Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

A gyilkos festő, aki forradalmasította a barokk festészetet

2010.07.14. 22:15 blogíró

Egy művészettörténeti BBC dokumentumfilmet ajánlok azoknak, akik érdeklődnek az ilyen témák iránt. Magyar változatot nem találtam, úgyhogy csak az angolosok tudnak kezdeni vele valamit, ami sajnálatos, mert egy jól összerakott dokumentumfilm-sorozatról van szó.

Az alábbi epizód témája Caravaggio, aki zseniális festő volt és egyben egy elég utálatos ember. Folyton botrányokba keveredett, kötekedett, összetűzéseket provokált, és még gyilkossá is vált a végén. A tetteiért a művészetén keresztül próbált bocsánatot nyerni, és a film be is mutatja ezeket a műveket szépen elmagyarázva, hogy miért számítottak forradalminak annak idején:

Ezen kívül egyelőre még csak egy (szintén kiváló) epizódot láttam a sorozatból, ami Berniniről, a szobrászról szólt, aki szintén zseniális volt, és szintén rendkívül ellenszenves alak. A nagy tehetséggel a jelek szerint gyakran párosul nagy egó is.

Az általam eddig látottak alapján a sorozat többi epizódja is érdekes lehet. Nem tudom, van-e hasonló magyar sorozat a művészetről, de nálunk is csinálhatna ilyen filmeket a köztévé, elvégre a magyar történelemről is össze tudtak hozni egy elég érdekes sorozatot.

Az angolul nem tudó érdeklődőknek midenesetre kárpótlásul ide teszem a magyar Wikipédia Caravaggio szócikkét, ami elég korrekten ki van dolgozva.

2 komment

Címkék: történelem művészet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

novi 2010.07.19. 21:43:52

Nagyon ász sorozat, végignéztem Caravaggiot és Berninit is. Az viszont durva,h már 4 éves cucc. Viszont ha csak 4 év lemaradásban lennénk a BBC-től...

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.07.19. 21:52:23

@novi: örülök, hogy legalább egyvalakinek tetszik, és nem írtam hiába a bejegyzést ;)

A BBC nagyon jó dolgokat csinál. Látszik, hogy van ott pénz, és rengeteg tapasztalat arról, hogyan kell jó dokumentumfilmeket csinálni.
süti beállítások módosítása