Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Újságíró a vallatószobában

2009.04.21. 17:36 blogíró

Éppen Irakkal kapcsolatban olvasgattam a neten, amikor belefutottam egy manapság aktuális témát boncolgató videóba, amin egy újságíró önként aláveti magát a „waterboarding” nevű vallatási módszernek. Ez az a technika, amit az Irakban elfogott ellenséges harcosokon alkalmaztak/alkalmaznak az amerikaiak (és vélhetően mások is, akikről nem tudunk), hogy információt nyerjenek ki belőlük.


 

A módszer lényege, hogy a célszemélyt háton fekve lekötözik egy enyhén lejtő felületre (a feje van lejjebb), majd az arcát letakarják egy nejlon- vagy rongydarabbal, és vizet csorgatnak rá. Az alany ettől úgy érzi, mintha víz alatt fulladozna, és halálfélelme van, mert nem tud levegőt venni az arcán lefolyó víztől.

A videón a riporter arra vállalkozik, hogy aláveti magát az eljárásnak, azzal az elhatározással, hogy legalább 15 másodpercig bírni fogja, hiszen egy percig víz alatt is vissza tudja tartani az ember a lélegzetét. A vallató egy fémhengert ad a kezébe, amit elejtve jelezheti, ha nem akarja tovább folytatni. Angolosoknak érdemes végignézni az előzetes beszélgetést is, ahol a hatásmechanizmus biológiai aspektusait is elmagyarázzák. A többiek tekerjenek el 2:30-ig a demonstráció kezdetéhez.



A látvány kívülről egészen ártatlan. Nem hasonlít azokhoz a vallatási jelenetekhez, amiket filmen látva az ember szinte a saját bőrén is érzi a gyötrelmeket. Az eredmény mégis elég messze van a 15 másodperctől. A hírek szerint a CIA vallatói közül, akik saját magukat is alávetették a módszernek, senki sem bírta 14 másodpercen túl.

A kísérlet kezdete előtt a maszkos szakember azt magyarázza, hogy szerinte ez nem kínzás, mert nincsen vér, nem sérül meg az alany. Ez egyrészt igaz, és más brutálisabb módszerekkel összehasonlítva elsőre tényleg szinte humánusnak tűnik. Viszont ez az érvelés úgy veszi, hogy a lelki szenvedés kevésbé árt az áldozatnak, mint a test sanyargatása, ami azért eléggé vitatható álláspont.

Dick Cheney, a volt amerikai alelnök, nagy híve a módszernek mondván, hogy ha hozzáértők alkalmazzák, akkor biztonságos, és hasznos információkat lehet vele kinyerni a foglyokból. Egyszer igazán Dick is alávethetné magát az eljárásnak, hogy tudja, milyen is átélni ilyesmit. Szívesen megnézném, hogy utána mit mondana róla.

Mindenesetre érdekes erkölcsi kérdés, hogy amennyiben az emberiség nem hajlandó lemondani az ellenséges harcosok vallatásáról, akkor a civilizált ember számára egy ilyen módszer elfogadhatóbb-e, mint valamilyen más változat, ami fizikailag is kárt tesz a fogolyban.

 

8 komment

Címkék: amerika irak kínzás vallatás waterboarding

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bikk 2009.04.21. 20:23:07

kipróbálnám

bodr · http://google.com/+ibodr 2009.04.21. 21:38:43

Bizony, bizony, muszáj kipróbálni, nem is túl eszközigényes. :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.04.21. 22:05:04

@bodr: Ez kétségtelen. Minimális eszköz kell hozzá, nem tesz kárt az alanyban, ha nem viszik túlzásba, és ráadásul még hatásos is.

A Spanyol Inkvizíció nagyon innovatív volt a kínzások terén.

bodr · http://google.com/+ibodr 2009.04.21. 22:09:25

Már ki is találtam, hogy a nyugágyon fordítva fogok feküdni.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.04.21. 22:15:28

@bodr: Rongy is akad otthon? Öntözőkanna?

Nehogy kipróbáld magadon! :D

bodr · http://google.com/+ibodr 2009.04.21. 23:16:42

Naturaqua flakonból. Mérek vérnyomást is előtte és minél hamarabb utána. Ugye csak viccelsz, hogy ne?

Super 64 2009.04.22. 21:31:07

Hmm. Nyugodjék békében. Jelölhetnénk Darwin díjra. :)
süti beállítások módosítása