Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Mi a baj a meztelenséggel?

2009.08.18. 22:07 blogíró

Nemrég dokumentumfilmek között böngészgettem a neten, amikor váratlanul elém került a fenti címmel egy BBC film, amely a meztelenséghez való hozzáállásunkat boncolgatta. Azért akadt meg rajta a szemem, mert éppen előtte levő nap láttam egy másik videót, amin az előadó azt a témát járta körül, hogy mi lehet az oka annak, hogy jórészt szőrtelenek vagyunk. Kicsit belegondolva tényleg különös, hogy a legtöbb állat testét szőr borítja, így legközelebbi rokonainkét, a csimpánzokét is, ezért logikus lenne, ha mi is teljesen szőrösek lennénk, nem csak itt-ott. A szőrtelen emlősök egy kivételével (valamilyen föld alatt élő patkányfajta) mind vízi ősökkel rendelkeznek, és felépítésünkben mi is hasonlítunk a vízi állatokhoz. Tudatosan tudjuk például kontrollálni a levegővételünket, amire csak a víz alá bukó állatok képesek. Továbbá a testünk áramvonalas, zsírréteg van a külső részén, stb., Szóval van rá esély, hogy nem is a szavannai majmoktól származunk, hanem valamilyen vízi változattól, és ezért vagyunk csupaszok.

De visszatérve a dokumentumfilmhez, a készítők úgy gondolták, hogy megvizsgálják, hogyan viszonyul az átlagember a meztelenséghez, miért jelent akkora sokkot meztelenül mutatkozni idegen emberek előtt (bár egyes polgártársainknak ez nem jelent problémát). Ennek érdekében összegyűjtöttek egy csapat átlagembert mindkét nemből és különböző korosztályokból, és összezárták őket egy hétvégére, hogy teszteljék rajtuk a meztelenség hatásait.

Volt vetkőzés detektívtükör előtt, szemkövető szerkentyű alkalmazása az alanyon, hogy hol pásztáz a másik ember testén, és a végén még az utcára is kiküldték őket. Az alább beágyazott videón megtekinthető, hogy mit hoztak össze a pajkos britek. Ha esetleg reklámablak ugrik fel a rákattintásra, az nem az én művem, hanem a lejátszó gazdáié:

A fent vázolt tesztekkel kapcsolatban persze adódik az a kézenfekvő kifogás, hogy vajon mennyire lehet átlagembernek tekinteni egy olyan jelentkezőt, aki vállalkozik egy ilyen kísérletre annak tudatában, hogy azt lefilmezik, és aztán majd leadja a TV? Ilyen lenne az átlagos szégyenlős ember?

Mindenesetre érdekes, hogy arrafelé a közszolgálati TV ilyen műsorokat finanszíroz. Nálunk biztos ebből is politikai vihar lenne, ha előállna az MTV-ben egy lelkes kolléga egy ilyen ötlettel. :)

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány meztelen ember dokumentumfilm

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása