Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

A semmittevésről és a hatékonyságról

2010.12.11. 22:29 blogíró

A minap a kezembe került egy könyv Lin Yutang-tól, aki Amerikába emigrált kínaiként sokat tett azért, hogy írásaiban megismertesse a Nyugatot a kínai életfilozófiával. Ezt a könyvét 1937-ben írta, és itt van belőle egy részlet, amit akár most is írhatott volna:

Vajon az élet tényleg megér minden fáradozást? Egészen addig, hogy lelkünket testünk rabszolgájává változtatjuk? A tétlen élet filozófiájának szellemisége megtiltja ezt. Szerintem a következő hirdetés fejezi ki leginkább az amerikai jelleget: "A majdnem jó nem elég." A száz százalékos eredményre törekvés már-már obszcénnak látszik. Az amerikaiakkal az a baj, hogy amikor valami majdnem jó, akkor azt még jobbá akarják tenni, miközben a kínaiaknak az, ami majdnem jó, az már teljesen jó. Az amerikaiak három nagy bűne szerintem az eredmény-orientáltság, a pontosság és a vágy a teljesítményre illetve a sikerre. S éppen ezektől a dolgoktól boldogtalanok és idegesek ennyire az amerikaiak. Ellopják önmaguktól elidegeníthetetlen jogukat a semmittevésre, és megfosztják magukat számtalan jó, tétlen és gyönyörű délutántól. Abból a meggyőződésből kell kiindulni, hogy a világban nincsenek katasztrófák, s a dolgok elvégzésének nemes művészete mellett létezik egy még nemesebb művészet: ha hagyjuk a dolgokat elvégezetlenül. [...] A hatékonyság ellen nem az a kifogásunk, hogy általa a dolgok el lesznek végezve, hanem az, hogy nagy időtolvaj, mert ellopja tőlünk azt az időt, amit azzal töltenénk, hogy jól érezzük magunkat; és az is, hogy felőrli az idegeinket, amikor megpróbáljuk tökéletesen elvégezni a dolgunkat.

A fentieknek számomra nem az a lényege, hogy senki ne csináljon semmit, hanem inkább az, hogy érdemes elgondolkozni azon, miért csináljuk úgy a dolgainkat, ahogy. Miért akarunk minél hatékonyabbak lenni, minél több dolgot belezsúfolni az időnkbe, minél jobb teljesítményt elérni? A válasz persze kézenfekvő: hogy több pénzünk legyen, magasabb pozícóba juthassunk, stb.

Lin Yutang ennek kapcsán megjegyzi, hogy a hatékonyságnak természetesen megvan a maga haszna. Például az amerikai csapokat jobban kedveli, mint a kínaiakat, mert az amerikai csapok nem csöpögnek. De hagyjuk a hatékonyságot másokra, mondja. Mindig lesznek olyan bolondok, akik hajlandóak hajszolni magukat, törekedni a pénzért, pozícióért, ők majd elrendezik ezeket a dolgokat. A bölcsek pedig ennek köszönhetően élvezhetik a nyugodt életet, és nem kell ilyen dolgok miatt aggódniuk.

Kétségtelenül van némi cinizmus ebben a filozófiában, de bölcsességnek sincs híján. Mindenki eldöntheti, hogy a kettő közül melyik utat találja szimpatikusabbnak. B)

11 komment

Címkék: kína élet hatékonyság stressz filozófia bölcsesség tao teljesítmény

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UnA 2010.12.12. 01:42:05

Szerintem nincs benne semmi cinikus, csak a bölcsességet érzem benne - a tao áramlását. De ennek legbelül kell megszületnie, amikor már elmúlik a kamaszkor türelmetlensége.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.12.12. 18:14:53

@UnA: az ókori görög cinikus filozófusok azt hirdették, hogy ellen kell állni a vagyon, a hatalom, a hírnév csábításának, és az egyszerű életet kell választani helyettük

Ha az ő definíciójukat vesszük, akkor ebben a jelzőben nincs semmi pejoratív, és nagyon is kompatibilis a Yutang által felvázolt elvekkel. :)

Amúgy ehhez a könyvhöz tényleg kell némi érettség, mert kb. 10 éve egyszer már olvastam, de akkor nem tetszett, most viszont már sokkal inkább tudom értékelni.

budahazyj 2010.12.13. 01:03:16

2 eve 2 munka kozt vagyok, pontosan ertem, mit szeretne mondani. Bar hozzatennem, hogy a civilizalt vilagot inkabb az "amerikai" modell viszi elore. Persze a civilizalt es az elore nagyon szubjektiv fogalamak. Velemenyem szerint a mondanivalo inkabb arrol szol, hogy tanuljunk meg lazitani. Vagy?

