Friss topikok

  • Eva950: Ez a drága ember vajon meddig élt? Lényeg az, hogy gyors volt. Szegény beteg nem szenvedett sokat. (2011.03.12. 17:36) A leggyorsabb késforgató a sebészek között
  • kaqxar: @blogíró: nagyon várom a folytatást. addig a régiekkel szórakoztatom magam. meg talán a tedes vid... (2011.03.08. 10:29) Hogyan működik a zene?
  • Eva950: Kipróbáltam, furcsa. Kábítószer közeli élmény: Régebben történt. Kórházban voltam, megműtöttek. Mi... (2011.02.11. 22:59) LSD szimulátor
  • blogíró: @UnA: a tolerancia ebben a tekintetben olyan, mint liberalizmus. Elsőre jó ötletnek tűnik, de időv... (2011.02.11. 21:49) Az élet paradoxonai
  • blogíró: Igen, így is lehet értelmezni, mindenesetre elég bizarr rajzfilm. :) Aki nem tudja, milyen gonosz... (2011.02.09. 17:43) Csak az egyik orrlyukad működik

Miért van polc a WC-kagylóban?

2010.04.26. 22:05 blogíró

Éppen arról olvasgattam, hogy a WC tetejét le kell csukni, különben a bacik rárepülnek a fogkefére, ha ugyanabban a helyiségben vannak, amikor eszembe jutott, hogy nemrég az amerikaiak arról témáztak egy fórumban, hogy mit tartanak különösnek Európában, amikor ideutaznak. A szokásos dolgok mellett arra is fény derült, hogy idelátogatva megdöbbenve szembesülnek az itt sok helyen megtalálható német típusú WC-vel, ahol először egy polcra kerül a végtermék a kagylóban, ahonnan csak a végső fázisban sodorja le a vízzuhatag, ahelyett, hogy annak rendje-módja szerint egyből a középen kialakított lyukba pottyanna.

Hirtelen én sem tudtam, milyen szempontok motiválhatták a nálunk is eléggé elterjedt német típusú kagyló tervezőit, ezért érdeklődő ember lévén bevetettem a Google-t a probléma megoldására. A tervezési különbség magyarázatának keresése közben kiderült, hogy ahol a téma előkerül, ott az amerikaiak a kommentekben hüledezve számolnak be első találkozásukról a botrányos szerkezettel. Egyesek például először fordítva akartak ráülni a WC-re, hogy úgy történjenek a dolgok, ahogyan megszokták. Mások horrortörténeteket mesélnek a gyenge vízfolyamról, ami nem tudott megbirkózni a súlyos teherrel, és ezért taszigáláshoz kellett folyamodniuk.

Az Amerikában élő európaiak viszont védelmükbe veszik a saját változatukat mondván, hogy az amerikai modellben a csobbanás után felcsapó vízoszlop kellemetlen meglepetéssel szolgál (melynek megelőzésére a felhasználónak előzetesen el kell dugítania WC-papírral a kagylót), a német változat viszont mentes ettől a zavaró hibától.

Visszatérve a kérdésre, hogy miért van ilyen polc vagy párkány (a Wikipédia elegáns és kifejező angol szóhasználatával: receiver shelf) errefelé a WC-ben, a magyarázat roppant egyszerűnek bizonyult: az alapos németek úgy gondolták, hogy megszemlélve az eredményt gyors áttekintést kaphatnak az egészségi állapotukról, és ezért szándékosan úgy tervezték a kagylót, hogy ne merüljön el minden azonnal a vízben az esemény után.

Egyszóval a német változat egyben beépített diagnosztikai berendezésként is szolgál. Ezentúl ilyen szemmel nézzetek a WC-re, ha polcos modellel találkoztok. :P

106 komment

Címkék: kultúra wc

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

algi 2010.04.26. 23:08:12

fogadópolc?

