Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Raboljunk földet a vademberektől!

2009.07.06. 22:22 blogíró

Ahogy mostanában olvasgattam a konkvisztádorokról, felmerült bennem a kérdés, hogy vajon mivel igazolták a tevékenységüket a dicsőséges hódítók. Mármint jogilag.

A spanyolokról tudtam, hogy a jogra odafigyeltek, hiszen az új területeken az előrehaladásuk közben mindig gondosan felolvasták a királyi passzust, ami a spanyol király birtokává nyilvánította a területet, és hódolásra szólította fel az immár spanyol alattvalókat. A hódolást az őslakosok többnyire nem fogadták kitörő örömmel, de ez nem sokat használt, ahogyan azt Cortes alatt Moctezuma, illetve Pizzarro szíves látogatása után Atahualpa is a saját bőrén tapasztalta meg. Érdekes mellékzönge mellesleg az amerikai hódításokkal kapcsolatban, hogy a behurcolt kórokozók legalább annyira halálosak voltak, mint a fegyverek. Az európai gyarmatosítók által importált betegségek például az amerikai bennszülött őslakosság 90%-át kipusztították, ami azért nem piskóta, és nem mellesleg jelentősen megkönnyítette a hódítást is.

De térjünk vissza a jogi bonyodalmakra, illetve bonyodalommentességre, hiszen például a spanyolok és a portugálok esetében kényelmesen a kezükben volt a megfelelő pápai bulla, amely a hitetlenektől megvonta a tulajdonjogot, és a hódítókra ruházta át. Aki nem volt jó keresztény, az nem is érdemelt földet, ugyebár.

A világ többi részén általában még a római jogból eredő Terra nullius (senkiföldje) elvét alkalmazták, ami szerint azok a területek, amelyek üresek, vagy primitív barbárok laknak rajtuk, jogosan elfoglalhatók a civilizáltabb népek által, hogy valamilyen értelmes célnak szenteljék őket, amire az ott lakó bennszülöttek nyilvánvalóan képtelenek lennének.

Ausztráliában még 1971-ben is úgy határozott egy bíróság, hogy csak ne ugráljanak az őslakosok a területi jogaikért, hiszen amikor az európaiak odaérkeztek, gazdátlan volt a terület, az addigi bennszülöttek csak úgy ott voltak. Később azután hosszas jogi csatározások után sikerült megfordítani az ítéletet, és az ausztrál legfelsőbb bíróság kimondta, hogy a terra nullius elve nem alkalmazható, mert az őslakosoknak is volt saját jogrendszerük a tulajdonra. Azóta megy is a huzakodás az ausztráloknál, hogy melyik terület jár a bennszülötteknek, és melyik nem. Érdekes helyzet lehet, ha például egy beépített terület esetében előlép egy bennszülött csoport, és magának követeli azon az alapon, hogy az a földdarab mindig is az övék volt, csak jöttek az európaiak, és ellopták tőlük.

Az egészről az jutott eszembe, hogy a bennszülöttek jogainak elfogadásával vajon elértünk-e abba a fázisba, hogy ha elkezdenénk terjeszkedni az űrben, akkor elismernénk más fajok jogát a saját a bolygójukra, vagy azokat inkább újfent terra nullius-nak tekintenénk-e. Persze nem vagyok teljesen naiv, úgyhogy tudom, mi a válasz a kérdésre. Tekintsétek költőinek. :)

 

11 komment

Címkék: történelem kolonizáció

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaqxar 2009.07.07. 12:49:54

Azért az egész emberiség szintjén toleránsabbak vagyunk szerintem.
Meg mindig minden azon múlik, hogy a másik fél hol is tart civilizáció, technika, stb szintjén. Ha felsőbbrendűnek tituláljuk magunkat akkor a "rossz" ember "jó helyen" elv alapján simán le(el)nyomhatjuk az extraterresztriálokat, de ugyanúgy fordítva is elsülhet.
Ha pedig egy előrehaladottabb társadalommal nézünk szembe, akkor nem igazán rajtunk múlik a dolog.
Ja meg ugye az sem mindegy, hogy globál "hódítunk", vagy államonként. Bár az utóbbi időben azért eléggé kooperál a tudományos közösség, főleg az ilyen volumenű projektekben.
Úgyhogy a kérdés felvetése szerintem jogos.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.07.07. 20:42:38

@kaqxar: "Bár az utóbbi időben azért eléggé kooperál a tudományos közösség, főleg az ilyen volumenű projektekben."

Szerintem ha lesznek egyszer kis űrhajók, amikkel bárki felkerekedhet, akkor ugyanolyan vadnyugati megközelítés lesz az űrben is, amilyen a régi Vadnyugaton volt.

Vérre menő harc lesz az új földekért, különösen, ha itt már nagyon szűkösen leszünk.

magg 2009.07.08. 05:24:51

Szerintem is a wh40k tulajdonjogi elvei fognak érvényesülni. :-)

kaqxar 2009.07.08. 12:18:32

"Szerintem ha lesznek egyszer kis űrhajók, amikkel bárki felkerekedhet, akkor ugyanolyan vadnyugati megközelítés lesz az űrben is, amilyen a régi Vadnyugaton volt."

