Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Össze vagyunk csapva, de legalább működünk

2008.12.06. 22:07 blogíró

Manapság gyakran kapom azon magam, hogy jól ismert dolgokkal kapcsolatban szokatlan gondolataim támadnak. A legutóbb például a terhes nők reggeli rosszulléte vert hullámokat a fejemben.

A rosszullétet általában betegségekhez, hibás működéshez kötjük. Ehhez képest furcsa, hogy itt egy olyan folyamatnak a gyakori velejárója, aminél természetesebbet és egészségesebbet nehéz lenne elképzelni. A terhességről általában nem úgy gondolkodunk, mint valamifajta meghibásodásról. De hogy jön akkor ide a rosszullét?

Vagy ott vannak a szülési fájások. Ha a testünkben valami fáj, akkor az többnyire valami rossznak a jelzője. Oda kell figyelnünk rá, különben baj lesz. Miért fáj akkor a gyerekszülés? A gyerek persze sok bajt okoz majd később, de azért alapvetően besorolhatjuk a jó dolgok közé.

A vallásos magyarázat Isten akaratának tudja be a dolgot: az eredendő bűnért cserébe kapták a nők a fájdalmat, és Isten biztos hozzácsapta még a reggeli rosszulléteket is bónuszként. A téma lezárva.

Az evolúciós magyarázat ehhez képest érdekesebb, mert eszerint ugye volt bőven idő a fejlesztésre és a finomhangolásra. Akkor viszont miért végzett a kedves Evolúció ilyen félmunkát? Egy ennyire természetes folyamatnak, mint a szülés, teljesen simán kellene lezajlania. Semmi rosszullét, semmi fájdalom, a gyereknek egyszerűen ki kellene csusszannia, mint egy csúszdán, minden probléma nélkül.

Mérnökemberként nekem az egész ahhoz a munkához hasonlít, amit azok a kollégáim szoktak végezni, akiket nem érdekel, amit csinálnak, nem szeretik a munkájukat, ezért csak összecsapják, amit kell, és alig várják, hogy elteljen végre a munkanap. Az így elkészült eredmény működik ugyan, de vannak benne kisebb hibák, néhol toldozott-foldozott, és úgy általában az az érzése az embernek ránézve, hogy ennél azért jobb munkát is lehetne végezni.

Ha a terhességet és szülést vesszük alapul, akkor az Evolúció is ilyen unott munkaerő benyomását kelti. Összecsapja, amit kell, működget is megoldás, de az már nem érdekli, hogy elegáns is legyen a végeredmény. A szülés tervezésénél sikerült elérni a kívánt célt, de a sarkok legömbölyítésére (rosszullétek, fájdalmak kiküszöbölése) már nem jutott emberóra.

Ezek után el lehet gondolkozni azon, hogy milyen lenne az ember, ha egy lelkes tervező keze alól került volna ki, aki nem csak a működésre, hanem az eleganciára is hangsúlyt helyezett volna. A nők biztos jobban örülnének egy ilyen alkotónak, de azt hiszem rajtunk férfiakon is lenne mit javítani. :)

 

6 komment

Címkék: evolúció ember

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rosszarcz 2008.12.07. 09:01:39

Az evolúció célja a szaporodás/fajfenntartás, és nem a kényelem. Szülési fájdalmak mellett mégis az ember az "uralkodó faj" ezen a bolygón, szóval az evolúció tökéletesen hatékony volt. Mellesleg - bár nem vagyok nő - a szülési fájdalmakat és reggeli rosszulléteket még abszolút elviselhetőnek tartom, összehasonlítva mondjuk a fekete özvegy párzási szokásaival... :-))))) Szóval azért pár dolgon már túlléptünk! ;-)

hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_%C3%B6zvegy

A rosszullétet pedig nem a "hibás", hanem a megszokottól eltérő működéshez kötjük (lásd pölö klimax, másnaposság, stb), és ebbe a definícióba a terhesség simán belefér. A fájdalom is logikus: a méhnyak szélessége mondjuk 80 éven át (nem vagyok orvos, javíts ki, ha tévedek!) 2,5-6 cm-es intervallumban van, pont azért, hogy a "szűkösség" miatt a szex örömet szerezzen, és ezért gyakran csináljuk! :-))) És az életben pár alkalommal ezen kell átnyomni egy 15-20 cm széles gyerkőcöt. Hát még szép, hogy fáj, hisz ez is eltér a megszokottól. Hogy miért nem 15-20 cm széles alapból? Mert akkor ahhoz olyan széles férfi nemi szervek kellenek, ami kicsit kellemetlen lenne... ;-)

hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9h_(szerv)

Szerintem abszolút nem vagyunk összecsapva.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.12.07. 16:41:14

Azt én sem tagadom, hogy nem tölti be a feladatát, csak azt, hogy jobb design-t is el lehetne képzelni.

