Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Minél fókuszáltabb vagy, annál inkább élsz

2010.02.08. 21:41 blogíró

A héten olvastam arról, hogy amióta van net, azóta sokkal szétszórtabbak vagyunk, és a cikkben meg is szavaztatták az olvasókat arról, hogy ők is kevésbé tudnak-e fókuszálni, amióta a net beköltözött az életükbe. A legtöbb válasz igenlő volt, és belegondolva a dologba én is így vagyok ezzel. Régen tovább tudtam egyetlen dologra, például egy könyvre fókuszálni, manapság viszont már ritka, hogy fél óránál tovább olvasok egyhuzamban, mert egy idő után elkalandozik a figyelmem, és inkább megyek megnézni, mi van a neten. Ti nem vettetek észre ilyesmit magatokon?

Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy a Google által szervezett előadások közül is sok foglalkozott már a koncentráció és a tudatosság fejlesztésével. Ott volt például a francia biológus és egyben buddhista szerzetes, aki arról beszélt, hogyan vizsgálják tudományos módszerekkel a meditáció során létrejövő mentális állapotot. Az egyszer már itt is szerepelő csilingelős fickó szintén a meditációról és a tudatosság fontosságáról beszélt. (Mellesleg most olvastam, hogy neki magyarul is kijött nemrég egy könyve, úgyhogy akit érdekel a téma, az olvasgathat). De az összes hasonló előadás közül eddig a legutóbb látottat találtam a legmeggyőzőbbnek, amelyben a szintén buddhista szerzetes előadó jól összefoglalta a meditáció hatásmechanizmusát és hasznosságát a mindennapi életben.

Rövid szemantikai kitérő: meditáció alatt nem kell semmilyen misztikus vagy ezoterikus dologra gondolni, az én értelmezésemben ez egyszerűen koncentrációs gyakorlatot jelent. A legegyszerűbb esetben elég annyi, hogy az ember leül naponta, mondjuk 20 percre, és megpróbál kizárólag a légzésére koncentrálni. Ha azon kapod magad, hogy a gondolataid elkalandoznak, akkor újra visszatereled a figyelmedet a légzésedre, és idővel egyre hamarabb észreveszed majd elkalandozást, vagyis egyre koncentráltabb leszel, és ennek pozitív hatásai az élet egyéb területein is meg fognak mutatkozni. Természetesen egyéb módjai is vannak a koncentráció fejlesztésének, például a látszat ellenére a jóga sem arról szól elsősorban, hogy különböző pózokba csavargasd magadat, a cél ott is az, hogy megfigyeld a testedben ébredő érzeteket, miközben a gyakorlatokat végzed, vagyis itt is a figyelem összpontosítása a lényeges. De akár egy egyszerű séta is alkalmas lehet meditációs gyarkolásra.

Visszatérve a fent említett előadóra, az elején egyből kitért arra, hogy a koncentráció fejlesztése először mindenkinek frusztráló élmény. A legtöbb ember már az első lépéseknél feladja, mert hiába akarnak a légzésükre koncentrálni, a gondolataik folyton elkalandoznak, és az emiatt érzett frusztráció miatt aztán hamar fel is adják az egészet. Pedig ez valójában jó dolog, mert ráébreszt minket arra, hogy milyen szétszórtak vagyunk, és mennyire töredezett a figyelmünk, úgyhogy ezt ösztönzésként is fel lehet fogni, hogy van hova fejlődni. A legtöbben úgy élik le az életüket, hogy nem ismerik meg önmagukat, és ezért van az, hogy például sokan rendszeresen leisszák magukat vagy egyéb pótcselekvésekbe menekülnek, mert nincsenek tisztában a saját működésükkel, nem tudják, hogyan lehet feloldani az érzéseiket, ezért inkább elnyomják őket valamilyen pótszerrel. (Nekem erről az ugrott be, hogy néhány éve láttam egy TV-reklámot, ahol éppen egy tablettát ajánlottak, ami segít elmulasztani a falánkság után a puffadás érzését. Ahelyett, hogy azt hallanánk, válogasd meg, mit eszel, és egyél kevesebbet, a reklámok inkább azt mondják, hogy edd tele magad, majd kapj be egy tablettát, hogy elmúljanak a negatív utóhatások. Ez a példa jól illusztrálhatja az élet tudatos és kevésbé tudatos leélése közötti különbséget is.)

