Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Problémák, álmok, csapágygolyók

2009.06.14. 21:54 blogíró

A BBC oldalán olvasgattam éppen egy cikket arról, hogy a felmérések szerint a britek több mint fele nem tudja, hogy hol van a testében a szíve, amikor belebotlottam egy másik cikkbe, ami az alvás és a problémamegoldás összefüggését boncolgatta. A lényege az, hogy a szunyókálás általában hozzásegít a problémák megoldásához, az új problémákkal való megküzdéshez pedig leginkább az alvás REM fázisa a megfelelő.

A REM eléréséhez átlagosan 90 perc szükséges, vagyis elvben elég mélyen kell aludni a megoldások megtalálásához. Erről viszont eszembe jutott, amit Edisonról olvastam régebben, akit egyszer egy problémán gondolkozva elnyomott az álom, de egyből fel is ébresztette őt a felesége, aki éppen akkor lépett be a szobába. A felriadó Edison meglepve tapasztalta, hogy a pillanatnyi alvás alatt az agya már meg is oldotta a problémát, ezért elgondolkozott azon, hogyan tudná ezt a módszert a mindennapi gyakorlatban is alkalmazni. Praktikus ember lévén hamar megtalálta a megoldást: amikor leheveredett szundítani, egy maréknyi csapágygolyót szorított a markába, és a kezét lelógatta az ágyról, a földre pedig egy fémtálcát helyezett. Ezek után elkezdett töprengeni a problémán, és amikor egy idő után elszundított, akkor a kezei elernyedtek, a csapágyak kiszóródtak a markából a fémtálcára, ő pedig azonnal felriadt a zajra.

Az Edison-féle problémamegoldó módszer biztosan nem a REM-en alapul, mert ahhoz ennyi alvás kevés lenne, de ezek szerint, ha van igazság a történetben, akkor az álom-ébrenlét határa is valamilyen különleges állapot lehet az agyban, ha akkor könnyebben rá lehet bukkanni a megoldásokra. Edison technikáját a gyakorlatban elég könnyű kipróbálni, hiszen csörömpölő fémtárgyak a legtöbb háztartásban akadnak, úgyhogy ha vannak itt kísérletező kedvű olvasók megoldatlan problémákkal, akkor lehet vele tenni egy próbát.

De ha valaki még csörömpölő tárgyakat is lusta keresni, akkor sincs minden veszve, mert ahogy korábban már itt volt róla szó, akár úgy is neki lehet állni kreatív megoldások keresésének, hogy az ember egyszerűen leül, és nem csinál semmit. :)

 

12 komment

Címkék: tudomány álom ötlet kreativitás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bodr · http://google.com/+ibodr 2009.06.15. 00:55:42

Bocs, ha uncsi, hogy könyveket kommentelek, de ha érdekel az alvás, akkor nagyon melegen ajánlom Bódizs Róberttől az Alvás, álom, bioritmusok címűt. A Medicina adta ki, de a honlapjukon nem találtam. Egyik kedvencem.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.06.15. 07:13:07

@bodr: Miért lenne uncsi? A könyv jó dolog. :)


Könyvek bármilyen mennyiségben jöhetnek kommentben.

poTomek 2009.06.15. 11:25:39

Velem már megesett, hogy egy algoritmus megoldása (egyetemen adták kötelező feladatnak) alvás közeli állapotban ugrott be. Rögtön felébredtem arra, hogy megvan az amin napok óta gondolkodok. :)

(Az agykontroll is ilyen NREM állapotban zajlik. Lehet a dologban valami, nem? Jelzem, hogy én nem értek hozzá. Olvastam egy korábbi posztban, hogy kissé szkeptikus voltál vele kapcsolatban.)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.06.15. 19:19:13

@poTomek: Akkor mégis lehet benne valami, ha már kortárs beszámolónk is van a technikáról Edisoné mellett. :)

Nem tudom, hogy van-e valami az agykontrollban. Nekem úgy tűnik, hogy a hívei a sikereiket az agykontrollnak állítják be, a kudarcaikat pedig annak, hogy biztos nem jól alkalmazták a módszert, ilyen alapon pedig bármit ki lehetne kiáltani csodaszernek.

berink 2009.06.15. 19:44:09

@blogíró: pedig megnéznélek, amint lemész alfába:D

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.06.16. 21:44:40

@berink: Miért, nem tudsz úgy elképzelni? :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.06.16. 21:46:18

@soobrosa: De az ellazulás, relaxáció igen, ebbe a kategóriába pedig a szunyókálás is beletartozhat. :)

Jó a cikk egyébként. Köszi.

berink 2009.06.17. 17:16:36

@blogíró: agykontrollosok között semmi esetre sem:)

mark renton 2009.06.26. 10:50:19

Sajat tapasztalatbol tudom igazolni Edison modszeret.

Bar velemenyem szerint nem az alvas a lenyeg, hanem az, hogy az agy egy kis idore zokkenjen ki az eroltetett munkabol, es csak spontan dolgozzon a hatterben, mikozben a tudat valami egeszen masra koncentral.

Nekem pl. szaras kozben jonnek a legjobb otleteim :)

I. P. S. 2010.07.05. 23:28:45

Nem ismerem teljesen az alvás fiziológiáját, de az biztos, hogy ha fáradt, túlhajszolt vagy, akkor sokkal könnyebb elérni a REM állapotot, mint egyébként. Ezek igazából napközben is megtörténnek, néhány perces vagy másodperces időszakokra, mikroalvásnak nevezik őket. Edisonról pedig elképzelhető, hogy ilyen körülmények között találkozott a technikával.

josip 2010.11.08. 09:06:40

Ez a módszer nálam nem működne... Mivel általában keveset alszom, ezek a napi "mikroalvások" jól jönnek, és a hosszú évek alatt megtanultam, hogy alvás közben nem esek el (buszon állva, biciklin ülve),
nem engedek el semmit (könyv, kaja, cigi a kézben), és megvédem jól megérdemelt pihenésem (édes szüleim szerint, amikor régen ilyen állapotban fel akartak ébreszteni, vagy nagyon jó kifogásaim voltak, vagy nagggyon csúnyákat mondtam nekik. Erre viszont ébredéskor nem emlékszem, és meg szokott lepni a mosolyszünet)
Na, valaki mondjon okosat, mit csináljak?
süti beállítások módosítása