Amennyiben pl. véletlen mutációk sorával alakultunk ilyenné, akkor lehetett volna nagyobb szerencsénk is a véletleneknél. Persze lehettünk volna pechesebbek is, úgyhogy talán érdemes megbecsülni, ami van. :)

kg-- 2008.12.09. 11:44:07

A szülési fájásnak még lehet olyan szerepe, hogy "ösztönözze" az anyát az aktív részvételre, ezáltal segítve a babát. Maga a fájás tulajdonképpen igen erőteljes ritmikus összehúzódás. Mivel olyan izmok dolgoznak ilyenkor keményen, amik egyébként nincsenek ekkora erőfeszítésnek kitéve, ezért is fáj.
A fentieket támasztja alá, hogy pl. aki intim tornát gyakorol, vagy jógázik, terhestornázik, annak esetleg kevesebb fájdalommal jár a szülés.
És, hogy a legelső vélelmemet is alátámasszam valamivel, volt kolléganőm mesélte, hogy az epidurális érzéstelenítés miatt nem volt éles fájdalma, viszont tudatosan kellet nyomnia megfelelő időközönként, és a dokinak erősen rá kellett segítenie.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.12.09. 15:49:12

Az világos, hogy most miért működünk úgy, ahogy, miért vannak a fájások, stb.

De nem tudtok elképzelni egy radikálisan más design-t, aminél az anya hátradől, szétteszi a lábát, és minimális erőfeszítéssel kijön a gyerek?

Ne a mostaniból induljatok ki, mert a gondolatom éppen arról szólt, hogy elszakadtam ettől az elképzeléstől. Attól, hogy most így van, még nem következik, hogy ezt csakis így lehet megvalósítani.

2008.12.23. 09:29:10

Iskoláskoromban én is azt gondoltam, hogy az embert úgy is meg lehetett volna alkotni, hogy ne érezzen soha fájdalmat, de aztán rájöttem, hogy a fájdalom sok egyéb ingerhez hasonlóan (éhség, szomjúság, álmosság, nemi ösztön, stb.) arra való, hogy az embert olyan tettekre ösztönözze, amelyek a faj- és egyedfenttartást szolgálják. A felsorolt ösztönök (a fájdalmat hatványozottan ideértve) híján az embernek tudományos alapossággal kellen ismernie a testét, és mindig eszerint kellene eljárnia ahhoz, hogy életben maradjon és továbadja a génkészletét. Az ilyen fajta tudatosságnak a lehetősége pedig szerintem csak a legutóbbi időkben adott az emberiség (és azon belül is csak egy szűkebb kör) számára. Hogy vészelték volna át az őseink az evolúciós küzdelmek évmilliárdjait a fájdalomérzés képessége nélkül? Csak egy pédát mondok:
Az olyan csecsemők, akik nem éreznek fájdalmat a bőrükkel, amint kinőnek a fogaik, elkezdik lerágni az ujjaikat, a nyelvüket, stb., mert ebben lelik az örömüket.
Tehát valószínűleg hasznos az a terhességi rosszullét, pl. segíti az anyát, hogy az ő munkaerejét igénylő társadalom nyomásának ellenére ki tudja eszközölni magának a jogot a pihenésre, így a tartalék energiáit a gyerek "növelésére" fordítva. Vagy valami ilyesmi.

ESz · http://emich.hu 2009.05.10. 01:11:41

Nem volt ez mindig így, gyorsabban torzult a világ, mintsem alkalmazkodni tudtunk volna hozzá...
Rosszullétek a várandóság közben: az anya szervezete védi a magzatot a káros külső hatásoktól. A rosszullétek az első harmadban jellemzőek, amikor a fő embrionális struktúrák alakulgatnak, ilyenkor minden egyes atom helye számít. Az anya szervezetében elég sok a tartalék, így kisebb a kockázat akkor ha olyan tápanyag nem jut be, ami megzavarhatja a folyamatot.

Szülés - fájdalom: nem volt ez mindig így és ma sincs mindig így. A természetes - nem siettetett és erőltetett szülés nem feltétlenül fáj. Másrészt van egy memória törlő (Oxitocin túltermelés) hatás, ami elfelejteti a nőkkel a szülés fájdalmát.

A mostani tudásom szerint nem tudnám jobban megtervezni :)
süti beállítások módosítása