Ha viszont valakiben van elég kitartás, és rendszeresen fejleszti a koncentrációját, akkor tapasztalhatja, hogy kialakul benne egy bizonyos állandó fókuszáltság, aminek következtében az életben minden tevékenységet sokkal jobban át tud élni, és többet tud kihozni magából. Ebből kifolyólag az ilyenfajta önmegfigyelés nem csak arra jó, hogy ha valami bajunk van, akkor rá tudjunk jönni az okára és fel tudjuk oldani, hanem az örömteli élményeket is sokkal mélyebben át lehet élni. Ugyanis a szétszórtság az élmények befogadását is letompítja, mert a szétszórt ember kevésbé tudja megélni a pillanatot. Ehhez képest viszont az előadó saját tapasztalata szerint a rendszeres meditáció olyan szemléleti változással jár, mintha megnyúlnának a másodpercek, minden pillanatot a maga teljességében megél az ember. Ezzel az is együtt jár, hogy elkezd észrevenni olyan dolgokat, amik felett amúgy elsiklana, és a mélyebb szintű figyelem idővel olyan felismeréseket hoz (magunkkal és a világgal kapcsolatban is), amikhez egyébként nemigen lehetne eljutni.

Összességében tehát az előadásból az jött le, hogy bár a tudatosság fejlesztése munkás dolog, igényel némi kitartást, de az elérhető eredmények megérik a fáradságot. Ráadásul bárki elkezdheti gyakorolni otthon, mert lélegezni mindenki szokott. :P Az előadásnak egyébként kis  magyar vonatkozása is volt, ugyanis az egyik helyen a teljesítmény kapcsán előkerült a flow közismert fogalma, és elismerésre méltó volt az erőfeszítés, ahogy szegény előadó hősiesen megküzdött Csíkszentmihályi Mihály nevének kibetűzésével. :D

15 komment

Címkék: élet meditáció tudatosság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Checkedpanther 2010.02.09. 14:15:32

Frankó cikk. Le is szedegettem a linkeket az elejéről:
www.culturalcreatives.co.uk/

Kösz!

proto-n 2010.02.09. 15:48:40

az alkoholt sokan pont arra használják, hogy a tudatos meggondoltságot kiűzzék az agyukból és előhozzák a spontaneitást

részegen az ember nem gondolkodik a dolgokon, hanem csinálja őket :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.02.09. 17:59:08

@Checkedpanther: nincs mit, de nem igazán sikerült rájönnöm, hogy miről szól ez a cultural creatives oldal

Miért nincs About szekció? :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.02.09. 18:10:12

@proto-n: itt fogalmi zavar lehet, mert a fent írottak nincsenek ellentétben a spontaneitással, ez nem a spontaneitás ellentéte

Viszont az alkoholos példa abból szempontból jó, hogy ez hasonló ahhoz, mint amikor valaki nem tud laza lenni mások között, és ezért alkohollal tölt fel előtte, hogy el tudjon lazulni.

Itt az egyszerű megoldás az alkohol, mint a tablettás példa a cikkben, de az igazi kérdés az, hogy miért nem tud ellazulni vagy spontán lenni alkohol nélkül?

Az önmegismerés erről szól, hogy a saját működését kiismerve, rátalál az ember az igazi okra, ami akadályozza, és ha azt megoldja, akkor képes lesz pótszer nélkül is spontán és ellazult lenni.

De ez persze munkás dolog, és egyszerűbb inkább az üvegért nyúlni. :P

Pimander · http://pimander.blog.hu 2010.02.10. 08:20:12

Tetszett a poszt. Igen, szerintem is megfigyelhető ez a felületesség a netnek (is) köszönhetően. 15 évvel ezelőtt esetleg napokat kellett azzal eltölteni, könyvtárba járkálni, hogy egy kérdésre választ kapjunk, most meg szinte természetesnek vesszük, hogy másodpercek alatt szinte bármit megkapunk. A nyilvánvaló és vitathatatlan előnyei mellett biztosan lesznek (vannak) ennek hátrányai is.
A meditációval kapcsolatban annyit kiegészítésként hozzátennék, hogy az a fajta gyakorlás, amiről írsz, csak az egyik típusa a "meditációnak". Ebben az esetben a gyakorlás valamilyen világi célokért, jobb testi-szellemi állapotért, kiegyensúlyozottságért, satöbbi folyik. De ezen kívül létezik egy másik fajta (szakrális) meditáció is, amikor a világ mélyebb megismerése a cél, a "végső valóság" fellelése, esetleg a létezés körforgásából való kilépés. Pressing Lajos nagyon jól leírja a kettő közti különbséget, korábban fel is raktam az írását: pimander.blog.hu/2009/11/17/a_szakralis_meditacio
Még annyit, hogy a köznyelvben a koncentráció és a meditáció kifejezést ugyanarra használjuk, mindegy is, nincs nagy jelentősége, de szerintem a kettő nem ugyanaz. Valójában az nem meditáció, amiről beszélsz, hanem koncentrációs gyakorlat. Ennek folyamán bizonyos elmélyülési tényezők jelentkeznek, majd ezek a gyakorlás során fokozatosan eltűnnek és a tudat belép egy, a korábbiaktól alapvetően eltérő állapotba. Szerintem innen kezdődik a meditáció, tehát amikor a tudati konventrációnak ez az intenzív foka létrejön és eltűnnek a személyes énhez kapcsolható körülmények. Indokolt lenne a két, minőségileg eltérő állapot nyelvi megkülönböztetése, de tudom, hogy ez már így marad. Nem okoskodásnak szántam, csak megjegyeztem.

