Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

A tábornok, aki egy elefántot hordott a szíve alatt

2009.06.21. 17:55 blogíró

A minap volt a waterloo-i csata évfordulója (június 18), és ennek kapcsán találkoztam újra azzal a meglepő híreszteléssel, ami Gebhard Leberecht von Blücher-hez, a napóleoni háborúkban jeleskedő porosz tábornokhoz kapcsolódik. Von Blücher a korabeli híradások szerint nem volt egészen épelméjű, ugyanis azt hitte magáról, hogy egy francia gránátos teherbe ejtette, és ennek következtében egy elefántbébivel várandós.


 

Elmebaja viszont nem akadályozta meg abban, hogy a waterloo-i csatában végleg elüsse a korzikait a hatalomtól, ami, lássuk be, egy elefánttal terhes férfiútól elég szép teljesítmény.

Nem rémlik, hogy annak idején történelemórán említették volna ezt az érdekes körülményt, pedig ilyen kis színesekkel összekapcsolva biztosan több megmaradt volna a diákok fejében a csatával kapcsolatban. Elvégre a különböző memorizációs technikák (1, 2, 3) is hasonló elven működnek.

Vagy például a trafalgar-i csata oktatásakor a történelem iránt kevésbé, de az italozásra annál inkább fogékonyabb diákság figyelmét bizonyára könnyebben meg lehetett volna ragadni, ha az oktató mellesleg elmeséli Nelson admirális teste alkoholos italokban történő hazaszállításának történetét is. :)

 

1 komment

Címkék: történelem napóleon waterloo

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kg-- 2009.06.21. 18:19:22

Annak idején a töriórákból nekem mindig a "story" maradt meg. A kis színesek, az apróbetűsek tartották össze a leckét. A dátumokkal hadilábon álltam (már akkor is), azokat külön be kellett magolnom. Szóval, egyetértek :)
süti beállítások módosítása