Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Sült macskák, móka, kacagás

2009.01.22. 17:14 blogíró

A középkori Párizsban népszerű szórakozásnak számított az a mulatság, amelynek során összefogdostak tucatnyi macskát, betették őket egy felfüggesztett hálóba vagy hordóba, majd tüzet gyújtottak alattuk. A leírások szerint a közönség dőlt a kacagástól, ahogy a macskák visítottak, megsültek, majd szénné égtek.

Az ehhez hasonló események (rókával is csinálták) nem csak az alsóbb néposztályok szórakozásai voltak, a magasabb körök is szívesen részt vettek rajtuk. XIV. Lajosról feljegyezték például, hogy egy alkalommal rózsakoszorúval a fején maga gyújtotta meg a tüzet, majd a mutatvány alatt körültáncolta a máglyát.

A jelek szerint ez a fajta szórakozás akkoriban nem csak a perverz állatkínzók időtöltése volt, mert kortól és társadalmi helyzettől függetlenül mindenki ellenállhatatlanul mulatságosnak találta, és teljesen normális dolognak számított egy ilyen eseményen részt venni.

Néhány száz év telt el azóta, és amit akkor frenetikusnak talált az átlagember, azt ma már viszolyogtatónak és felháborítónak látjuk. Vajon néhány száz év múlva mit fognak az akkoriak viszolyogtatónak találni a mai időtöltéseink közül? És min fognak ők gurulni a kacagástól? Ha a fenti példából indulok ki, akkor ezt még csak megtippelni sem lehet.

 

14 komment

Címkék: történelem

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.01.22. 19:30:17

Sorolhatnám, min fognak röhögni nem is 100, már 20 év múlva is: VACSORACSATA, HAL A TORTÁN, ezek alapvető butítók, aztán TÉVÉ ÜGYVÉDJE, BARÁTOK KÖZT, meg az a TV2-ős sorozat, meg a híradók, barátom, mert remélem, hogy 20 év múlva tényleg hírértékekkel bírnak majd a híradók, nem pedig egy rassz által fegyelmezett hírek halmazai lesznek.

Remélem, érthetően írtam. Baj, hogy én a híreket (a valóságot?) általában itt a Neten böngészve tudom meg - vagy ha járok-kelek az utcán.

Tetszik az oldal. Lehet, már mondtam! :-)

cincinnatus 2009.01.22. 22:44:18

Lehet, megint macskát sütnek....vagy embert.;) Az mégis csak szörnyűbb....:(

nyuszisz 2009.01.23. 06:06:42

Ezak a tv műsorok már ma is hülyésegnek tűnnek, talán 100 év múlva mosolyogni fognak rajtunk, hogy egyáltalán tv-t néztünk, vagy blogot írtunk :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.01.23. 07:31:24

A Mónika sónak és társainak tényleg jó esélye van, hogy azokért rajtunk szörnyülködjenek majd.

Remélem embert nem fognak sütni. :) Én legalábbis bízom abban, hogy a fejlődés folytatódni fog, és nem valami barbárabb variációhoz térünk majd vissza.

A blogíráson szerintem nem fognak csodálkozni. Az önkifejezés vágya mindig is ott lesz az emberben, csak a forma fog változni.

nyuszisz 2009.01.23. 22:21:31

Ja, azt a csak poénból írtam :)

TiaMaria 2009.01.23. 22:45:51

Semmiféleképpen nem szánom felmentésnek amit írok az állatkínzás alól, ellenben azért azt az aprónak nem mondható fontos részletet kihagyta az általam sokra tartott blogíró, hogy ezekben a sötét idöbkben, az embereket abban a hitben nevelték fel és nem utolsó sorban a szigorú egyház /ami akkoriban az emberek egyettlen spirituális iskolájának, vezetöjének, és úgy is mondhatnánk hogy, egyettlen kapcsolatuknak a tulvilággal felelt meg, mindent amit a testen kívüli életröl tudtak, az egyház tanításaiból tudták/ ....szóval ez az egyház azt tanította az embereknek, hogy ezekben a macskákban /az szintén kimaradt hogy 90%ban a fekete macskákat gyüjtötték össze/ az ördök és minden féle démonok lakoznak...
az emberek úgy tudták hogy ezek a macskák rontást hoznak rájuk, betegségeket, és leginkább arra pályáznak amiért egész életükben ebben a siralomvölgyben szenvednek, vagyis ami számukra a legfontosabb volt: a lelkükre....
Így aztán amikor megfogták ezeket az ördögi, és démoni lényeket, akkor nem csoda hogy a beléjük ültetett félelem és hitvilág miatt, szinte hisztérikus örömmel nézték végig ezeknek az állatoknak a pusztulását, hiszen mind abban a szent és megkérdöjelezhetetlen hitben /aki mégis kérdöjelet tett egy egy mondat végére, az könnyen a macskákkal egy zsákban találta magát/hogy a világot ugymond megmenti a rontástól és a gonosztól....