Checkedpanther 2010.02.10. 17:33:30

@blogíró: Még semmiről se nagyon szól, egyelőre a Wordpresst tanulgatom vele. :)
Valami ilyesmi lesz, könyv-film-webhely ajánló, talán valami közösségi itt Londonban, továbblépő annak aki akar:
kulturaliskreativok.com/

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.02.10. 21:27:54

@Pimander: a bejegyzésben idézett előadások is a praktikus, mindennapi alkalmazásról szólnak, nem a "szakrális változatról", és az ottani előadók is a meditáció szót használták erre, úgyhogy őket láthatólag nem zavarja, hogy a két dologra ugyanazt a szót használják

Egyébként éppen a bejegyzésben taglalt előadást tartó ember, aki buddhista és 40 éve meditál, beszélt arról, hogy együtt dolgoznak tudományos laborokkal, hogy rájöjjenek, mi a mechanizmusa a meditációnak.

Ennek kapcsán arra is kitért, hogy ez lényegében az ő hitének is a szekularizálása, mert ha sikerül megtalálni a tudományos magyarázatot, akkor bárki számára egyszerűen tanítható lesz a módszer, és nem kell hozzá majd semmilyen körítés. Azt mondta, hogy lehet, hogy száz év múlva már nem is foglalkozik majd senki buddhista meditációval, de azt mondta, hogy őt ez nem zavarja, mert neki fontosabb, hogy maga a technika minél több emberhez eljusson.

Meglepő volt, hogy valaki, aki 40 éve gyakorolja a meditáció buddhista verzióját, ilyen őszintén nyilatkozik arról, hogy a szakrális vetület számára másodlagos, mert a praktikus felhasználásnak összességében több hasznát látja.

Checkedpanther 2010.02.11. 09:15:12

@blogíró: Ezzel nagyjából én is egyetértek, nem különösebben érdekel a módszer, vagy a megfelelő helyre érkezés útvonala, inkább a tényleges átemelkedés / kikapcsolás / elszakadás / egységérzet / satöbbi.
Nekem még fura az egész, nemrég kezdtem el (kb. 1 éve), az ember vigyorogva mászkál egy egész más világban ahol minden lépés új.
Szerintem a spirituális dolgok amúgy jönnek a tapasztalattal. Mivel kiderül, hogy a módszer jó és hatékony, az ember továbbmegy és ott már azért abban a lecsendesedett állapotában "rájön" olyan dolgokra, amelyeket egy nagyon materialista ember (mondjuk mint én voltam) eléggé ezoterikus maszlagnak tartana.
Csak mivel a személyes tapasztalás (ami nélkül ez az egész egész egyszerűen nem érthető olyan ember számára aki nem vette még a fáradságot, hogy kipróbálja és gyakoroljon) ezáltal egy csomó dolog feltárul és az ember a saját "szemével" látja.
Szóval érdekes dolgok ezek, én nagyon jól elvagyok ezekkel. :)
A kínai Qigong dolgok (en.wikipedia.org/wiki/Qigong) meg amúgy is egy csomó mókás és hétköznap használható dolgot kínálnak, nem kell mindenféle nagy spirituális irányba elmenni annak akinek nincsen egyelőre gyomra hozzá. Energiakeringetés a metrón, Qigong járás közben, ilyenek

