Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Időutazás a hűtőszekrényben

2009.08.22. 22:02 blogíró

Gyerekkoromban sokat olvasgattam A biológiai pokolgépet, amelyben mindenféle félelmetes lehetőséget vázolt a szerző a biológiai felfedezések veszélyeiről. Több különböző téma mellett, mint például az orosz fejtranszplantációs kísérletek (levágott kutyafej életbentartása, fejátültetett kétfejű kutyakiméra létrehozása), szó volt benne a hibernálásról is, amelynek során embereket fagyasztanak le, hogy később aztán felébresszék őket.

Emlékszem, ez az utóbbi lehetőség hátborzongató volt számomra gyerekfejjel, és azóta nem is nagyon hallottam a témáról a sci-fi filmeket kivéve, amíg most bele nem futottam egy filmbe, amiből kiderült, hogy nagyon is foglalkoznak a dologgal, és komoly üzlet épült arra, hogy lefagyasszanak vállalkozó kedvű embereket.

Az alapígéret az, hogy a jövőben olyan fejlett lesz az orvostudomány, hogy könnyedén kiolvasztják, megjavítják, és újraélesztik majd a fagyasztott pácienseket. Az eutanázia persze nem engedélyezett, ezért a folyamat csak akkor kezdődhet meg, ha az alanyt már hivatalosan halottnak nyilvánították. Amint az orvos kimondja a szentenciát, azonnal hűtőkocsiba zsuppolják a testet, viszik a gyárba, ott lecserélik a vérét olyan folyadékra, ami megakadályozza a kristályképződést a sejtekben, és fejjel lefelé eltárolják egy függőleges hengerben. Azért fejjel lefelé, hogy ha a fagyálló szintje lecsökkenne valami hiba folytán a testben, akkor inkább a teste károsodjon, mint az agya.

Egyesek egyébként nem is vacakolnak a testtel, és egyből csak a fejüket a fagyasztatják le. Ez valószínűleg olcsóbb, és nyilván arra számítanak, hogy a jövő orvostudományának nem jelent majd problémát új testet növeszteni nekik. A dolog kicsit olyan, mintha a Futurama elevenedne meg. Egyes vélekedések szerint az újraélesztés inkább elmetranszfer útján fog megvalósulni, vagyis nem is vacakolnak a majd a lefagyasztott test felengedésével, hanem egyszerűen leolvassák a tudatot az agyból, és áttöltik egy új testbe.

Az eljárás sikeressége (akár kiolvasztás, akár elmetranszfer útján) választ adna arra klasszikus kérdésre is, hogy a tudatunk pusztán az agyunk fizikai felépítéséből adódik-e, vagy van-e valami plusz is, ami nem kötődik a fizikai testhez. Ha egyszer sikerülne valakit életre kelteni, az nehéz helyzetbe hozhatná, például, a vallásos embereket, hiszen mit mondhatnának a felélesztett ember lelkével kapcsolatban? Azt mondanák, hogy nincs is lelke? Zombi? :) Azt nyilván nem fogadhatnák el, hogy a halál utáni fagyasztás a lelket is eltárolta lefagyasztva.

Egyelőre azonban sikerről még szó sincs, és a módszer kritikusai nem is finomkodnak, amikor megfogalmazzák kétségeiket. Szerintük, ahogy a hamburgerből nem lehet újra tehenet előállítani, úgy a testből sem lehet visszanyerni a hajdani embert. Ettől függetlenül komoly cégek foglalkoznak a témával, és non-profit szervezetek is léteznek azzal a deklarált céllal, hogy kiküszöböljék a nem önkéntes halált az emberiség életéből.

A halál legyőzése érdekes erkölcsi és társadalmi problémákat vethet fel. Vajon mindenkinek rendelkezésére áll majd az eljárás? Vagy az élet meghosszabbítása a gazdagok kiváltsága lesz? Nem túl kellemes belegondolni például egy olyan uralkodó osztály lehetőségébe, amelynek tagjai az élethosszabbító kezelések révén örökéletűek lennének. Ha viszont mindenkinek rendelkezésére fog állni az újraélesztés, akkor mi lesz a túlnépesedéssel? Többek között Dr. Cox is megmondta már a maga keresetlen stílusában, hogy a modern orvostudomány lényeges vonása, hogy olyan embereket is életben tart, akiknek már réges régen meg kellett volna halniuk. Ennek az újraélesztés vagy az élethosszabbítás egy igazán extrém formája lenne.

De, ahogy a filmben is kifejtik, lehet, hogy az egész nem is a technológián fog megbukni, hanem azon, hogy a jövőbelieknek több eszük lesz, és egyszerűen nem ébresztik fel a lefagyasztott pácienseket. Bár ha a mai celebközpontú média a jövőben is megmarad, akkor ez jó forrás lehetne, ahonnan mindig lehetne friss hírességeket kitermelni. Egyszerűen kiolvasztanának valakit, aki körbeturnézná az akkori showműsorokat, és beszélhetne a mai világról, hogy hogyan éltek az emberek ebben a primitív korban.

