Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Két év a Földön kívül

2009.06.18. 21:10 blogíró

Nemrég láttam egy előadást a Bioszféra 2 projektről, ami 1991-ben zajlott, és amelynek keretében két és fél futballpályányi területen létrehoztak egy a Föld bioszférájától izolált térséget. A kísérlet célja az életet alkotó rendszerek interakciójának vizsgálata volt, beleértve az ember-környezet interakciót is. Nyolc ember költözött be az üvegházba az első kísérlet idején, és két évig éltek az elzárt területen. Ez alatt az idő alatt saját maguk termelték meg az ételüket a buborékon belül (meglehetősen éhesek is voltak az első évben), és a külső bioszférával lényegében nem is volt kapcsolatuk, még a levegő szintjén sem, ugyanis a terület légmentesen volt szigetelve.



A kísérlet biológiai része is érdekes, de engem jobban megfogtak az emberi aspektusok. Ki az az őrült, aki két évre önként bezárja magát egy kalitkába, hogy ott keserves munkával termelje meg az ennivalóját? És mi van, ha nem jön ki a többiekkel, akiktől nem is szabadulhat, mert kénytelen együtt lenni velük? Ez a helyzet egyébként be is következett, mert a fele időnél a csapat különböző nézeteltérések miatt két táborra szakadt, melyeknek tagjai onnantól kezdve alig álltak szóba egymással.

A dolog másik fele a családtagok, akiket ott kellett hagyni, és csak telefonon, illetve egy üvegfallal elválasztva lehetett tartani velük a kapcsolatot. Más érintkezés nem volt megengedve, hiszen az befolyásolta volna a benti bioszférát. Ez sem családos embernek lehet kitalálva, hiszen nehéz elképzelni egy olyan kedélyes családi jelenetet, ahol az alany bejelenti, hogy elmegy egy üvegházba 24 hónapra földet művelni, amire a házastárs megértően válaszolja, hogy „Menj csak nyugodtan, drágám, két év múlva úgyis találkozunk.”

A benti bioszférával kapcsolatban egyébként az előadó elmesélte, hogy milyen bájos jelenet zajlott le, amikor letelt a két év, és újra találkozott a családjával. Amikor a többiekkel együtt kilépett az elzártságból, a családtagok odarohantak, hogy megölelgessék őket, a bentiek viszont viszolyogva hőköltek vissza tőlük.

Odabent ugyanis csak tisztálkodószereket használtak, semmi mást, hogy ne befolyásolják a belső környezetet, és ezek után a kintieket a testápolószereikkel és dezodoraikkal olyan büdösnek érezték, hogy azt mi idekint az illatokban elmerülve el sem tudjuk képzelni. :)

 

6 komment

Címkék: tudomány pszichológia bioszféra

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bodr · http://google.com/+ibodr 2009.06.19. 00:15:26

Engem az élelmiszerek feletti kontroll fogott meg. Még sosem gondoltam arra, hogy őseink életmódjának volt egy ilyen aspektusa is.

Én régebben éjszakai társadalmat akartam létrehozni. Egy olyan kisvárost, amelynek lakói éjjel vannak ébren, és nappal alszanak. Aztán végül nem csináltam. :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.06.19. 07:48:49

@bodr: Ilyen éjszakai társadalmat azok találnak fel, akik általában hajnalig ébren vannak. :)

Nekem ez nem lenne jó, mert én ott züllött "nappalozónak" számítanék, aki nem tud ébren lenni éjjel, mint a rendes emberek. :P

bodr · http://google.com/+ibodr 2009.06.19. 09:55:37

Az éjszakai társadalom azért lett feltalálva, mert érdekelt az alvás és annak megvonása és átalakítása. Az, hogy te a nappali társadalomban éjjel alszol, nem jelenti azt, hogy nem tudnál átállni a fordított életmódra. Épp arról szól a kísérlet, hogy vajon megszokható-e hosszú távon az éjszakai élet. Nekem pár évvel ezelőtt házi módszerekkel nem sikerült szép eredményeket elérnem, de erősen hibáztattam érte a környezetemet, ezért született meg a gondolat, hogy talán a környezet "éjszakásításával" működne az életmód változtatás.

berink 2009.06.19. 17:17:15

@blogíró: "nappalozónak" számítasz? pedig már sokat fejlődtél:D

a sok kenceficétől zavaróan büdik lesznek az emberek? nem gondoltam volna.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.06.20. 11:34:59

na, fasza :) akkor irány a Mars!
süti beállítások módosítása