Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

A szabályok azért vannak, hogy trükkösen megkerüljük őket

2009.10.08. 22:27 blogíró

Nemrég a Wikipédián szörfölve véletlenül eljutottam egy olyan szócikkhez, ami az ortodox zsidók szombati áramhasználati szokásait boncolgatta. Már korábban is hallottam erről futólag, de a konkrétumokkal szembesülve meglepett, hogy milyen mértékben képesek egyes emberek az életüket bonyolítani.

A Biblia tiltja a tűzgyújtást szombaton, és az ortodox vallásszakértők ebből azt a következtetést vonták le, hogy elektromosságot sem szabad használni, hiszen az tűzgyújtásnak, tűzhasználatnak minősül. Vagyis pl. a hűtőajtót szombaton is ki lehet nyitni, de csak akkor, ha a lámpát előzőleg deaktiválták, ellenkező esetben a világítás automatikus felgyulladása tűzgyújtásnak számítana. De a hűtőnél ennél még bonyolultabb a helyzet, mert egyes vallástudósok azon az állásponton vannak, hogy a hűtőt csak akkor szabad kinyitni, ha éppen jár a motorja, különben amikor az ajtónyitással kiengedünk egy kis hideget, akkor a hűtő motorja beindulhat, hogy visszaállítsa a hőmérsékletet, és ha mi váltottuk ki a motor indulását, akkor indirekt módon rögtön tüzet is gyújtottunk.

A tilalom mindenfajta áramerősség-változásra érvényes. Például mikrofonokat sem szabad használni ilyenkor a zsinagógában, mert ha beleszólunk, akkor felerősíti a hangunkat, amitől az erősítő több áramot használ, vagyis a mikrofonba beszélés megszegi a tűzgyújtás tilalmát. Az utóbbi időben ennek elkerülésére már speciális mikrofonokat gyártanak, amelyekben az áram szintje állandó, vagyis nem követünk el szentségtörő tűzgyújtást a hangunkkal, ha szombaton beleszólunk.

De nem csak a tűzzel van baj, hanem az írással is. Például nem szabad mobiltelefont használni, mert ahogy tárcsázunk, a számok megjelennek a kijelzőn, vagyis írunk, ami tilos. Régebben hallottam olyasmiről is, hogy mivel a tárcsázás már önmagában is munkának tekinthető, ezért léteznek olyan telefonok, amelyeken az összes szám tárcsázott állapotban van, és azokat kell megjelölnünk, amelyeket nem akarunk használni a célszemély felhívásához. A nem kívánt számok kiválasztása, úgy látszik, nem töri meg az írástilalmat, ezért így már nyugodtan telefonálhatunk.

Hasonló elkerülő szabályok vannak liftekre is (szombaton minden emeleten megáll, hogy ne kelljen kiválasztani az emeletszámot), illetve egyéb elektromos berendezésekre, amelyeket előző nap beidőzíthetnek, hogy mikor kapcsoljanak be, és így az ortodox hívők élvezhetik a szolgáltatásaikat anélkül, hogy szombaton aktívan működtetniük kellene őket.

Ha attól a kérdéstől eltekintünk, hogy van-e értelme egy ókori társadalom számára összeállított szabálygyűjteményt egy az egyben alkalmazni a modern világra, a fentiekből kitűnő istenkép akkor is eléggé szokatlan. Mintha egy bürokratikus, könyvelő típusú isten lenne, aki csak a szöveg betűjét nézi, de összekacsintós módon szemet huny a szabályok trükkös megkerülése felett. Tényleg ilyen egyszerű lenne kicselezni Istent? Vagy ha nem veszik komolyan az egészet, akkor miért erőltetnek egyáltalán ilyen betarthatatlan szabályokat?

Persze hasonló laza hozzáállás a szabályokhoz más vallásokban is megtalálható. Például, ha a kereszténységet vesszük, akkor nem tudom, hogy volt-e valaha kor, amelyben a Ne paráználkodj! szabályát a lakosság érdemi része maradéktalanul betartotta volna. De vehetjük a Ne ölj! tiltást is, ami mellett nem szoktam látni megcsillagozott apró betűs részt, hogy milyen körülmények között szabad mégis ölni, ennek ellenére az elmúlt századok során jelentős szellemi energiákat fektettek be annak indoklásába, hogy mikor megengedett az ölés.

Nem vagyok vallásos, ezért nem tudom, hogy a különböző vallásokat követő emberek hogyan egyeztetnek össze ilyen egymásnak ellentmondó tudattartalmakat a fejükben, de praktikusan az 1984 duplagondol koncepciója ugrik be erről, ha hasonlítanom kellene valamihez.

