Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Csak karistolod a fogaidat

2009.05.10. 19:59 blogíró

Sokszor meglepődöm azon, hogy Amerikában mennyire próbálják a nép fejébe verni a fogselyem használatát, ami persze nem azt jelenti, hogy sokan használnák, de legalább tudnak róla, nálunk meg legtöbben csak a fogkeféig jutnak el. A fogorvosok közül, akikkel találkoztam, eddig csak egyetlenegy említette nekem a fogselymet. Neki mellesleg olyan szemei voltak a maszk fölött, amikor fölém hajolt, hogy egyből elvarázsolt, de sajnos ez valami egyetemi klinika volt, és egy rakat másik orvos is ácsorgott a helyiségben, úgyhogy sajgó foggal és szívvel, és fogorvos barátnő nélkül kellett távoznom, túl lámpalázas lévén közönség előtt randira hívni őt.

De most nem a szépszemű fogorvosnőkről akartam írni, hanem a helyes fogmosásról, amiről most olvastam éppen egy tanulságos cikket. Ha a hagyományos módszerrel vízszintesen mozgatod a kefédet, és csak suvickolsz, akkor nem sok hatást érsz el, ha pedig fogkő is kialakul a fogadon, akkor cikk szerint bizonyos lehetsz abban, hogy csak megjátszod a fogmosást.

Itt most akartam tenni egy megrovó megjegyzést arról, hogy ismertem valakit, aki reggel mindig étkezés előtt mosott fogott fogat, és hogy ez milyen hülyeség, hiszen így egész nap benne marad az ételmaradék a fogakban. Azért előtte tudatos netpolgárként megeresztettem egy Google keresést, aminek az eredménye egy váratlan jó tanács volt, miszerint „A fogmosásra inkább étkezés előtt kerítsen sort”… Utálom, hogy a neten mindenre, és mindennek az ellenkezőjére is lehet példát találni.

Akkor ehelyett inkább leírom azt, hogy néhány barátommal egyszer jól szórakoztunk azon, amikor egy középkori filmben tökéletes fogsorú parasztokat láttunk: biztos sok gondot fordítottak akkoriban a fogápolásra, ahogy a higiénia egyéb aspektusaira is, és nem rohadó fogaik voltak, hanem tökéletesen karbantartott agyaraik. Erre fel nemrég olvastam valahol, hogy a kiásott középkori csontvázakon meglepően ép fogsorokat találtak, nem pedig azt a szúvas fogtengert, amire a felvilágosult modern ember számítana. Kiderült, hogy mivel akkoriban a cukorfogyasztás nem volt jellemző a köznépre (vélhetően a borsos ára miatt), ezért a parasztok helyette inkább zöldséget ettek, és sok tekintetben sokkal jobb fogaik voltak, mint manapság a sütit habzsoló, fogait édességgel rohasztó átlagembernek. Ilyenkor azért elgondolkodom, hogy mennyire lehet igaz az a középkor-kép, ami a fejünkben él, és mennyi belőle a kitaláció, amit a történelmi filmek hegesztettek a fejünkbe.

Na, ennyit a fogakról. Nem kell aggódni, nem fogunk ezentúl átmenni szájápolási-tanácsadó blogba, ez csak egy pillanatnyi szeszély volt. De akik hosszabb ideje követik a blogot, azok már úgyis tudják, hogy ebben a blogban egyetlen kiszámítható dolog van: az, hogy a témaválasztás teljesen kiszámíthatatlan. Néha még engem is meglep. :)

 

9 komment

Címkék: fogmosás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spig 2009.05.10. 20:36:22

Már megint tudtál valami újat is mondani :D

Ne felejtsük el,hogy a középkorban nem csak cukrot,hanem kólát,csipszet,meg finom csokikat sem evett a jónép...igaz,ha netán lett volna mégis szuvas foguk,biztosan nem kezelte volna nekik turbinás fúrógéppell és fénypolimerizáló lámpával "egészségesre" és hófehér-hibátlanra a fogorvos :D

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.05.10. 21:35:44

@spig: Kegyed használ fogselymet? :)

Ez a hófehérség is érdekes dolog valóban. Egyszer mondta nekem egy fogorvos, hogy a fog színe olyan, mint a hajszín, mindenkinek más árnyalatú, és az nem egészségtelen, ha a miénk éppen olyan, hogy kicsit sárgás.

Persze hiába tudja ezt valaki, ha a kiszemelt célpont fejében viszont a sztereotípiák élnek, ezért az emberek inkább fehérítenek, hogy szépek legyenek, az egészség meg nem lényeg. :)

Nagy Bence · http://moly.hu/ 2009.05.11. 00:09:38

Nagyjából az 1500-as évek elejétől kezdődött a köznép fogai a leromlása, amikor is Kolumbusz felfedezése után nem sokkal tömegesen elterjedt a burgonya. Ami ugyebár keményítő. Ami ugyebár szénhidrát...

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.05.11. 06:33:18

@Nagy Bence: Kösz az infót, akkor ezek szerint a jófogú parasztokról szóló film ez előtt játszódhatott. :)

Feldin · http://shootinginjapan.com/ 2009.05.11. 10:20:07

@blogíró: de ez amúgy egészében igaz a szépségiparra

kg-- 2009.05.11. 10:49:17

"akkor ezek szerint a jófogú parasztokról szóló film ez előtt játszódhatott"
Vagy Indiában. Bár az biztos feltűnt volna :)
Állítólag Indiában ma sem megy jól a fogkefeügynököknek (ha van ilyen), mert helyette valami fásszárú növényt rágcsálnak egész nap.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.05.11. 21:08:28

@Feldin: Ebben van valami, bár nem minden szépészeti beavatkozás megy szembe az egészségügyi szempontokkal.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.05.11. 21:10:11

@kg--: Ez is érdekes, hogy ha az indiai módszer jobb (az indiaiaknak általában elég szép fogaik vannak), akkor miért nem próbálják importálni az eljárást, ahelyett, hogy fogkefékkel szórakozunk itt.

kg-- 2009.05.11. 22:22:22

@blogíró: Az étrendjük is más. És tényleg sokat rágcsálják, nem 3x2 percet szánnak rá egy nap.
süti beállítások módosítása