujember.katolikus.hu/Archivum/2003.06.01/0802.html

www.freeweb.hu/katolikus-honlap/0707/gellert.htm

MAGYARORSZÁG
Terület: 93.032 km 2 Katolikus statisztika
Népesség: 10.070.000 h. Megkereszteltek: 6.308.000
Katolikusok: 62.64 % Egyházmegyék: 14

"Az aktív katolikusok 500-600 ezren lehetnek, a többiek amolyan karácsonyi-húsvéti templombajárók. A lakosság nagyfokú közömbössége, és a hívek körében tapasztalható a nagy mértékű passzivitás "

"Az 1960-as évekhez képest világszerte az akkori templombajáró katolikusok számának egytizede jár csak jelenleg rendszeresen temploma."

... hogy csak néhány adatot vegyünk figyelembe...

Mikeás 4:1- 3...
"És lészen: az utolsó időben az Úr házának hegye a hegyek fölé helyeztetik, és felülemelkedik az a halmokon, s népek özönlenek reá.

Pogányok is sokan mennek, és mondják: Jertek, menjünk fel az Úr hegyére és a Jákób Istenének házához, hogy megtanítson minket az ő útaira, és járjunk az ő ösvényein! Mert Sionból jön ki a törvény, és az Úr beszéde Jeruzsálemből.

És sok népek között ítéletet tészen, és megfedd erős nemzeteket nagy messze földig és fegyvereiket kapákká kovácsolják, dárdáikat pedig sarlókká; nép népre fegyvert nem emel, és hadakozást többé nem tanulnak. "

Vajon illik ez az említett vallásra? a katolikusra? Az igaz vallás olyan hívekkel rendelkezik, melyek tevékenyek Istenben és növekvő, nem hanyatló... és még itt vki azt mondaná hogy attól az egyház még igaz --- á.á.á tévedés ne essék, ilyenről sehol nincs szó, mert ellensége istennek, hiszen pont az ellenkezőjét jövendöltette meg:

ELLENTÉT: Jeremiás 51. fejezete és Jelenések 18.

"elfoglaltatott az egész földnek dicséreti! Milyen útálattá lett Babilon a nemzetek között! Feljött Babilonra a tenger, habjainak özönével elboríttatott. Városai pusztává, sivataggá és kopár földdé lesznek, a melyen senki sem lakik, sem embernek fia át nem megy rajta. Megfenyítem Bélt is Babilonban, és kivonom szájából, a mit benyelt, és TÖBBÉ NEM FUTNAK HOZZÁ a nemzetek, Babilonnak kőfala is ledől. JÖJJETEK ki belőle, oh én népem, és kiki szabadítsa meg lelkét az Úr haragjának tüzétől. "

és a Jelenések 18. fejezet

"Fussatok ki belőle én népem, hogy ne legyetek részesek az ő bűneiben, és ne kapjatok az ő csapásaiból: Mert az ő bűnei az égig hatottak, és megemlékezett az Isten az ő gonoszságairól. . .

A mennyire dicsőítette magát és dobzódott, annyi kínnal és gyászszal fizessetek néki; mert ezt mondja az ő szívében: Úgy ülök, mint királynéasszony, és nem vagyok özvegy...

És siratják őt, és jajgatnak ő rajta a FÖLD KIRÁLYAI, a kik vele paráználkodtak és dobzódtak, mikor az ő égésének füstjét látják...

A FÖLD KALMÁRAI is siratják és jajgatják őt, mert az ő árúikat immár senki nem veszi; ..,

Jaj! jaj! a nagy város, a mely öltözött gyolcsba és bíborba és skarlátba, és megékesíttetett aranynyal, drágakövekkel és gyöngyökkel; hogy elpusztult egy órában annnyi gazdagság! "

Izgalmas események nem? És hogy összekapcsolódik a két könyv több száz évvel későbbre is... és az első idézet? Amely Isten népét jellemzi, ugye milyen ellentétben áll ezzel a jellemzéssel?

KIS TÖRI: hogy ne tévedjen el senki: természetesen i.sz. 100 körül amikor a Jelenések íródott, már nem volt nagy babilon, tehát értelemszerűen nem lehet fizikai értelemben vett városra gondolni, hiszen a bibliai NAGY BABILON az jelkép (az ókori babiloni város után, ami tényleg a legutálatosabb erkölcstelen és gazdag város volt, ráadásul istentelen)!!!

