Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

A gyerekvállalás erkölcstelen dolog?

2009.04.26. 17:49 blogíró

Mostanság Stephen Law Filozófia című könyvét olvasgatom, amit melegen ajánlok mindenkinek, akit érdekel a téma, de irtózik a száraz irományoktól. Ez a könyv nagyon lazán, könnyen fogyasztható formában ad áttekintést a fontosabb felvetésekről úgy, hogy még az átlagembernek sem akad torkán a tartalom.

Law okos fickó, ezért rákerestem a blogjára, hogy miket írogat még a könyvein kívül. A legutóbbi bejegyzése arról szólt, hogy vajon erkölcsös dolog-e gyerekeket a világra hozni. Elvégre a világunk a jó dolgokon túl tele van fájdalommal, rettegéssel, szomorúsággal, halállal. Milyen alapon teszünk ki valakit ennek a megkérdezése nélkül? Erkölcsös dolog ez?

Tegyük fel, hogy a szülők nem pusztán önös érdekből cselekszenek, vagyis nem kizárólag azért hoznak létre utódot, hogy nekik maguknak örömük teljen benne, illetve legyen majd, aki gondoskodjon róluk öregkorukban. Ebben az esetben nyilván azért vállalnak gyereket, mert úgy gondolják, hogy az neki is jó lesz. Erről az Aranyszabály jut az eszembe, ami ugye úgy szól, hogy „Bánj másokkal úgy, ahogy veled szeretnéd, hogy mások bánjanak”. Az életben sok rossz dolog van, de sok jó is, ezért inkább szülessen meg az a gyerek, ahogyan én is megszülettem, hátha összességében több jót fog kapni, mint rosszat.

Az Aranyszabályt persze sok kritika érte, például George Bernard Shaw részéről, aki a következő variációval állt elő: „Ne bánj másokkal úgy, ahogy veled szeretnéd, hogy bánjanak, mert lehet, hogy nekik más az ízlésük.” Ebből következik az Aranyszabály célszerű módosítása: „Bánj másokkal úgy, ahogy ők szeretnék, hogy bánjanak velük”. Vagyis a másik szempontja legyen az elsődleges vezérlőelv. Így viszont megint visszajutunk oda, hogy a megszületendő gyerek véleményét előzetesen ki kellene kérni, hogy szeretne-e egyáltalán megszületni, de ha ez nem lehetséges, akkor mi az erkölcsileg elfogadható válasz a dilemmára?

A filozófusokban azt kedvelem, hogy nem félnek feltenni ilyen kérdéseket. Az előző bejegyzés kapcsán azt is lehetne mondani, hogy nekik sikerült megőrizniük a korlátok nélküli gondolkozás képességét. Aki viszont a fentieket olvasva esetleg megbotránkozott a felvetésen, vagy úgy gondolja, hogy ilyen dolgokon értelmetlen gondolkozni, az eltöprenghet azon, hogy hol veszíthette el útközben a saját gondolati szabadságát. :)

 

16 komment

Címkék: gyerek filozófia erkölcs

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.04.26. 18:12:42

Hát néha az, mármint erkölcstelen gyereket vállalni. Gondolom példát mindannyian tudnánk mondani. Pl. a szülők bevállalnak 5 gyereket, közben meg esetleg csak egyet tudnak normális körülmények közt, szeretetben felnevelni.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.04.26. 19:53:51

@Slanger: Na igen, ez a felelőtlen embertípus, de ezeknél fel sem merülnek holmi erkölcsi dilemmák.

spig 2009.04.26. 20:01:40

@blogíró: Nem rossz dilemma....csűrhetjük,csavarhatjuk,aztán az lesz a vége,hogy ilyen alapon inkább kihalasztjuk az emberiséget...? :D
Szerintem élni végülis jó.Akkor is,ha rossz :P Ha elég optimista az ember... :D

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.04.26. 21:29:50

@spig: kihalasztásról nincs szó, csak az erkölcsi alapok tisztázásáról :)

Az rendben van, hogy szerinted mindenképpen jó élni, de itt jön be a képbe ugye az ízlés kérdése, hogy itt nem saját magáról dönt az ember, hanem másról. És mi van, ha az a más másképpen fogja gondolni?

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.04.27. 10:04:42

@blogíró: hát igen, lehet ezt ragozni :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.04.27. 16:14:51

@Slanger: Az írás nem arról szól, hogy senki se vállaljon gyereket. :)

A kérdés inkább az, hogy mennyire gondolják végig az emberek a születendő gyerek szempontjait, ha belemennek a gyerekprojetktbe.

Ha például valaki úgy érzi, hogy értelmetlen az élete, és azért vállal gyereket, mert hátha az majd értelmet ad neki, akkor az önös szempont, és nem biztos, hogy annyira jó lesz a születendő gyereknek, mert lehet, hogy a szülő mégsem ebben találja majd meg az élete értelmét.

spig 2009.04.27. 18:37:12

@blogíró:
Mind elvi kérdés....így semmi értelme.
Az igen ritka,hogy éldegél valahol,valaki,bele a nagyvilágba,értelmetlenül.Unatkozik,hát kitalálja,hogy csinál(tat) magának egy gyereket.Szerinted életszerű?

Gyakran vagyunk önzőek...Akkor is,amikor életben (vagy magunk mellett) tarjuk azt,aki már régen menne,nem akar maradni.Vagy akkor is,amikor lerázzuk azt,akinek szüksége volna ránk,mert nekünk már terhünkre van.
Ez mennyivel jobb?