Igaz. Ebből a szempontból is meg lehet közelíteni a dolgot. Ha ilyen Asimov Alapítványa mentén fognak a dolgok történni, akkor elképzelhető.

Tartsatok naivnak, vagy optimistának, de én bízom benne, hogy azért az emberiség nem csak műszaki/technikai oldalról fejlődik.

Ugyanakkor, szerintem ezek az expedíciók nem egyénileg fognak történni, sokkal inkább ilyen Enterprise űrhajósan. Méghozzá azért, mert egy forradalmi felfedezés, ami az egész interplanetáris (azta :)) közlekedés/utazás módját olyan módon megváltoztatja, hogy az egyén számára is megfizethető, azt sokkal előbb kisajátítja egy válallat/állam/akármi, minthogy a "nép" kezébe adja a lehetőséget.

Bár elég nagy a világegyetem, eltart majd egy darabig, mire feltérképezzük...

OnSightFree 2009.07.08. 14:08:30

Bocs hogy megint idepofatlankodom a velemenyemmel, de nem hiszem hogy az ember ennyire fejlödne.... Akik akkor döntest hoznak azok mar mind virtualis vilagban eltek a gyerekkorukat, es csak egy kerdes szamit - Nagyobb az Attack Powerem mint az ö Defense Ratingje?!?

Aztan ha nagyobb, akkor betenni szepen öket egy rezervatumba, es ide a földdel meg a nyersanyagokkal... Kesöbb ausztral modra aztan birosagon evtizedekig targyalhatjuk, hogy az ellopott sivatagbol visszakaphatnak egy keveset...

Ha pedig kisebb.... akkor remenykedjünk hogy az idegen faj nem a romai jogon nevelkedett...

Sajnos nem hiszem, hogy pl az amerikai kolonizacio ota eleg idö telt volna el, sem azt hogy a tudomany valtoztatott volna az embereken. Miota tudomany van (elmult 1-200 evre gondolok), meg kevesebb gondolkodas, meg több fogyasztas es manipulacio jutott ki...
Nade szoljatok ram, hogy tul pesszimista vagyok

kg-- 2009.07.08. 18:07:23

Időnként úgy érzem, a "jog" mindig is azt jelentette: "az erősebb joga". Szerintem genetikailag vagyunk önzőek. (Aki nem annyira, az csak azért maradhat meg, mert a közösség profitál belőle.)
Jog akkor van, ha azt be lehet tartatni, az meg csak erővel megy. Ráadásul az erősebb hozza a törvényeket - vagyis praktikusan az övé marad betartható.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.07.08. 21:26:36

@OnSightFree: "Bocs hogy megint idepofatlankodom a velemenyemmel, de nem hiszem hogy az ember ennyire fejlödne"

Szerintem sem. Érdemes csak manapság a terrorizmussal kapcsolatos fejleményeket nézni. Ahogy beijednek az emberek, úgy kerül újra elő a kínzás, a waterboarding és a többi, a szép erkölcsi elveket pedig behajtogatjuk a szekrénybe.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.07.08. 21:27:53

@kg--: A jog betartatásához erőszakszervezetek kellenek. A név is sokat mondó.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.07.09. 07:06:20

Az emberiség technikai és erkölcsi fejlődését boncolgatva érdemes megnézni a most zajló kínai etnikai összecsapások képeiből a 19-est:

www.boston.com/bigpicture/2009/07/ethnic_clashes_in_urumqi_china.html


Mobiltelefon + szögekkel kivert acélbot.

OnSightFree 2009.07.09. 09:08:52

@blogíró: a 19-es keppel kontrasztban azert javasolnam a 32-est is. Az egy humanus pillanat, egyik legjobb felvetel szerintem...
De a 19-es azt hiszem pont az amiröl feljebb is beszeltem. Vajon megerdemli egy ilyen ember hogy hi-tech mobilt adjal a kezebe, amikor meg tüzet sem lenne kepes gyujtani az erdöben?

Persze legalabb vannak ellensegei es van minek szentelni az eletet.... :(

kaqxar 2009.07.09. 13:02:54

@blogíró:

az van, hogy a hírek az ilyen eseményekből tevődnek össze. nagy ritkán eléri a tömegtájékoztatás ingerküszöbét egy susanboyle féle dolog, hogy húú bazzeg ilyen is van. de ez csak a média. az egyének és mikrokörnyezet szintjén nem ilyen sötét a kép, és ez legalább annyira fontos.

ha már a bigpicturet belinkelted, ez az egyik legjobb példa a fentiekre. egy csomó igazán emberi és pozitív témát megjelenít. (a képről meg annyit, hogy nem tudhatod ki az a faszi, és miért van szöges fenyítő a kezében)

azért ellenkezem, mert az a fajta szemlélet, amit fentebb leírtatok bizalmatlanságot szül bármivel szemben, ami idegen és ismeretlen. és én nem szeretnék ilyen társadalomban élni.
süti beállítások módosítása