Talán az lenne a legpraktikusabb, ha előre lefagyasztanánk néhány mai celebet erre a célra. :P

10 komment

Címkék: jövő tudomány hibernáció

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OnSightFree 2009.08.24. 09:24:08

Ez bizony izgalmas dolog. Engem pl. olyannyira erdekel, mi lesz az emberiseggel 300 ev mulva, hogy neha abrandozom azon, mi lenne ha vensegemre lefagyasztananak, es mondjuk 50 evente kiengednenek setalni 1-2hetet. Aztan vissza a hütöbe. Igy figyelemmel kiserhetnem a vilag alakulasat, es vegtelen kivancsisagomat is kielegithetnem. Nekem speciel ez tetszik !

Ezt a dokumentumfilmet tuti megnezem egy nyugalmas oramban

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.08.24. 16:45:17

@OnSightFree: Nagyon optimista vagy az emberiség jövőjével kapcsolatban. :)

Mit szólnál például ahhoz, ha szépen mennének a dolgok a maguk útján, ahogy elképzelted, és közben a hűtőkamrádat is fejlesztgetnék, például úgy, hogy ha nincs karbantartva, vagy fogyóban az áramellátás, akkor olvasszon ki téged automatikusan.

Aztán az egyik nap ily módon felébrednél, és bunkósbottal egymást kergető ősemberek között találnád magad, mert időközben megszűnt a civilizáció. Erre is kíváncsi lennél? :D

OnSightFree 2009.08.24. 22:18:52

Ha ez kell/lesz, hát kíváncsi vagyok :)

De persze nem lenne túl nagy fun felébredni egy atomvihar közepén hatféle rákkal, ezt aláírom. Na de ez utóbbinak az esélye pont akkora, minthogy én egy hibernálókamrában végzem.... :)

asdfetc 2009.08.25. 21:57:41

Valamelyik Űrodusszeiában az első részben kilökődött űrhajóst ezer év (ha jól emlékszem) múlva megtalálják, megfagyva. Kiolvasztják és a regény egy része arról szól, hogy milyen nehéz beilleszkednie a korba. Ez olyan mintha egy 1009-ből valami átlagos földműves egyén próbálna kiigazodni ma egy WiFi router beállításain. Még azt sem értené, hogy miért van világos éjjel amikor sehol sincs tűz.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.08.25. 22:04:31

@birogeri: A földműveshez képest nekünk azért lenne annyi előnyünk, hogy nem varázslatnak tartanánk, amit nem értünk, hanem egyszerűen számunkra ismeretlen fejlett tudománynak.

Tanulni persze így is kellene, de egy fokkal könnyebb lenne a dolog, mint ha az ember onnan indul, hogy azért van vihar, mert az istenek haragszanak.

mldrv 2009.09.02. 06:01:42

ha csak az agyat tartjuk meg, azzal az a baj, hogy agyunknak nagyon fontos a test érzékelése az én érzetéhez. vannak érdekes pszichológiai problémák, amik pont azért léteznek, mert az ilyesmiben szenvedő ember nem érzékeli a testét rendesen pszichológiailag
(nem emlékszem már a szindrómák neveire sajnos).

persze lehet, hogy tudjuk az agyunkat annyira fejleszteni, hogy ez már nem számítana (meditáció, más módosult tudatállapotok, stb. stb. :) ). de jelenleg meg kellene dolgoznod ezért, nem annyi, hogy befekszel a hűtőbe és kész.

mldrv 2009.09.02. 06:02:48

"De, ahogy a filmben is kifejtik, lehet, hogy az egész nem is a technológián fog megbukni, hanem azon, hogy a jövőbelieknek több eszük lesz, és egyszerűen nem ébresztik fel a lefagyasztott pácienseket." - na ez nagyon hátborzongató volt!

egyébként a blog jó. :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.09.02. 08:22:59

@mldrv: ha új testet tudnak majd növeszteni nekik, akkkor ez nem probléma, nem?

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.09.02. 08:24:39

@mldrv: ez miért hátborzongató? már úgyis halottak, úgyhogy abban, hogy nem hozzák vissza őket a halálból én semmi furcsát nem találnék. Plána ha a túlnépesedés is egyre nagyobb probléma lesz.

Ha csak aludnának, és úgy nem ébresztenék fel őket, az más lenne

mldrv 2009.09.03. 01:36:47

@blogíró: jjja, ok, asszem már nagyon késő (korán) volt, és félreértelmeztem. :)

az új test növesztésével az a probléma, hogy meg kell tanulnia az agynak, hogy abban a testben él ezentúl. tök érdekes lenne pszichológiailag figyelni ezt.
süti beállítások módosítása