Mindenesetre már volt egy olyan bátor ember, aki egyszer nekiállt, és egy évig a Biblia minden egyes korlátozását megpróbálta maradéktalanul betartani, és nem volt éppen könnyű dolga. Erről a témáról amúgy mindig Bartlett elnök klasszikus jelenete jut eszembe a West Wing-ből, amelyben az elnök egy keresztény fundamentalistát szembesít azzal, hogy a Bibliára hivatkozók csak szemezgetnek a nekik tetsző részekből, ahelyett, hogy szó szerint vennének minden előírást. Ide is teszem zárásként:

11 komment

Címkék: vallás isten szabály zsidó keresztény szombat parancsolat

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gepsonka 2009.10.08. 23:54:18

Nekem inkabb ez jutott az eszembe 01:06:20-tol:
www.megavideo.com/?v=AXKCXJSN

SvenH 2009.10.09. 01:04:17

Jó bejegyzés volt. A videó is bejött :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.10.09. 06:33:25

@gepsonka: köszi a linket, ezt a filmet terveztem megnézni

snorbi 2009.10.09. 09:51:03

"van-e értelme egy ókori társadalom számára összeállított szabálygyűjteményt egy az egyben alkalmazni a modern világra"
Nagyon elszomorító látni így a 21. században, hogy továbbra is mennyire konzervatívak és fejlődésre képtelenek az emberek.
Az még inkább, hogy a vallások hatása milyen hatalmas még napjainkban is. Senki sem tanulta történelemből, hogy a vallás hogyan akadályozta (és akadályozza most is) a fejlődést?
Jöhet bárki azzal, hogy vallás<>egyház, de ha egy vallás elterjedtebbé válik, akkor elkerülhetetlenül egyháza is lesz (néha fordítva, lásd szektavezetők :).

"Persze hasonló laza hozzáállás a szabályokhoz más vallásokban is megtalálható"
A képmutatásról fontos része a vallásoknak, pl.:
- katolikus pedofil ügyek, de főleg azok eltussolási kísérletei
- Jordániában a - magukat iszlám vallásúnak tartó - idegenvezetők és a személyzet esténként durván bepiált (egyszer egy magyar csajon összekaptak, és össze is verekedtek :)

A legjobb lenne a vallásokat eltörölni :), de sajnos az emberek túl gyengék ahhoz, hogy ezt a "kapaszkodót" elengedjék...

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.10.09. 18:07:39

@snorbi: Én nem vagyok sem vallás-, sem hitellenes. Sok embernek fontos támaszt jelent az életében a hit, amihez mindig visszatérhet, ha nehézségei támadnak az életben.

De ehhez nem kellenének az olyan színjátékok, hogy szombaton nem kapcsolhatják be a légkondicionálót, ezért előző nap beprogramozzák, hogy másnak 9-kor automatikusan kapcsoljon be, és akkor nem szegik meg az előírásokat.

Mire jó ez a bohóckodás? Komolytalanná teszi az egészet. Nem hiszem, hogy ez lenne a dolog lényege.

spig 2009.10.09. 20:18:33

@blogíró: megilyet,most ne mondd,hogy azon csodalkozol,hogyan hazudunk folyamatosan masoknak es magunknak....az egesz elet egy kepmutatas.

kg-- 2009.10.12. 11:49:37

@blogíró: "Nem hiszem, hogy ez lenne a dolog lényege."
Ő meg azt hiszi :)
Hitkérdésben logikai megoldást csak az talál, aki azt hiszi, hogy ez lehetséges :)

@spig: "az egesz elet egy kepmutatas"
Félelmetes belegondolni, mennyire igazad van.
A gyereket akkor kezdjük értelmesnek tekinteni, amikor megtanulja elrejteni vágyait, szándékait. Belenevelődünk egy képmutató világba.

kg-- 2009.10.12. 11:56:32

@snorbi: A társadalmak működése elég összetett, speciel én se értek hozzá, de ami feltűnt, van mindig legalább 2 nagy irányvonal. Az egyik próbálja megtartani, ami már bevált, a másik próbálja az újításokat bevezetni. A vallások szerepe mindig is a stabilizálás volt.
Én hibásnak gondolom azt az érvelést, mely szerint egyik vagy másik nagy áramlat felesleges.
Azt el tudom fogadni, hogy bizonyos szervezetek rosszul, erkölcstelenül, esetleg céljaikat nem közelítve működnek, és ezért kritikát érdemelnek.
Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy egy szervezet vagy ember hibája önmagában nem bizonyítja egy eszme vagy érték feleslegességét.

kg-- 2009.10.12. 12:01:25

@blogíró: Kicsit lazábban ide kapcsolódik. Olvastam régebben egy sci-fi-t, ami arról szólt, hogy Jézus újra eljött. A történet csattanója annyi volt, hogy látta, nem szabad az emberek tudomására hozni, hogy újra itt van, mert a csodás eljövetel miatt új vallás fog indulni, arra új egyház épül, valószínűleg szembekerülve azokkal az egyházakkal, amelyek még mindig a Messiásra várnak. Maga a novella ötletes karikatúrája az egyházak természetes keletkezésének.

kaqxar 2009.10.16. 14:51:49

ez eléggé röhejes. olyan érzésem van, hogy át akarják vágni az istenüket. vagy ha megfordítom, akkor a hitükért nem hajlandóak civilizációs kényelmükről lemondani.

szerintem a hit, a vallás annak a kényszernek a szüleménye, hogy nem ismerünk mindent, ezt viszont nem merjük még magunknak sem bevallani.

_nobody_ 2009.10.20. 19:22:32

Jó bejegyzés és tényleg elgondolkozol: Most, hogy is van ez?
süti beállítások módosítása