Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

A város, ahol senki sem hazudik

2009.10.24. 16:36 blogíró

Az előző marketinges bejegyzés és a radikális őszinteséggel foglalkozó újra eszembe juttatta Kosztolányi novelláját, amelyben Esti Kornél ellátogat a becsületes városba, ahol mindenki mindig igazat mond, és ezt a reklámok is tükrözik:

Egy könyvesbolt kirakatában az újdonságok színes papírszalaggal átkötve verték maguknak a hírt:

Olvashatatlan szemét... Az agyalágyult öreg író utolsó műve, mely eddig egy példányban sem kelt el... Hörgő Ervin legémelyítőbb, legmodorosabb versei.

A ruházaton ez a hirdetés lármázott:

Drága és rossz ruhák. Tessék alkudni, mert becsapjuk.

A vendéglőn:

Ehetetlen ételek, ihatatlan italok. Rosszabb, mint otthon.

A cukrászdán:

Margarinnal, tojáspótlóval készített, állott sütemények.

Az őszinteség arrafelé mindenre kiterjed, úgyhogy az újságok sem lepleznek semmit:

A Bérenc az első oldalán kövér betűkkel ezt közli a nyilvánossággal, állandó futófej gyanánt:

"Ennek az újságnak minden egyes betűjét megfizetik. Valamennyi kormánytól egyformán függ, sohase írja meg véleményét, csak akkor, ha szennyes haszonlesése követeli. Épp ezért figyelmeztetjük olvasóinkat, akiket egyenként és együttesen mélységesen lenézünk és megvetünk, hogy ne vegyék komolyan cikkeinket, és bennünket is nézzenek le, vessenek meg annyira, amennyire megérdemeljük, ha ugyan ez emberileg lehetséges."

Sőt a politikusok is másmilyenek, mint mifelénk. :P

A parlament előtti téren több ezernyi főből álló tömegnek szónokolt valaki:

- Elég, ha egy pillantást vettek szűk homlokomra, állati kapzsiságtól eltorzult arcomra, s azonnal láthatjátok, kivel van dolgotok. Semmiféle mesterséghez, tudományhoz nem értek, a világon semmire se vagyok alkalmas, legföljebb arra, hogy az élet értelmét magyarázzam nektek s vezesselek benneteket a cél felé. Hogy mi ez a cél, azt is elárulom. Egy-kettő meg akarok gazdagodni, pénzt harácsolni, hogy minél több legyen nekem, s minél kevesebb nektek. Ezért titeket még inkább el kell majd butítanom. Vagy talán azt hiszitek, hogy már elég buták vagytok?

- Nem, nem - harsogta a tömeg fölháborodva.

- Tehát cselekedjetek lelkiismeretetek szerint. Ellenjelöltemet mindnyájan ismeritek. Nemes, önzetlen férfi, hatalmas koponya, világító elme. Van ebben a városban olyan valaki, ki melléje áll?

- Senki! - ordított a tömeg, mint egy ember.

- Nincs senki - és fenyegető öklök emelkedtek a levegőbe.

Itt aztán megvalósították a radikális őszinteséget, nem igaz? :)

Ha egyszer éppen nem lesz mit olvasnotok, akkor olvassatok Esti Kornélt.

5 komment

Címkék: politika élet irodalom kosztolányi őszinteség képmutatás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2009.10.24. 17:58:19

Jó cikk ismét, érdemes idejárni :)

Szerintem manapság ilyen őszinte marketinggel sikert tudna elérni egy cég, ha jó oldalról közelíti meg. Addig is, szerintem a mai viszonyokra találjunk ki ilyen szöveget egy-egy hírhedt cégnek :)

Calgon - Annyit ér mint az ecet, csak ebből még salátát se tudsz csinálni :)

OTP - Otthon is Tarthatná a Pénzét, de mi is jól akarunk járni :)

pihe** 2009.10.24. 18:18:40

akkor menekülök a könyvekhez, ha elegem van a kinti világból.. ez sajna nem kapcsolna ki :)
nem szeretem a hazugságot, most ha eltekintünk a közélettől és csak a társas kapcsolatra gondoljunk...
kivel szeretsz jobban együtt, aki nyersen de kerek-perec megmondja a véleményét rólad is esetleg, vagy aki hímez-hámoz és mellébeszél és fogalmad sincs miről/kiről mit gondol..?

kg-- 2009.10.25. 09:15:29

@pihe**: "...kivel szeretsz jobban együtt..." Szerencsére nem csak végletek vannak.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.10.25. 09:56:09

@pihe**: azért az sem mindig jó, ha egy társas kapcsolatban az ember túl őszinte, ahogy az ebből a korábbi bejegyzésből kiderült :)

agyvihar.blog.hu/2009/02/10/szerinted_kover_vagyok

Szőröstalpú Jeti 2009.10.27. 13:39:35

Ennyire azért nem fekete/fehér a dolog.
Itt csak a valóság egy apró részlete változott meg, ez miért hagyná változatlaul a többi részét? Nem inkább úgy viselkednének az emberek, hogy nem gyártanának szemetet, eltűnnének a hazug politikusok/újságírók?
A radikális őszinteségben az a baromság, hogy "mindig kimondjuk, amit gondolunk". Minek? Ha fontosnak érezzük közölni (kérdezték, vagy tényleg fontos), akkor mondjuk az igazságot. De ha nem viszi előbbre a világot, akkor csak felesleges. ("a melledet bámulom" ráadásul szerintem csak a hatásvadászat miatt került bele, hogy azt mitassa, mennyire életképtelen az egész. de a fentiekkel szerintem abszolút nem az)
süti beállítások módosítása