Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

A disznózsír az egészség forrása, avagy a világ megismerhetetlen

2009.06.28. 21:44 blogíró

Már sok éve kering a neten az vicces ábra az ember evolúciójáról, ami elég sanyarú képest fest a civilizáció testünkre gyakorolt hatásáról. Egyrészt ha az utolsó fázist nézzük a képen, akkor nem árt a számítógép környékét helyesen belőni (bár az ideális pozícióval kapcsolatban megoszlanak a vélemények). Másrészt viszont az sem mellékes, hogy a géptől távol hogyan tartjuk és mozgatjuk a testünket.

A civilizációs hatások miatt többnyire a mindennapi járás-kelést sem végezzük helyesen, mert elfelejtjük azt, amit gyerekkorunkban jól csináltunk, és ezért külön módszereket kell kitalálni arra, hogy az embert újra megtanítsák a harmonikus mozgásra, testtartásra. Egyszer hasonló témáról tartott előadást a Google-nél egy hölgy, aki afrikai törzsekről, illetve régi görög szobrokról hozott képeket, amelyeken látható volt, hogy a civilizáció által kevésbé megnyomorított emberek hogyan járnak-kelnek a mindennapokban. Bennszülötteknél megfigyelhető például, hogy egyenesen tartják a nyakukat, míg mi manapság valamiért azt hisszük, hogy a nyakunknál mindenképpen valamiféle jelentősebb görbületnek kell lenni.

Nem vagyok szakember, ezért a videó megnézése után próbaképpen nézegettem az utcán az embereket, és valóban, sok embernél látszik, hogy álló helyzetben nem egyenes a nyakuk, hanem például, előre tartják a fejüket, mint ahogy a lány a kép baloldalán:


 

Tükörben mindenki ellenőrizheti, hogy a saját nyaka görbe-e vagy ferde-e álldogálás közben. Az enyém meglepő módon egyenes volt. :P

Valószínűleg sok mindent lehetne korrigálni rajtunk, de ilyen jó tanácsokat hallva mindig gondban vagyok, hogy kinek higgyek. A videóelőadásban a hölgy is külön jelezte, hogy a testtartást tekintve az általánostól eltérő nézeteket vall. Például szerinte egy sokkal kevésbé görbült S-alak az ideális a gerincnek, mint amit általában annak tartanak.


 

Vagy ott van például a légzés. Ő a mellkasi légzést ajánlotta, illetve speciális esetekben a hasit, míg mások a hasi légzést tartják az általában üdvözítőnek, ahol csak a has mozog légzés közben, ahogyan az alábbi videón az indiai úriember demonstrálja:



Ilyen esetekben bukik ki feltűnően, hogy az egész racionális világunk valójában különöző hiteken alapul, hiszen ha az embernek a szakterületén kívül eső döntést kell hoznia, akkor nemigen marad más lehetőség, mint hogy elhiggyük valakinek, hogy jó lesz nekünk az, amit mond, mivel nem tudjuk ellenőrizni a hallottakat. Hacsak bele nem ássuk magunkat az adott területbe, de ezt minden esetben nem lehet megtenni, mert arra kevés lenne egy emberélet, úgyhogy ilyenkor még az amúgy szkeptikus emberek is kénytelenek a megérzésükre hagyatkozni („ez az ember szimpatikusabb, biztos neki van igaza”, a fogkrémreklámokban pasztákat ajánlgató fehér köpenyes ember „szakembernek néz ki”, stb.).

Itt már lényegében ismeretelméleti kérdéseknél járunk, hogy a világ megismerhető-e egyáltalán, hogyan szerzünk tudást róla, illetve honnan tudjuk, hogy tudjuk, amit tudunk. Az egész emberiséget illetően nem tudom a választ, de hogy az egyén számára világ megismerhetetlen, az kétségtelennek tűnik. Hacsak nem a szolipszizmusban hiszünk, mert az ugye mindent leegyszerűsít. :)

Egyszóval amikor ilyen egészségügyi tanácsokat hallok, akkor mindig felmerül bennem, hogy jó lenne egészségesebben élni (bár kérdés, hogy érdemes-e), de a végén mindig az a Woody Allen film jut az eszembe, amelyben a jövőbeliek döbbenten csodálkoznak rá a primitív huszadik századi emberekre, akik disznózsír, steak és krémeslepény helyett magvakat, zöldségeket és hasonlókat ettek, mert valami homályos okból azt hitték, hogy az előbbiek egészségesebbek. Pedig ahogy a jövőben már minden civilizált ember számára egyértelműen kiderült, a dolog természetesen éppen fordítva van. :P

 

2 komment

Címkék: ergonómia egészség testtartás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kőbárány · http://kobarany.blogspot.com 2009.06.29. 22:19:19

Jó hogy ez is szóba került. Sajnos általánosan "nyomorékok" vagyunk. A rengeteg ülés az oka annak hogy meresztjük a fejünket. De jók is lennének azok a könyvekkel végzett egyensúly gyakorlatok az óvodákba! Azok helyett a Waldorfos butaságok helyett.

OnSightFree 2009.06.30. 09:40:34

Reszemröl felek töle, hogy egy nap majd tömegesen megnö a 40 eves rakosok aranya, mert kiderül hogy valami amiröl azt hittük az nem az, es kar volt gumicukrokat etetni a gyerekkel vagy hasonlo, de mar a brokkoli sem az igazi, mert a gumicukor visszajutott a termöföldbe a dunabol.... (kepletesen)

hm, amugy a bejegyzes olvasasa közben feltünöen kiegyenesitettem a nyakam önmagam becsapasakent, de mire idaig jutottam az irasban, mar megint görnyedek... :)
süti beállítások módosítása