Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Az inkompetens emberek magabiztosabbak

2009.09.04. 22:30 blogíró

Van ugye az a mondás, miszerint minél többet tanulunk, annál kevesebbet tudunk. Ha az ember elkezd tanulmányozni valamit, idővel egyre világosabb képe lesz a teljes tudásanyagról, amihez képest a saját tudása eltörpülni látszik. Aki viszont nem ért az adott témához, az a felületes ismereteiből kiindulva azt hiszi, hogy nem is olyan bonyolult, mint amilyennek mondják.

Ez a mondás jutott eszembe, amikor az egyik nap a Dunning-Krueger hatásról (angolul kicsit bővebben) olvastam, ami szerint az inkompetens emberek hibás döntéseket hoznak, és hibás következtetésekre jutnak, de az inkompetenciájukból következően képtelenek felismerni ezt. Következésképpen az ilyen emberek a saját képességeiket hajlamosak igencsak túlbecsülni, és más, náluk kompetensebb embereknél többre értékelni magukat.

A hatás persze fordítva is működik. Az igazán kompetens emberek hajlamosak alulértékelni a saját képességeiket, és ettől kevésbé magabiztosak lesznek, hiszen azt gondolják, hogy mások hasonló vagy akár jobb képességekkel bírnak, mint ők. Vagyis nem csak az inkompetens emberek sajátja, hogy nem képesek reálisan értékelni a tudásukat, hanem ugyanebbe a csapdába a hozzáértő emberek is beleesnek, akiknél ráadásul negatív önértékelést vált ki.

A dilemma tehát az, hogy mi a jobb? Inkább kompetensek legyünk vagy magabiztosak? Lehet, hogy nem is kellene különösebben arra törekedni az életben, hogy képezzük magunkat, hiszen a fentiek szerint a hülyéknek áll a világ. Legalábbis az kétségtelen, hogy ők jobban érzik magukat benne. :)

16 komment

Címkék: önértékelés tudás pszichológia kompetencia magabiztosság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2009.09.05. 10:11:47

Szerintem attól függ, mit csinálsz. Pl. egy cégvezetőnek határozottnak kell lennie, nincs idő dilemmázni. Egy kutató meg dilemmázzon, az a dolga :)

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.09.05. 14:23:46

@Konrad: egy cégvezető a hülye döntéseivel határozottan csődbe képes vinni a cégét :D

Mondjuk a jó szó az, hogy mindkét fél HAJLAMOS a túl/alulértékelésre.. tehát nem feltétlen fog megtörténni, valamint azért mert én magabiztos vagyok általában, nem biztos hogy minden témában az vagyok..

A legjobb szerintem az, ha valakinek van annyi esze, hogy felfogja, ért-e az adott témához, vagy sem. De ha a kettő közül választani kell, legyen inkább a kompetens.
Mert lehet, hogy azt hiszi, hogy más többet tud (szerintem jogosan), attól még ő ugyanúgy tudja azt, amit tud, az az ismeretanyag megváltozni nem fog, nem lesz hülyeség, ellentétben a határozott hülyével.

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2009.09.05. 19:23:26

@Ypszi: de a rossz döntéseket lehet korrigálni, a halogatott döntések viszont sokkal hamarabb csődbe viszik a céget.

Egyébként egyetértek azzal, hogy kell az az alap tudás, és fel kell tudni ismerni, mikor kell szakértőt hívni. De a halogatásnál nincs rosszabb az üzleti életben.

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.09.05. 19:32:45

@Konrad: halogatott döntésről nem volt szó sehol :)
egy rossz döntést viszont jobb halogatni! Amúgy láttam én már több becsődölt céget is, mindet a rossz döntés miatt :)

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2009.09.05. 20:38:11

@Ypszi: ha valaki bizonytalan abban, hogy jól dönt-e, az jellemzően nem dönt gyorsan. Körberágja többször, megpróbál minél több információt szerezni, és közben telik az idő. Halogatódik a döntés.
De tény, az a cég sikeres, amelyik vezetői nemcsak gyorsan, de többségében jól döntenek :)

Kell egy alapvető tudás, igen, ezen nem vitatkozom.

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.09.05. 20:54:49

@Konrad: de szó nem volt döntésről.. szerintem nem erről szól a poszt..

kg-- 2009.09.07. 17:33:50

Az utolsó bekezdésre reagálva: tényleg jól érzem magam.
Viszont gyanúsan gyorsan jutott ez eszembe, lehet, hogy nem is vagyok kompetens ezt eldönteni.
De ha sokat dilemmázom ezen, még megkérdőjeleződik a hülyeségem :)

kg-- 2009.09.07. 17:42:31

Hasonló elmélet szól a karrierről (bocs, csak fejből, nem keresem meg a forrást), mi szerint mindenki addig emelkedik a ranglétrán érdemei elismeréseként, amíg olyan pozícióba nem kerül, amit már nem tud ellátni.

