Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Fertelmes rajzfilmek

2008.10.26. 09:34 blogíró

 Az utcán járva láttam a Comedy Central reklámját a lila szájú, foghíjas, visszataszító rajzfilmfigurával, és a látvány eszembe juttatta a „csodaszép” rajzfilmeket a Cartoon Network-on és a Nickelodeon-on.

A Nickelodeon-ban nem biztos, de a Cartoon Network bizonyosan sugárzott olyan rajzfilmeket, amiket látva kételkedni kezdtem a készítők épelméjűségében. Konkrét címek nem jutnak eszembe, csak az ocsmányabbnál ocsmányabbak a figurák, amiknek nemegyszer szó szerint taknyuk-nyáluk összefolyt. Beszéd közben köpködtek, nyáladzottak, böfögtek, és amikor meg voltak fázva, akkor nagy zöld cseppek (jó esetben csak cseppek) himbálóztak az orruk végén.

Ez valami modern rajzfilmes trend lehet, hogy rajzoljunk minél visszataszítóbb karaktereket, leszámolva a Disney-féle mesevilággal. Világválság a kultúrában. Sok modern rajzfilmben torz, csúnya emberek vannak, vagy különböző szörnyfajzatok, amiket amúgy csak lidérces álmaiban szokott látni az ember.

Mi még gyerekkorunkban normálisan megrajzolt rajzfilmeket láttunk. Frakkot, Futrinka utcát és hasonlókat. Azon gondolkoztam, hogy milyen hatással van a gyerekre, ha fogékony korszakában nem normális figurákat, hanem azonosíthatatlan génhalmazokat lát a képernyőn? Nem hat ez negatívan a szépérzékre? Talán feleslegesen aggódom emiatt, és a gyerekek simán kiheverik a látottakat. :) Majd kiderül, ha meglátjuk, hogy a felnövekvő generáció milyen világot fog építeni.

Az is lehet, hogy a mondanivaló több nyomot hagy a gyerekben, mint maga a megvalósítás, hiszen hagyományos rajzfilmen is lehet torz történetet elmesélni, ahogy erre már itt is volt példa. Tekintsétek meg, és borzongjatok. :)
 

12 komment

Címkék: gyerek rajzfilm esztétika

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.10.26. 13:08:51

dejó h nem csak én gondolom így...pont ugyanezen elmélkedtem múltkor, csak én nem írtam le:)

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2008.10.26. 16:22:44

Nem mindenben értek egyet. Jogos, a rajzfilmek egy részében tényleg meghökkentő formákat és alakokat látni. De egy dolgot ne feledjünk el. Vannak felnőtteknek szóló rajzfilmek és vannak gyerekfilmek. A két kategóriát nem szabad összekeverni. A Comedy Central kimondottan felnőtt csatorna, az ott látható filmek és rajzfilmek NEM gyerekközönségnek szólnak. A Cartoon Network pedig blokkokra osztva sugároz, tehát egymást követően láthatóak rajta a „klasszikus” rajzfilmek, majd a következő blokkban a „modern” rajzfilmek. Itt a szülő felelőssége, hogy melyik időpontban engedi a gyermekét a készülék elé.

Én is megőrülök attól, hogy szombat reggel végigkapcsolgatva az adókat, milyen elmebaj rajzfilmek mennek. De azt gondolom, hogy amúgy sem jó módszer a gyereket a TV elé ülteti azzal, hogy „bekapcsolom neked a rajzfilm-csatornát, nézzed egy órát”, hanem inkább kitalálni neki valami tartalmasabb szórakozást. Ha pedig mindenképp le kell ültetni egy órára, be kell rakni neki egy DVD-t.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.10.26. 17:44:43

A gusztustalan külsejű, testnedvekkel operáló figurákat felnőtt létemre sem nézem szívesen.

Nem attól lesz felnőtt egy rajzfilm, hogy undormány karaktereket szerepeltetnek benne.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2008.10.26. 18:02:47

Nem attól felnőtt, persze. Ezt senki sem állította. De egy felnőtteknek szóló tévéadás vagy tv csatorna bekapcsolásakor egy felnőtt el tudja dönteni, hogy nézi tovább, vagy átkapcsol egy másikra. Ezer féle ízlés van és majdnem ugyanannyi csatorna. Ami nem teszik, azt nem nézzük, de attól még más szeretheti. Valószínűleg van egy réteg, aki elmebeteg rémeket szeret nézni a rajzfilmekben, különben nem adnának a tv-ben olyat. Ha nincs nézettség, nincs reklámbevétel. Akkor hamar lekerül a csatorna kínálatából.

De még egyszer hangsúlyozom, teljesen igazad van abban, amit érzel ezekkel a „szörnyekkel” kapcsolatban. De szerintem nekem is igazam van abban, hogy ami nem teszik, azt nem kell nézni, és főleg nem szabad engedni a gyereknek, hogy nézze. Van még egy halom más csatorna, és már 300 Ft. -ért lehet jó mesefilmet kapni akciós DVD-n, ha már mindenáron a TV elé akarom szögezni a gyereket.

amitlatok (törölt) · http://amitlatok.blog.hu/ 2008.10.26. 21:20:14

Nekem az nem fekszik, hogy sok rajzfilm is már korhatáros...