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.04.27. 21:53:06

@spig: "Szerinted életszerű?"

Olvass bele alkalomadtán néhány topikba az NLC-n. :D

kg-- 2009.04.28. 18:16:14

Talán ez is egy szempont lehet:
Az ember vágyait nagymértékben alakítja a környezet, a nevelés.

Tehát ha felmerül a kétely, hogy jó lesz-e a gyerekemnek, hogy megszületik, akkor nem az a végső dilemma, hogy vajon neki mi lesz a véleménye, hanem továbbléphetünk eggyel:
"Tudom-e úgy nevelni, hogy pozitívan értékelje az életét?" (Némelyek ezt talán úgy írták volna, hogy "Van-e esélye egy jó életre?", szerintem a kettő összefügg.

Ha nem érzem magamban a hitet, hogy képes vagyok rá, vagy tudom, hogy nem vagyok képes megfelelően nevelni a gyereket, és mégis vállalom, az lehet "erkölcstelenség". Minden más eset legfeljebb tévedés.
Azért csak "lehet", mert létezhet olyan magasabb érdek (pl. társadalmi érdek háború után), hogy az egyéni képességekkel kapcsolatos feltételezéseket félre kell tenni a csoport túlélése miatt.

Pár példa:
Ha úgy nevelem, hogy végül elhiszi, hogy a sportsiker teszi teljessé az életet, és közben sikerül valamely sportágban az élvonalba kerülnie kemény edzéseimnek hála, akkor végül úgy fogja lehunyni szemét, hogy azt gondolja, megérte.

Ha teljes megértés és szeretet veszi körül, miközben felnő, és tudatosítjuk benne, hogy ez a legfontosabb, akkor felnőtt korában is törekedni fog a szeretetteljes légkör kialakítására, és szintén elégedett élete lehet.

És végül egy negatív példa: Ha az sulykolódik a gyerekbe, hogy a pénz számít, mert az tesz boldoggá, de közben nem kapja meg az alapokat, hogy tisztességes úton jómódban élhessen (nem tanul, nem örököl), akkor vagy keserű élete lesz, vagy bűnözővé válik (vagy mindkettő).

kg-- 2009.04.28. 18:21:09

Bocs, az aranyszabályt elfelejtettem pontosítani :)

Manipuláld úgy az embereket, hogy azt gondolják, pont úgy bánsz velük, ahogy ők szeretnék.

Ez illeszkedik a neveléssel kapcsolatos gondolatmenethez is, és rengeteg politikai, kereskedelmi példa igazolja.
Szerintem ebben a nők a jobbak :) ha pl. a párkapcsolatokat nézzük.

kg-- 2009.04.28. 18:26:43

Na még egy :)
Ha létezik evolúció, akkor annak az egyik eredménye az, hogy a nők nagy része szerint az élet egyik (ha nem a legfontosabb) értelme gyereket szülni és nevelni, a férfiak szerint viszont gyereket nemzeni :)

És már itt is vagyunk Freud-nál :)

Logikai úton is belátható, hogy a fenti elveket valló egyedek nagyobb valószínűséggel népesítik be a Földet.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.04.28. 19:25:59

@kg--: ez az aranyszabály-módosítás azért elég cinikus :D

Bár lehet mondani, hogy inkább realista, mert ilyen a világ.

spig 2009.04.28. 19:40:30

@kg--: szavak,szavak.... :)
Hány szülő szeretné a maga képére formálni a gyerekét? Tisztességben,becsületben,de úgy nevelni,ahogy ő látja jónak...Úgy,hogy magát,a maga boldogulását,a saját meg nem valósított céljainak megvalósulását lássa benne.
Jót akar,persze...de nem biztos,hogy az a gyerek pont ezt szeretné,ettől lesz boldog...számtalan példa van erre.

spig 2009.04.28. 19:47:38

@blogíró: Konkrétan van tipped,melyikbe? (nlc)

Válasz az ottani levélre: Most,hogy így konkrétan leírtad,már nem tűnt életszerűnek.És persze volt időm átgondolni is,amire itt,akkor nem volt módom.

kg-- 2009.04.29. 14:38:38

@spig: "Hány szülő szeretné a maga képére formálni a gyerekét?"
Szerintem az összes :)
Ahogy írtad, keveseknek sikerül 100%-ban. Viszont mindenki hatással van a gyerekére.
(A negatív, elrettentő példa is példa...)

De úgy gondolom, hogy a nevelés során átadott információk közül az "értékek" közvetítődnek a legkönnyebben.
Ha pl. a szülők a gyakori baráti összejöveteleket szeretik, az nekik egy érték. Ha sikerül ezt úgy intézni, hogy a gyerek is megtalálja ebben az örömét, akkor ez egy pozitív visszacsatolás lesz, és a gyerek is törekedni fog a hasonló életvitelre. Ha viszont a gyereket ilyenkor bezárják a pincébe, akkor ez negatív élmény lehet, és esetleg nem fogja kedvelni idősebb korában a partykat.
De ekkor is hatott a gyerekre a szülő, csak nem úgy, ahogy jó lett volna. Bár ki tudja... Ha ezzel elkerülhető volt, hogy lássa, amint a szülei részegen idegenekkel... :)

Polemius 2010.08.27. 15:42:24

Na és mi a helyzet Kant kategorikus imperatívuszával?
Az használhatóbb vezérelv.
süti beállítások módosítása