Pimander · http://pimander.blog.hu 2010.02.11. 09:42:14

Engem sem zavar. :) Csak egy kicsit ellentmondásnak tartom például azt a kifejezést is, hogy "azon meditálok", mert lehet valamin elmélkedni, gondolkodni, töprengeni, de meditálni szerintem nem, mert az éppen a gondolatok meghaladásának állapotát, az elmeműködés akaratlagos megszüntetését jelenti. De ennek ellenére én is használom ezt a szót a szokványos értelemben is, mert ez így már elfogadott, csak érdekességként jegyeztem meg.
Az pedig, hogy a meditációnak melyik "verzióját" tartja valaki fontosnak, melyiket használja, az adott személy egzisztenciájától, vagyis az adott élethelyzetétől függ elsősorban. Nem azonosak a feladataink, nem kell mindenkinek ugyanazt csinálnia - szerencsére.
De annyit hozzátennék, hogy a meditációt profán célokra használni, körülbelül olyan, mintha vennénk egy drága asztali számítógépet és virágot tennénk rá. Arra is biztosan nagyon megfelel, de eredetileg nem erre találták ki. Ha a rendeltetésének megfelelően alkalmaznánk, meglepődnénk, hogy mi mindenre képes azon kívül, hogy ügyesen megtartja a virágcserepet. De ha kifejezetten virágtartóra van szükségünk, akkor semmi gond, erre is nagyon jó, a célunkat elértük vele.
Mellesleg a "körítéstől" megfosztani egy ilyen hagyományt és puszta technikává, agykontrollá, akármivé degradálni elég veszélyes, mert elvész egy nagyon fontos elem: a morális alap, amit a vallás, a hagyományrendszer lényeges, nélkülözhetetlen összetevőként tartalmaz.
Amúgy az említett 40 éve gyakorló előadó lehet, hogy buddhista, mármint vallási értelemben, de az a meditáció, amit végez, nem buddhista meditáció szerintem, mert annak nincs "profán" verziója - tudtommal. A buddhista meditáció célja minden esetben "szakrális": a világ megismerése, egy mélyebb felismerés, felébredés a téveszmék világából, a karmikus láncolat megszakítása, a körforgásból való kilépés stb.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.02.11. 21:38:20

@Checkedpanther: ez személyes indíttatástól is függhet, hogy valaki elmegy-e ilyen spirituális irányba.

Nekem bőven elég lenne, ha az előadásban említett praktikus, kézzelfogható előnyök materializálódnának. :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.02.11. 21:44:37

@Pimander: nem emlékszem, hogyan fogalmazott pontosan, és most lusta vagyok megnézni, ezért a buddhista részről írottakat visszavonom. Engem amúgy sem ez a vetülete érdekel.

De arra emlékszem, hogy azt mondta, hogy ha könnyen taníthatóvá lehetne tenni a módszert, akkor elég sok ember megtanulhatná, és ha ezeknek a embereknek a száma elérne egy kritikus tömeget, akkor az az emberiség sorsára is kihathatna.

Szóval ez nem ártana, mert ha kevésbé lennénk erőszakosak, meg hasonlók, akkor több esélye lenne, hogy el tudjunk kerülni pl. egy globális társadalmi katasztrófát vagy ilyesmit.

Checkedpanther 2010.02.14. 09:53:24

@Pimander: Tetszik amiket írsz, ha lesz egy kis időm elmélyedek majd a blogodban is, érdekesnek (pont nekemvalónak) tűnik.
@Blogíró: Igen ez most nagyon megy, hogy ha a kritikus tömeget eléri egy bizonyos számú tudatos ember megjelenése akkor ez meg ez lesz. Ugye főleg ez az amiért bizakodónak tűnnek a már említett Kulturális Kreatívok is.
Ehhez tartozik ha nem is túl szorosan, hogy tegnap akadtam össze egy csoporttal "tökvéletlen" kószálás közben akik zenéltek meg összekrétázták (velem együtt) a teret. Egészen szívcsakranyitogató érzés volt. :))
www.reclaimlove.org/

Checkedpanther 2010.02.14. 10:25:40

Ja, hogy ezt miért akartam írni. Ők is pont ezért gyülekeztek, hogy ha sokan és sokhelyen ilyet csinálnak, akkor ez meg ez lesz.
Nem tudom hol olvastam, hogy ha egy bizonyos szintet elértél és valamit akarsz tenni a világért és már jól benne vagy az elmélyedésben, akkor vagy felmész a hegyek közé és a szellemi szférákba nyomod fel az energiákat, vagy lemész a faluba és tanítgatsz vagy gyógyítasz és közvetlenül adod át. A célja és a végeredménye ugyanaz csak hát ugye mihez van belső indíttatásod. Éppen.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.02.22. 21:07:01

@Pimander: köszi. Ahogy látom a bejegyzésben említett francia buddhista biológus is szerepel benne.

Érdekes, hogy a port.hu szerint 16 éven aluliak számára nem ajánlott. Vajon mi lehet a tudomány és a meditáció kapcsolatában, ami egy 16 éven aluli gyereknek nem való?
süti beállítások módosítása