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2008.10.26. 22:07:37

Otthon betartja ezt valaki? Gyakorló szülők, kérem válaszoljatok.

Bogoj 2008.10.29. 10:55:53

nálunk a mesecsatornák közül a CN-t és a Nickelodeont kb 1 éve töröltem. 8 és 5 éves gyerekem ha mesecsatornát akar nézni, még a Minimax van...
vagy dvd.
vagy olvas (a nagyobbik)
vagy játszik/játszunk.
választhatnak, kivéve a két említett csatornát...

Tia 2008.10.30. 11:24:57

Szia!
Azt kell hogy mondjam, teljesen egyetértek a szerzövel...
Én akkor döbbentem le elöször, amikor bejött a dragonball nevü rajzfilm /egyébként ezeket az anime sorozatokat kimondottan betegesnek tartom, jól mutatja a sárgák perverz beteges oldalát/ és alapvetöen idegesített az hogy egy nagyon idös bácsi figurája, állandóan nyáladzott amikor egy fiatal lányka figurája volt a közelében, aztán a legmegdöbbentöbb jelenet: amikor a lányka elmegy pisilni, akkor az öreg meste kiguvadt szemekkel és nyáltól csöpögö szájjal kukucskálja a kulcs lukon ahogy a kislány pisil....nos ez nálam mélyen pedofilia de legalábbis ebbe az irányba tandál...mindezt délután, fömüsor idöben, had lássa az összes gyerek...
Azért az sem igaz hogy az az ember aki hagyja hogy a gyereke mesét nézzen a TV-ben vagy esti mesét nézhet a gyereke, az már nem törödik a gyerekkel...

Mindenesetre, láttam én már olyan rajzfilm sorozatot gyermek csatornán, ahol a kis hösnök arról beszéltek hogy kinek lesz a következö orr mütétje, ki hosszabbítja meg a haját, és tölteti fel a mellét!Ez halál komoly, ez a rajzfilm lényege, és ezt gyerekeknek nyomatják nap közbe...

Szerintem a felnött társadalom beteg, és már igen kiskortól fertözi a saját után pótlását....

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.10.30. 11:35:43

Ez a pedofil, pisifetisiszta történet durva... tényleg lementek ilyenek?

Szerintem a szerkesztők meg sem nézik már, amit leadnak, mert rajzfilm, tehát a gyereknek úgyis jó lesz.

level.up! · http://roguelike.blog.hu 2008.11.06. 10:40:55

a sok szemforgatás fokozottan káros az egészségre
a fellépő mellékhatások eredményeként a látókör további kóros szűkülése várható

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.11.06. 11:52:34

Ez nem lehet univerzális ellenérv, hogy ha az embernek nem tetszik valami, akkor az azért van, mert szűklátókörű.

Ezzel az erővel semmit sem lehetne kritizálni.

thunderstorm 2009.01.08. 12:06:47

Nos, ami az előző hozzászólásokat illeti, úgy gondoltam helyre kell tenni néhány fonalat amik elkószáltak.

Japánban főleg japán animéket (japán animációs film (meseköntösben)) adnak le, azokat általában 16os korhatárral, kivétel természetesen van. Ott kicsit mások a szabályok (16 éves kortól lehet pornófilmben is szerepelni,stb).
A történet hazánkban, és európa és amerika valamennyi országában ott kezdődnek, hogy egy másik testület dönt -általában anélkül hogy egyetlen egy részt látnának- a korhatárról. A másik probléma, hogy az itthon leadott animék 90°% a nem anime, hanem valami amerikai szar, amit a készítők a 2dollár/ képregény + a jogok megvásárlása utána összedobnak, mert ez még mindig olcsóbb mint megvenni a már rég elkészült filmeket, és több bevételt is hoz, hiszen akkor a film készítőinek is csengetni kéne a dohányt.

Amivel nemrégiben találkoztam egy fórumon, az az volt, hogy az illető 14 éves fia mélyen erotikus animéket néz...Megkérdeztem a címüket, majd utána néztem, és természetesen a sejtelmem beigazolódott, azok nem animek, hanem hentaiok. Az teljesen igaz hogy japók csinálták, csak hogy a hentai, az ugyan az mint az anime, csak pornó. Nem térek ki a részletes elemzésre, de elég durva dolgok is vannak benne. Legyen elég annyi, hogy ez mindig 18 karikás, és nagyon ritkán láthatjuk tévében (kivéve ha műholdas van otthon).

Az meg hogy mi van a sok amerikai mocsokban...nem lényeg.....hiszen az amerikai dokgok nagy része (sorozat,mese,film,stb) mocsok.
süti beállítások módosítása