Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Nem lát, nem hall, nem vesz levegőt

2010.04.01. 22:26 blogíró

A könyvtárban nemrég elsétáltam az ajánlópolc mellett, ahova a könyvtárosok mindenféle könyvet kipakolnak, hogy felhívják rájuk nép figyelmét, és a pillantásom véletlenszerűen egy Popper-könyvre esett. Poppertől olvastam már jó könyvet, ezért a próba kedvéért belelapoztam ebbe is. Rögtön egy olyan résznél nyílt ki, ahol a szerző angyalokkal beszélget a hálószobájában, és mivel az ilyen témák irritálnak, ezért csak végigpörgettem a további lapokat. Az egyik fejezet azzal a kérdéssel indított, hogy vajon megfulladtak-e a halak az Özönvízben, és ezen kicsit fennakadtam, mert nem rémlett olyan ábrázolás, ahol Noé akváriumokat vitt volna fel a bárkára a hóna alatt, viszont úgy emlékeztem, hogy minden élőlény elpusztult, amelyik nem volt a bárkán.

Hazaérve felütöttem a Wikipédiát, ami felvilágosított, hogy halak nem voltak a bárkán. Egy gyors google keresésből az is kiderült, hogy a kreacionista szakemberekben most sem kellett csalódni, mert alaposan körüljárták a témát, és lényegében arra jutottak, hogy sok hal kinyiffant, mert összekeveredtek a sós és az édes vizek, viszont maradtak tisztán sós és édes foltok is a víztömegben, úgyhogy amelyik halnak volt annyi esze, hogy nem úszott ki a foltból, az túlélhette a nagymosást.

Furcsa, hogy korábban nem hallottam az Özönvíz és a halak problematikájáról, de ennek nyilván az az oka, hogy nem foglalkoztatnak különösebben a bibliai témák, egyébként biztosan lehetne több hasonló furcsaságot is találni a történetekben. A fulladozó halakról mindenesetre valamiért beugrott a folyadéklélegzős jelenet A mélység titkából, amelyben, ha valaki nem ismeri, egy patkányt nyomnak a víz alá, ahol nem fullad meg, ahogy várható lenne, hanem némi adaptáció után elkezdi belélegezni a speciális folyadékot, és így elvan a víz alatt is:

Ez nem is annyira meglepő, hiszen az anyaméhben mi is jól elvagyunk légzés nélkül, és ahogy olvasom, folynak kutatások a teljes folyadéklégzés különböző területeken való felhasználásaival kapcsolatban.

Az egyik érdekes felhasználás az izolációs tartály (vagy lebegéskabin, csendfürdő, stb.) továbbfejlesztése lehet. Az ilyen tartályok ugyebár arra valók, hogy lekorlátozzák a külső ingereket, az ember csak lebeg a vízben a zárt, csendes, sötét tartályban, és közben teljesen elengedheti a külvilágot. Relaxációs vagy meditációs lazításhoz különösen alkalmasak ezek a kabinok, hiszen ilyenkor minél kevesebb külső inger éri az embert, annál jobb. (Mellesleg itthon is be lehet fizetni ilyen szerkezetekbe, ha valaki erre vágyik, és még nem próbálta.)

Az ilyen tartályok egyik továbbfejlesztési lehetőségéről egy könyvben olvastam nemrég, de nem mondom meg, melyikben, hogy ne lőjem le a történet egyik fordulatát azoknak, akik hozzám hasonlóan lazításképpen időnként olvasnak thriller-eket is. Szóval ebben a bizonyos könyvben kombinálták az izolációs tartályt a folyadéklégzéssel, ami így tovább fokozza a külső ingerek elnyomását, hiszen itt már a normál lélegzés sem játszik, mert a tartály teljesen tele van folyadékkal, és azt lélegzi be az alany. De, ahogy lenni szokott, a könyvben természetesen rossz célra használják a technikát, mert nem relaxáltatják vele a bedobozolt felhasználót, hanem a vízbefojtásos kínzás élményét idézik elő vele. Nem lennék meglepve, ha a CIA manapság már nem rongyot és kannát használna, hanem ilyen csúcstechnikás izolációs kamrákba utalná a kifaggatandókat.

Nem tudom, hogy a valóságban hol tartanak az ilyen folyadéklégzésre alapuló izolációs tartályok fejlesztésével, de érdekes élmény lenne egyszer kipróbálni. Ehhez persze be kellene vállalni a folyadék belélegzésének kellemetlenségét, mert a váltás levegőről folyadékra elég megrázó élmény lehet. Szegény Ed Harris is eléggé megszenvedett vele a filmben. :P

7 komment

Címkék: tudomány vallás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wtf hogy minden foglalt 2010.04.02. 00:31:15

Valami olyasmi rémlik, hogy a tüdőnek nincs akkora ereje, hogy folyékony anyagot keringessen át magán, de rásegítéssel biztos megoldható lenne.

Miss Eileen 2010.04.02. 08:35:58

Csak kíváncsiságból... Milyen jó Popper Péter könyvet olvastál?

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.04.02. 08:46:22

@wtf hogy minden foglalt: a linkelt wikipédia bejegyzés említ pumpákat is, úgyhogy valószínű, hogy szükség lenne ilyesmire a folyadéklégzéshez

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.04.02. 08:49:15

@Miss Eileen: a bejegyzés szövegében a jó könyv kifejezés linkelve van, úgyhogy csak kattintanod kell :)

Egyébként a pontosság kedvvért hozzáteszem, hogy a linkelt könyvet több, mint tíz éve olvastam, úgyhogy inkább azt mondom, hogy emlékeim szerint jó könyv volt.

Újra kellene olvasni, hogy kiderüljön, még most is tetszene-e.

benjaminbalazs 2010.04.06. 14:25:00

Uhh bocs, nem olvastam el az utolsó bekezdést mielőtt írtam a kommentem. Töröld nyugodtan a kommentem.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.04.06. 15:40:24

@benjaminbalazs: kimoderáltam a leendő olvasók kedvéért

Nekem is bejött, mint szórakoztató ponyva, de kétlem, hogy még egy könyvet ki lehet préselni ebből a formulából úgy, hogy ne laposodjon el. De majd kiderül, mert ha lesz újabb, azért el fogom olvasni azt is. :)
süti beállítások módosítása