Tehát a jövőre vonatkozott a leírás...teljesen ráillik... Mondják sokan hogy ez a nagy babilon csak a római birodalom bukását vetítette előre...oké, odáig rendben van hogy Róma megbukott az 5. században... de ezek az események befejeződtek volna? És Isten a népének csak 500 évre jövendölt volna? Utána már nem igaz a könyv? Már semmi hasznát nem lehet venni? A bibliai könyvek olvasása során fontos kiemelni a több idősikúságát...

Nézzük csak meg Dánielt, mit mondott:

Dániel 12:8,9, 13:

"Én pedig HALLÁM ezt, DE NEM ÉRTÉM, és mondám: Uram, mi lesz ezeknek vége? És monda: Menj el Dániel, mert be vannak zárva és pecsételve e beszédek a vég idejéig. . . Te pedig menj el a vég felé; és majd nyugszol, és felkelsz a te sorsodra a napoknak végén."

Dániel nem értette az isteni próféciát, megkérdezte hát Istent, mit jelentenek a szavak, de Isten diplomatikusan azt mondta: neked mindegy ez most Dániel, még úgy sem láthatod meg, de majd akkor megérted, mikor a vég napjaiban felkelsz...

Vannak a Bibliában olyan részek, és a történelmi könyvein kívül az összes ilyen, amelyeknek modern kori beteljesedése van, hiszen a Biblia és a hit erről szól... a JÖVŐ ... a VÉG... az ÚJ KEZDET !!! Különben mi értelme lenne az életnek?

Visszakanyarodva Jelenésekre és Jeremiásra... Nagy Babilon, ami lehanyatlik, folyamatosan, és "egy óra alatt elpusztul"

(ez jelkép nyilván de a gyorsaságra utal, a Római Bir. meg már évszázadokon át a császároktól bomladozóban volt és lehetett számítani rá, tehát nem "egy órás" vége lett neki és senki nem lepődött meg akkor rajta és különben is a próféta mér ne érthette volna meg a próféciát amit Isten megmondott neki hiszen abban a korban élt és ismerte a római birodalmat...de mivel Dániel nem érhette meg Isten szerint, így nem az akkori államok bármelyikének közvetlen pusztulásról volt szó).

Mit is mondott miért pusztul el Nagy Babilon? Mert eltávoznak belőle a népek... Mit mond Isten rá? Meneküljetek ki belőle, ha nem akartok részesei lenni a csapásainak...

Hát ... érdemes azért megnéznünk a tényeket és nem becsukni a szemünket előtte, mert nagy eseményekről zengedez az Írás...

Hanyatló vagy fejlődő Isten népe?

Nem árt fontolóra venni mindent egybevetve, hova tartozom, mit vallok, miben hiszek...és próbáljuk meg elsajátítani az isteni gondolkodást: vajon tetszik e neki mindaz? Hiszen erről szól isten népének története: nem azt tették amit elvárt tőlük, akkor sajnos a nemtetszését vonták magukra végső soron meg el lettek vetve..

eneetajm 2009.06.19. 23:08:16

Sziasztok!

Hallott már valaki Magyarországon működő, magát nemzetközi, nagy múlttal rendelkező marketing-reklám cégnek álcázó szektáról, szervezetről? Kampányok szervezésével foglalkoznak...

Nagyon fontos lenne választ kapnom!!

Üdv

Balgos 2010.11.26. 19:15:13

@Varjú:
Talán ezen is...:

1. Saját társadalmi valóság: a régi világot eltöröltük, most már a szabad piacgazdaság sajátos szabályai az érvényesek. Szakzsargon szintén megvan. Elkülönülés:NAFTA, NATO...
2. Vakcsoport: a gyúlöltek csoportjának a kijelölése az kommunisták/terroristák személyében... hm... az imázsbeli elkülönülést gondoljunk csak az új, francia ruha szabályozásra

3. Disszonancia fokozatos csökkentése:Talán ez a legnehezebb, de gondoljunk bele a "bankmentő" csomagokba etc.
4. Személyi kultusz: "Federal constitutional presidential republic"
5. Hittérítés: Irak, EGK
6. Agymosás:ülj be egy amerikai átlag suliba és rá is jöttél... vagy kapcsold be a TV-t
7. Fantom: mindenek feletti szabadság.

És ez a föld "legliberálisabb" országa."Lehet, hogy ez a hét pont egyfajta örök recept, hogy hogyan lehet embereket totálisan őrült rendszerek követésére rábírni. Gondolatnak érdekes mindenesetre. "

"A történelmet a győztesek írják", és ezzel nem visszasírok bármit is, hanem ...Cogito...

Mme Chauchat 2011.01.18. 11:52:50

Ha ismét jönnek téríteni, adj a kezükbe ásót v. ha nem kertes ház, akkor porszívót.
süti beállítások módosítása