Meg van olyan is, hogy döntési pozíciókhoz teljesen más emberi képességek kellenek általában, mint a szakmai munkához. A közös pont a szükséges információk ismerete lenne - ideális esetben - de dönteni sajnos néha információhiányban is kell.

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.09.07. 17:45:13

@kg--: hát azért ez igy nem igaz. Jó lenne, ha igy lenne, az lenne a jó világ, meg a logikus, de sajnos sok ember lát el olyan poziciót, amit igazából nem is ő végez, hanem más, ő csak jól benyalta magát, vagy máshogy érte el azt a posztot..

kg-- 2009.09.08. 08:15:23

@Ypszi: Ha a karrieres megjegyzésre reagáltál, az pont arról szól, hogy előbb-utóbb minden manager pozícióba olyan kerül, aki arra alkalmatlan - épp, mert eggyel lejjebb még jó volt, és előlépett *. És akkor nyilván az jön, amit írtál, hogy az alatta lévők dolgoznak. Elismerem, az emberi kapcsolatok kiaknázása ("benyalás") direktben nincs a modellben :)

(Gyakorlatilag azok a vezetők jók, akik folyamatos mozgásban vannak felfelé, vagy a miatt akadtak el, mert felettük beszorult valaki egy pozícióba.)

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.09.08. 10:59:10

@kg--: persze arra.. csak nekem az "amíg olyan pozíció amit már nem tud ellátni" hirtelen azt jelentette, hogy azt a fokot már nem éri el, de így visszaolvasva igen, pont erről írtál, hogy de, megkapja, és már nem is tud vele mit csinálni.

Azért ettől függetlenül vannak olyanok, akik ennél tovább mennek, és sosem végzik el a saját munkájukat.

Nem az a baj, hogy egy inkompetens ember alatt lévők dolgoznak, hisz az a feladatuk.. az a baj, hogy a felettük lévő munkáját csinálják, ami már nem feladatuk és lehet hogy nem is kompetenciájuk. És akkor bezárult az ördögi kör :)

soobrosa · http://adatkelet.blog.hu/ 2009.09.09. 20:43:21

angol helyett olasz tudósok bizonyították a Peter-elvet: "mindenki addig emelkedik a hierarchiában, amíg elérik a maximális inkompetencia szintjét"

www.technologyreview.com/blog/arxiv/23800/

egymilliomod · http://gyermekvedo.blog.hu 2009.09.11. 18:51:18

Szerintem nem lehet ezt csak két kérdésre bontani.
Mi van akkor, ha valaki inkompetensen is magabiztos (legyen mondjuk politikus), és mi van akkor, ha valaki kompetens és nem magabiztos? Mindegyikre lehet találni példát az ember környezetében szerintem.

A magabiztosságot meg lehet tanulni, vagy egy idő után (ha pl. már kompetensnek érezzük magunkat) meg is jöhet magától.
Egyébként szerintem a visszajelzéseket kell tudni felismerni, és el kell fogadni mind a dicséretet, mind a kritikát.

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.09.11. 19:01:22

@egymilliomod: pont erről szól, amit te említesz a kommented elején.. pont ezek a kérdések állnak a posztban:)

Amúgy a jelfogás meg olyan dolog, hogy nem mindig célravezető másokra hallgatni, mert ők sem biztos h értenek hozzá. Ezért van szükség a magabiztosságra, mert pl én hiába tudom h nekem igazam van, ha nem vagyok elég magabiztos, akkor meggyőzhet a sok birka, hogy de mégsincs. Közben pedig ők tévednek. Ez környezettől is függ persze.

egymilliomod · http://gyermekvedo.blog.hu 2009.09.12. 18:34:35

@Ypszi: Jóvanna :)

De ha magabiztos vagy, és tudod, hogy igazad van (erre mindig az a kérdés helyesen, hogy de biztos vagy benne?), akkor úgysem tudnak meggyőzni, hogy inkompetens vagy. És ha magabiztos vagy, akkor magabiztosan ki tudod választani, kikre hallgass, vagy kik a kóklerek. És így tovább :)
De most persze leírtam ugyanazt, amit te már megtettél.

Majd egyszer megpróbálom összeszedni a gondolataimat, de most csak magabiztos vagyok perpillanat, kompetens pedig csak részben :)

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2009.09.12. 18:45:05

@egymilliomod: :))) össze fog az jönni, én érzem! :)
süti beállítások módosítása