De ha belegondolunk, manapság pont ilyen hisztérikusan kínzunk embereket, vélt vagy valós indokok miatt...elég csak valakire rásütni a terrorista bélyeget, vagy csak egy kicsit célozgatni rá hogy az illetö hazafi..../sokaknál ez egyböl náci rémálmokat szül mostanában/és ennyi már elég is ahhoz hogy ferdén nézzünk a másikra....
Akkoriban is és manapság is voltak emberek, akik a világot lángokba akarták látni....csak mára az eszközeik finomodtak, de az eredmény sajnos ugyanaz, vagy talán még riasztóbb...

forumuser 2009.04.14. 15:12:58

"vagy csak egy kicsit célozgatni rá hogy az illetö hazafi"
Vagy fordítva. A "velünk egyet nem értő" egyenlő ellenség, egyenlő hazaáruló.

Liora · http://www.pallas70.hu/marketing-kepzes.php 2009.10.27. 10:56:41

Ez elég borzasztó, de nem lehet, hogy közegészségügyi megfontolásból (is) csinálták? Sok kóbor állat terjesztette a betegségeket akkoriban. Főleg, hogy a higiénés színvonal hagyott némi kívánnivalót maga után.

Liora · http://www.pallas70.hu/marketing-kepzes.php 2009.10.27. 11:02:46

Ez elég borzasztó, de nem lehet, hogy közegészségügyi megfontolásból (is) csinálták? Sok kóbor állat terjesztette a betegségeket akkoriban. Főleg, hogy a higiénés színvonal hagyott némi kívánnivalót maga után.

Gerolsteiner 2009.10.27. 12:14:30

@TiaMaria: "szóval ez az egyház azt tanította az embereknek, hogy ezekben a macskákban (...) az ördök és minden féle démonok lakoznak..."
Pontosítanád, hogy milyen egyházra gondolsz?

csati 2009.10.27. 12:17:42

@Liora: A macskák babonás legyilkolása a középkorban állítólag egyenesen vezetett a pestisjárványokhoz, mert így tudtak a betegséget terjesztő patkányok elszaporodni. Plusz a középkorban a legtöbb ember ugyanolyan eséllyel terjeszthetett fertőzést, mint az állatok. A higiénét pedig az utcán hegyekben álló szemét, folydogáló ürülék rontotta elsősorban.

Szóval ha még csak a céljuk lett volna az, amiről írsz, akkor sem értek volna el vele semmit. Bár gyanítom, ez eszükbe sem jutott. Egyszerűen az emberi természet sötét oldala nyilvánul meg.

csati 2009.10.27. 12:22:10

@TiaMaria: A kommented első része nagyon jó, a másodikat viszont nem értem. Ma pont ugyanezt csinálnánk? Hol? Mikor? Azért az, hogy egy durván gyanús, terrorista kapcsolatokkal bővelkedő tagot elvisznek, és esetleg kétségek merülhetnek fel az eljárás jogszerűségét illetően, azt nem sorolnám a fentivel egy kategóriába...

Compucius 2009.10.29. 11:20:15

Villon idejében leírták, hogy a párizsi Père Lachaise temetőben a hullák a kerítés belső falára voltak kiakasztva száradni, mert a pestis járványok idején, csak 20 centi föld választotta el őket egymástól, s rájöttek, hogy így hamarabb "kész vannak".
Na most ez nem akadályozta meg abban az embereket, hogy ez legyen a kedvenc találkahelyük.

"Pontosítanád, hogy milyen egyházra gondolsz? "
Akkoriban nem volt túl sok egyház...
ha netán akartál egyet, te is könnyen úgy járhattál mint a fent említett macskák.

Asidotus 2010.08.27. 20:08:53

@Liora:
nem kevés vallási előírás, amit ma sokan csak értetlen babonának látunk, higiénés előírások miatt alakult ki.
Pont ma említette egy barátom, hogy járt egy erősen hívő krisnás családnál, ahol szigorúan betartják az "egymás után nem iszunk ugyanabból a pohárból v. üvegből" előírást. Nomármost, egy erősen túlnépesedett, higiéniás szempontból nagyon problémás trópusi országban, mint India, ennek igencsak komoly fertőzésmegelőző szerep lehetett, nem pedig a karma megrontása.
süti beállítások módosítása