Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Kalandok a finomhangolt univerzumban

2010.08.22. 18:14 blogíró

Az egyik nap egy interjút néztem, amelyben a hívő interjúalany azt a vélekedést fogalmazta meg, hogy a finomhangolt univerzum egyértelmű jele Isten munkájának, és a multiverzum elmélet kitalálói csak azért álltak elő a párhuzamos univerzumokkal, mert így akarnak menekülni az igazság elől, de hiába, mert a multiverzum léte nem bizonyítható.

Ez utóbbi kitétel elsőre logikusnak tűnik, hiszen ha léteznek is párhuzamos univerzumok, hogyan is érzékelhetnénk őket, de a tudósok már ezen a hogyanon is törik a fejüket. Kaku például az oldalsávban linkelt videón azt magyarázza, hogy ha a másik univerzumot közvetlenül nem is, de a gravitációs hatását érzékelhetjük, és a néhány éven belül üzembe állítani tervezett új űrantennától várják, hogy bizonyítsa vagy cáfolja ezeket az elgondolásokat.

De ha a multiverzum hamis feltételezésnek bizonyul is, az univerzum finomhangoltsága akkor sem jelent végleges győzelmet a hívőknek, ugyanis ott van az antropikus elv, ami kimondja, hogy semmi furcsa nincs abban, hogy a világ paraméterei éppen olyanok, hogy megfeleljenek az életnek, hiszen ha nem ilyenek lennének, akkor mi sem lennék itt, hogy ezt megállapíthassuk. Önmagában a finomhangoltság ténye tehát még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a világot meg kellett, hogy tervezzék. Mellesleg ha azt vesszük, hogy az univerzumnak csak igen kicsi része alkalmas az emberi életre, akkor meglehetősen furcsának tűnik az olyan finomhangolás, ami egy óriási univerzumot úgy tervez meg, hogy alig valahol lehessen élni benne.

A brit fizikus Paul Davies az egyik könyvében (ami nem tudom megjelent-e magyarul, de ha nem, akkor mást is érdemes olvasni tőle összeszedte, hogy jelenleg milyen álláspontok vannak a világ finomhangoltságával kapcsolatban:

  • Az univerzum véletlenül olyan, amilyen, nincs semmilyen oka, hogy ilyennek kellene lennie.

  • Az univerzumnak pontosan ilyennek kell lennie, ez az alaptörvényekből következik, csak még nem ismerjük ezeket a törvényeket. Ha lesz egy egyesített elméletünk, akkor egyértelmű lesz az is, hogy miért ilyen a világ.

  • Az élet szükségszerűen létrejön. A világ (általunk egyelőre ismeretlen) törvényei olyanok, hogy az intelligens életnek létre kell jönnie benne.

  • Létezik a multiverzum, amelyben az univerzumok mindenféle variációja előfordul, így a miénk csupán egy változat, méghozzá olyan, amelyik lehetővé teszi az életet. Ha végtelen számú ilyen univerzum van, akkor érdekes abba is belegondolni, hogy másolataink is élhetnek valahol egy másik univerzumban.

  • Kvantummechanikai megközelítéssel van olyan elgondolás is, hogy az intelligens élet eleve szükséges magának az univerzumnak a létrejöttéhez, vagyis kezdetben egy multiverzum létezett a lehetséges kvantumállapotok szuperpozíciójaként mindaddig, amíg az egyik univerzumban ki nem fejlődött az intelligens élet. Ekkor a megfigyelő hatására a kvantumállapotok összeomlottak egyetlen univerzummá (lásd: Schrödinger macskája), és az az univerzum maradt csak, amelyikben az intelligencia létrejött. Így tehát nem meglepő, hogy az univerzumunk éppen megfelel nekünk, hiszen itt alakult ki az intelligens tudat először, vagyis ez került ki győztesen az univerzumok versenyéből.

  • Valamilyen intelligencia hozta létre az univerzumot, és ő állította be megfelelően a szükséges paramétereket. Ez a változat természetesen csak egy újabb lépcsőfokot helyez a rendszerbe, hiszen ebben az esetben a létrehozó intelligencia létrejöttének a mikéntje kérdéses.

