Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Amikor a fagylalt az agyadba hasít

2009.04.16. 07:44 blogíró

Véletlenül újra belefutottam ebbe a témába, ezért iderakom magamnak emlékeztetőnek a sphenopalatine ganglioneuralgia leírását. Nem hangzik ismerősen? Pedig az érzés bizonyára ismerős, amikor nagy melegben gyorsan eszel fagylaltot, és hirtelen olyan fájdalom hasít a fejedbe, mintha átszúrták volna egy kötőtűvel.

A jelenség oka az, hogy amikor nagy melegben a szájpadláshoz hozzáér valamilyen hideg dolog, akkor az ott levő erek hirtelen összehúzódnak, és amíg újra kitágulnak, addig tart a fájdalom. A Wikipédia szerint ez akár néhány percig is eltarthat, ami elég durva élmény lehet, mert nekem az a tíz másodperc is egy örökkévalóságnak tűnt, amíg el nem múlt a fájdalom.

Szerencsére elég régen volt már utoljára ilyen élményem. Felnőttként az ember már nem falja úgy a fagylaltot, mint gyerekkorában, ezért ritkábban fordul elő ilyesmi. Bár lehet, hogy vannak olyan torkos nagykorúak, akik felnőtt fejjel is gyakran megbűnhődnek a falánkságukért. Esetleg a kedves olvasók között is vannak ilyenek? :)

 

9 komment

Címkék: tudomány fájdalom ember fagyi

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Törzsvendég:-) 2009.04.16. 10:06:48

Hű ezt az érzést ismerem,az ember szeme könnybelábad,azt sem tudja hírtelen mit csináljon a fájdalomtól.Áááááááááá ennél már csak az a rosszabb amikor leforrázom a nyelvem,vagy volt úgy hogy a meleg sültburgonyát benyeltem és lávaként leszántotta a nyelőcsövemet.A falánk az nem vagyok inkább mohó ,de csak néha.Ha már fájdalom,ne feledkezzünk meg a lábikragörcsről sem.Az ,hogy tud fájni,pár hónapja volt egy,a
vádlim majd szétszakadt,a lábújjaim mint egy kiszáradt fa gallyai meredtek az égnek
(Jé ilyet is tudnak az ujjaim?).nagyon fájt és utánna még napokig éreztem,mintha medvepuszival sorozták volna meg a lábam.Egyébként én jégkrém párti vagyok,kivéve a Zagyvás fagyit,az a világon a legeslegjobb:-)

daniferi 2009.04.16. 16:56:25

Te aztán érdekes témákat találsz, nem bántam megy, hogy rss-be raktam :)

Ez az érzés amúgy nálam nem fagyitól, hanem jeges víztől szokott lenni. Berakok a fagyasztóba fél liter vizet a másfél literes flakonba, majd miután megfagy, arra eresztek csapvizet, majd visszarakom kicsit. Egész frissítő ital, csak hát néha belefájdul a fejem :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.04.16. 17:25:58

@Veréb75: Lábikragörcsöm nem volt még, csak lábgörcsöm, de az is finom dolog. Az ember csak fetreng, és várja, hogy elmúljon. :)

Zagyvás fagyi? Rákerestem, és láttam, hogy Szolnokon van ilyen cukrászda. Jókat írtak róla a kommentelők, jó hely lehet.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.04.16. 17:30:13

@daniferi: Még megbánhatod. :D

Ami a jeges vizet illeti: régen sokat olvastam a jógáról, és ott írták, hogy a jógik soha nem isznak nagyon hideg dolgokat, mert az szerintük nem jó a szervezetnek. Ha a víz hideg, akkor a szájukba veszik, és megvárják, hogy kicsit felmelegedjen, és csak azután nyelik le.

Mióta ezt olvastam, azóta én is így csinálom, és így nem is szokott fejfájásom lenni a jéghideg víztől. Azok a jógik biztos tudtak egyet s mást az emberi testről, úgyhogy megfogadtam a tanácsukat, és eddig nem bántam meg. :)

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.04.16. 21:17:34

Elgondolkodtam, és rájöttem, hogy legalább két éve nem ettem fagyit. Mekkora hülye vagyok.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.04.16. 22:16:42

@Hun.Spb: Legalább nem fájdult meg a fejed :)

Törzsvendég:-) 2009.04.17. 08:23:41

@blogíró: Ha Szolnokon jársz a Zagyva cukrászdába okvetlen térje be sütire/fagyira/tökmagospogácsára (Isteni finom!!).A legeslegjobb szerintem.Nem a belvárosban van,hanem a Zagyva parton,ilyenkor azt lehet látni,hogy egy halom ember sétál kifele egy másik halom meg jön visszafele fagyivalé a kezében.:-)A Zagyva parton pedig van egy játszótér,ahol a nagy mamlaszok is lecsúszhatnak a függőköteles csúszkán,nem tudom mi a pontos megnevezése, 56 kgig tesztelve van.:-)

pozsy 2009.05.10. 23:07:00

Kb húsz éve szerettem volna tudni mitől van ez a fejfájás, végre itt a válasz. Köszönöm! :)

4ttys 2009.05.13. 08:28:36

Amerikában van egy jégkása szerű és egyben szénsavas ital, amit úgy hívnak, hogy brainfreeze. ez elnevezés pontosan innen ered, ha gyorsan iszod instant fejfájás pár másodpercig.
süti beállítások módosítása