Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

A Web beszól neked

2008.11.26. 19:58 blogíró

Olvasom a neten, hogy az IBM előállt 5 fejlesztéssel, amelyek forradalmasíthatják az életünket a jövőben. Az egyik ezek közül a hangvezérelt Internet.

A cikk hangvétele nagyon lelkes, és már vizionálja is a jövőt, ahol nem lesz szükség egérre és billentyűzetre, hiszen pusztán a hangunkkal tudunk majd szörfölni, ami a cikkíró szerint nagyon meg fogja könnyíteni a mindennapi életünket.

Analfabétáknak, mozgássérült embereknek ez tényleg könnyebbség lehet, de hogy az átlag netezőnek is kényelmesebb lesz-e, afelől erős kétségeim vannak. Kényelmesebb lesz kimondani azt, hogy „Kattints a Britney Spears-es linkre!”, mint az egérrel odakattintani? Talán. Ki kellene próbálni, de elképzelve a dolgot, egy kattintást gyorsabbnak gondolok. Vagy lehet, hogy valami rövidített nyelvet fogunk használni? „Katt Britney!” Szép lesz az Újbeszél. A nyelvészek biztos a hajukat tépik majd.

Még magában el is szörfölgethet így majd az ember, de mi lesz, ha mások is vannak a közelben? Dolgoztam olyan irodában, ahol sokan voltak egy légtérben, és az állandó zajszennyezés (telefoncsörgés, szövegelés) eléggé az agyamra is ment. Ez, súlyosbítva még beszéd alapú számítógép használattal is, elég nehezen lesz elviselhető. Vagy talán fejhallgatóval fogunk mind üldögélni, ahogy jobb híján már most is sokan teszik ilyen helyeken?

Bizalmas dolgokat is fennhangon fogunk elmondani? Halljuk majd, ahogy a szomszéd boxban szexoldalon szörföl a kolléga („Katt sportos szőke!”)? A szerelmes emaileket is így diktáljuk majd a kávészünetben? Talán mindenki gégemikrofont használ majd, és suttogva közli a számítógéppel a teendőket, bár nem tudom, hogy az egész napos suttogás jót fog-e tenni a hangszálaknak.

Érdekes világ lesz. Szegény számítógépek kezdhetnek felkészülni az eddigieknél is gyakoribb verbális inzultusokra.

 

1 komment

Címkék: jövő web hang

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KétszeriCs · http://www.ketszeri.hu/ 2008.11.26. 21:38:45

Telefont mennyit vezérled hanggal?
Nincs több kérdés.
süti beállítások módosítása