  • Egy hamis univerzumban élünk, ami nem valódi, csupán egy szimulált virtuális valóság. Itt is felmerül az előbbi kérdés, hogy akkor a minket szimuláló intelligens lények hogyan jöttek létre.

Amint tehát a fentiekből kitűnik a látszólagos finomhangoltságból még elég sok dolog következhet. Viszont ennek a helyzetnek legalább megvan az az előnye, hogy mindenki választhat az eméletek közül az ízlése és világnézete szerint valót. B)

6 komment

Címkék: tudomány isten filozófia kozmosz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ESz · http://emich.hu 2010.08.22. 22:59:11

Mondok még egy variációt/elméletet, amit röviden az irányított véletlen változanak hívnék:
- tegyük fel hogy van egy általános mező, amiben az univerzumok keletkeznek - összeomlanak (e mező léte mellett több közvetett bizonyíték is létezik - pl. a tömegek tehetetlenségének jelensége)
- tegyük fel, hogy ennek a mezőnek holografikus memóriája van, vagyis minden történés, még ha atomi szintű is, eltárolódik benne (erre is vannak közvetett bizonyítékok)
- tegyük fel továbbá, hogy ez a memória kihatással van az újabb struktúrák létrejöttére (ld. morfogenetikus mező)
- az utolsó mozaik darab annak elképzelése, hogy a világegyetem ciklikus természetű, nagy bumm - kitágul - összeomlik...

A fentiek elfogadása esetén sokkal előbb jön létre egy strukturált, komplex világegyetem, mintha csak a véletlenre bíznánk, hiszen a véletlen komplexifikálódások nem kell hogy permutálódjanak, ha valamilyen paraméter a komplexnek kedvez, az említett mező már azt fogja mintaként erőltetni.

A kérdés az, hogy egy univerzumokon kívüli létezőt, mégha csak mező is, nem nevezhetünk -e Istennek? :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.08.23. 11:54:43

@ESz: ha létezik ilyen irányított véletlen, akkor az irányítást végző, emlékezettel és a dolgok alakulására kihatással bíró mező valóban nem sokban különbözne Istentől :)

És persze erre is érvényes lenne, hogy ez csak egy újabb fokozatot iktat a rendszerbe, mert akkor az "intelligens mező" létrejöttét kellene megmagyarázni valahogy

ESz · http://emich.hu 2010.08.25. 01:39:06

@blogíró: abban különbözne azért, hogy nem tudatosan irányít

Magyarázni meg mindenképpen lenne mit, hiszen nincs túl erős érv arra vonatkozólag hogy miért is kezdődött el ez az univerzum. Mi késztette a semmit, a szingularitást egy ekkora nagy pukkanásra és mi adott hozzá ennyi erőt és anyagot? És persze mi volt előtte és meddig? :)
Az hogy pont ez a pukkanás miért lett pont ennyire jó, az már csak hab a tortán...

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.08.25. 20:26:39

@ESz: kérdés, hogy mit jelent a gyakorlatban tudatos irányítás

Például ha ide kapcsoljuk az itt korábban említett szabad akarat problémáját, akkor mondhatnánk-e, hogy mi tudatosan irányítjuk a dolgainkat, ha kiderülne, hogy a valóságban nincs is szabad akaratunk? :)

kino 2010.10.05. 14:17:11

nem azért lettek ilyenek a fizikai állandók, hogy az élet létrejöhessen és mi ezt itt megvitathassuk, hanem azért kommentelhetek itt a blogodon, mert ilyenek lettek a fizikai állandók.

"A tudomány arra a tapasztalatra épül, hogy a természet értelmes kérdésekre értelmes válaszokat ad, következésképpen amennyiben nincs válasz, minden bizonnyal a kérdéssel van a baj."

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.10.06. 20:02:41

@kino: ami a fizikai állandókat illeti, a bejegyzésben említett antropikus elv is éppen azt mondja, amit te B)
süti beállítások módosítása