Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Hogyan lehetsz szerencsésebb

2010.02.17. 22:23 blogíró

Nemrég olvastam egy érdekes felvetést egy pszichológustól, aki azt fejtegette, hogy a szerencse tanulható, ugyanis a szerencsés és a kevésbé szerencsés emberek közötti különbségért többnyire a hozzáállás a felelős. A szerencsés emberek titka mindössze annyi, hogy lehetőségeket teremtenek maguknak, és aztán élnek is ezekkel. A szerző kutatásai szerint az alábbi három elvet érdemes észben tartani:

  • A szerencsés emberek általában hallgatnak a megérzéseikre, és nem racionalizálják túl a döntéseiket.
  • A kevésbé szerencsések általában a rutin rabjai. Ugyanazokon az útvonalakon járnak, ugyanazokkal az emberekkel beszélnek, nem törekszenek arra, hogy változatossá tegyék az életüket, és ez oda vezet, hogy kisebb eséllyel futnak bele váratlan lehetőségekbe, amikkel élni lehet.
  • A szerencsés emberek hajlamosak a rossz dolgoknak is a jó oldalát nézni (átkeretezés), például arra fókuszálnak, hogy sokkal rosszabbul is járhattak volna.

A fenti tanácsok elég egyszerűek, úgyhogy aki nem érzi magát elég szerencsésnek, az tehet velük egy próbát. Csak aztán nehogy túl szerencsések legyetek. :P

9 komment

Címkék: pszichológia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symore 2010.02.18. 00:48:38

A felvetést sztem nagyon is helyénvaló. Az egyetlen ellenvetésem, hogy rossz az elnevezés. Ezt nem szerencsének hívjuk, hanem életképességnek/optimizmusnak/motiváltságnak/nyitottságnak.
Fenti tulajdonságok hordozói már csak a "próbálkozások" mennyisége alapján is "szerencsésebbé" válnak, hiszen ha egy szikra (lehetőség) felvillan, lecsapnak rá, így sokkal nagyobb eséllyel nyernek pozitív tapasztalatokat.
A felsorolt esetek is egyértelműen illeszkednek valamilyen racionális érvre:
1) nem racionalizálnak túl: néhány alapvető döntés meghozása után lecsapnak a frissen előállt lehetőségre
2) triviális: minél több lehetőség van, melyeknél bepróbálkozik az ember, annál több sikeres kezdeményezés születik
3) optimizmus: az első elfailelt próbálkozás után nem adják fel a további keresést (vissza: 2)

UnA 2010.02.18. 08:45:22

@symore: a szerencse angolban közelebb áll a 'sors' értelmezéséhez, mert van 'good luck' és 'bad luck'. Magyarul is használták így, de már kikopott.

Azért a levezetésedben a racionális érv nem tudom mennyire alkalmazható a megérzésre...

symore 2010.02.18. 10:16:16

@UnA: a szerencse helyett a 'sors', mint megközelítés szintén badarságnak tűnik, hacsaknem azt vesszük, hogy "minden ember a maga sorsának kovácsa".

Megérzés: ebben az esetben inkább úgy értelmeztem, mint szinte tudattalan döntés. Ha az ember valamilyen környezetben nagyon tapasztalt (legyen az kőművesmunka vagy brókertevékenység), úgy tud jó döntéseket hozni, hogy nem is kell rajt' gondolkodnia (legalábbis nem tudatosan).

fraki 2010.02.18. 12:38:13

Egyetértek symore-ral, a szerencse itt magyarul mindenképpen félrevezető.

Érdekes a posztban említett tézist összevetni egy közgazdasági állásponttal, ott van a lottózók tipikus példája, most jött a hírolvasómban egy kiváló TED előadás: egoblog.desirevilaga.hu/napi-ted-video-te-sem-tudsz-jol-donteni

gepsonka 2010.02.18. 18:45:59

Elso pontot figyelembe veve te vagy a legszerencsetlenebb ember vilagon:D

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.02.18. 21:56:41

@gepsonka: A fenti elvek arról szólnak, hogy ha valaki nem érzi magát szerencsésnek, akkor nézze meg, hogyan teljesít a fenti pontokban. Olyasmiről nem volt szó, hogy ha valaki nem teljesíti valamelyik pontot, akkor már nem is lehet szerencsés B)

Miss Eileen 2010.02.19. 11:03:19

@fraki: kösz a linket, nekem nagyon tetszett az ipse.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.02.19. 12:16:43

@fraki: az előadás valóban jó, egyszer már itt is szerepelt, de akkor még csak angolul tudóknak ajánlhattam:

agyvihar.blog.hu/2009/01/14/a_mozi_a_penz_es_az_agy

Ahogy látom, ez már nem akadály. Cool.

I. P. S. 2010.07.05. 22:12:20

Bravó, a kutató bebizonyította, hogy a "szerencse" nem kizárólag az, aminek tartjuk, és ami nem véletlenszerű, az racionálisan befolyásolható. Nagyon meglepő, tényleg.

Az, hogy éppen abban a pillanatban elüt-e egy autó vagy sem, bizonyos mértékben csak a szerencsén múlik, és ez abszolút nem tanulható. Tekintve, hogy az egyes helyeken különböző valószínűséggel történik baleset, illetve hogy az ismerős helyeket a járókelők már kitapasztalják, rutinból is ügyesebben közlekednek, az önmagukat szerencsésnek tartók adott esetben akár nagyobb eséllyel is számíthatnak egy baleseti halálra, mint azok, akik kevésbé vannak jó véleménnyel magukról meg a világról.
süti beállítások módosítása