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.12.13. 19:25:50

@budahazyj: Ha a civilizációt a technikai civilizációval azonosítjuk, akkor valóban a nyugati hozzáállás viszi előre, de el tudok képzelni másfajta civilizációt is. De emiatt nem kell aggódni, mert ahogy a bejegyzésben a csapok kapcsán szó van róla, az emberek többsége úgysem tudja kivonni magát a szerzési hajszából, úgyhogy ők majd viszik "előre" a "civilizációt", az okosak pedig élvezhetik ennek előnyeit úgy, hogy közben a hátrányai alól kivonják magukat.

A mondanivalónak az a lényege, hogy attól, hogy a nyugati életformába születtünk bele, még nem feltétlenül kell automatikusan aszerint élni, lehet máshogy is.

zfor 2010.12.14. 11:06:01

A kínai filozófia hitelességét nagyban rontja, hogy jelenleg Kína éppen azon igyekszik, hogy a világ leghatékonyabb, legnagyobb termelési volumenű országa legyen. '37-ben, amikor a könyv született, ebből még semmit sem lehetett látni.

Nem ismerek személyesen kínaiakat, de a benyomásom az, hogy hangyaszorgalmú emberek. A másik nagy keleti civilizáció, India is ilyen: indiai munkatársaim mind alázatosak, végtelenül szorgosak és lelkiismeretesek.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.12.14. 11:33:39

@zfor: Természetesen a bejegyzésben idézett szövegben a klasszikus kínai filozófiáról van szó, nem a jelenlegiről, így az előbbi hitelességének semmi köze a mai állapotokhoz.

Ezen kívül, ahogy a szerző is utal rá, ez nem a tömegek filozófiája, az emberek többsége mindig is a pénz/hatalom/státusz bűvkörében fog élni, ezért az idézett felvetés elsősorban azoknak szól, akik már elgondolkoztak azon, hogy ezek tényleg olyan dolgok-e, amiknek érdemes alárendelni az életet.

zfor 2010.12.14. 13:03:00

@blogíró: Tehát a tücskök filozófiája a hangyák társadalmában? :-)

Ne vedd komolyan, csak provokálok ;-)

eloszto · http://eloszto.hu 2010.12.14. 14:38:40

Nekem megvan az eredeti, két világháború közti magyar fordítás is. Elolvastam, és utána került a kezembe ez az új fehér könyv, ami szerintem szörnyű szövegű, és elveszi az egész mondanivalóját :(

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.12.14. 15:14:30

@zfor: akkor jó, legalább nem kell leírnom, hogy a párhuzam nem állja meg a helyét :D

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.12.14. 15:21:10

@eloszto: én nem ismerem az eredeti fordítást, de azt észrevettem, hogy ez a mostani nem túl igényes, sok nyomdahibát, elírást benne hagytak, úgyhogy a lektor nem végzett alapos munkát

Lehet, hogy a gyenge fordítás miatt nem tetszett régebben, illetve ezért találok benne most is jócskán olyan részeket, amik nem jönnek be. Majd megnézem a könyvtárban, hogy ott megvan-e a régebbi változat.

eloszto · http://eloszto.hu 2010.12.14. 15:27:29

@blogíró: könyvtárakban nem hiszem, hogy van, ecserin érdemes körbekérdezni az árusokat, én is ott vettem. van még sok könyve az öregnek :)

Egyébként már a könyv címe is el van bakszva, mert ez az 1944-es eredeti cím a Bölcs mosoly és Benedek Marcell fordította.
süti beállítások módosítása