Gera 2010.04.26. 23:10:28

Egy tisztességesen megtervezett mélyöblítésű kagylóból általában nem csapódik fel semmi, viszont könnyebb lehúzni és tisztán tartani és kellemesebb rajta olvasgatni, mert nincs büdös :)

prukker 2010.04.26. 23:12:18

index valamelyik fórumán pedig pont arról szólt a polémia, hogy vajon miért van a jenki wc deszkán elől folytonossági hiány.Érdekes olvasmány:
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9194327

G46 2010.04.26. 23:14:02

Üdv!
Nálunk kötelező rákszűrés van bizonyos időközönként. Ebbe beletartozik a székletminta leadása. Kíváncsi vagyok, USA-ban ezt hogy oldják meg...

plimplim 2010.04.26. 23:19:51

Teljesen egyértelmű, hogy a produktum utólagos megtekintése céljából, ugyanis undorító, vagy sem, de a széklet valóban árulkodó lehet az alany egészségi állapotáról.(Arról ugye nem is beszélve, ha mondjuk székletmintát kell venni egészségügyi célokra. Ki szeretne könyékig sz-os vízben halászgatni?) Sztem, egyébként a gyakorló kisgyermekes anyukák hasznosnak találják a polcos megoldást.
Másrészt viszont nem értem az amcsikat, ott a rötyikagylók félig vannak vízzel. A kemény kaki még csak-csak elviselhető, ha belepottyan, bár az is fel tudja csapni az ember fenekét, de képzelje csak el mindenki, hogy milyen lehet ilyen retyónál egy erőteljesebb svunggal távozó hasmenés. ;))

plimplim 2010.04.26. 23:22:38

@skovalsky: erre való a vízkőoldó

Boronkay SOma 2010.04.26. 23:25:37

Én utálom a mélyöblítésűt, bár sajnos egyre több helyen találkozni vele. De kidolgoztam egy technikát ellene: Féloldalasan ülök rá a wc-re, úgy hogyha, a kaki kicsússzan először a kagyló oldalát érje, ne a vizet, így szépen csendesen alámerül a vízbe, nem pedig hatalmasat toccsan. Igaz, hogy utána alapos wc-kefe használat kell, de megéri. Inkább, mint hogy az egész alfelem wclétől csöpögjön.

_John_Doe_ 2010.04.26. 23:31:13

Szóval megegyezhetünk, hogy az amcsik a hülyék.

dshk 2010.04.26. 23:35:19

@plimplim: nálunk vízkőoldó se kell, elég a szokásos wc tisztító lötyi rendszeresen használva. Domesztosz vagy melyik. Hypo is elmegy, bár az kevésbé hatásos.

budahazyj 2010.04.26. 23:39:54

Hello mindenkinek,

mondanom sem kell, hogy elnezest az ekezet nelkuli irasmodert. Jomagam Irorszagban elek, itt is bele a vizbe elve mukodik leginkabb. Nem szeretem. Valoban a visszacsapodasgatlo hianyzik ezekbol a rendszerekbol. Mindamellett En ugy tudom, hogy ezt szagzarznak hivjak. S ebben igazuk is van, gyakran latogatok haza, lassankent haza is butorozok. Imigyen van gyakorlatom mindket szerkezet hasznalatat illetoleg. Szereny velemenyem szerint mindkettonek van jo, s rossz oldala, bar szerintem ezek kiegyenlitik egymast. Elony a fogadonal = hatrany az adogatonal, illetve vica versa. Szerintem izles dolga, nem jobb, se nem rosszabb. Viszont tok hulye vagyok, hogy ez az elso bejegyzes amihez hozzaszolok, mikozben legalabb 1 eve rendszeres olvasoja vagyok a blognak. Szoval go ahead csobban vagy szagos valaszthatsz.

Powerslave 2010.04.26. 23:43:16

Hogy mit ne mondjak, alapvetően nem díjazom, ha a távozó repesz aktiválja alant a függőleges vízágyút. Éljen a német budi!

Varjúdombi mesék 2010.04.26. 23:44:16

Én az amerikai típust napóleon korabelinak hívom,egy hosszú folyamat óta.Az amerikai polgárháborúban az északi seregek mellett szólt,hogy ők később áttértek a hátultöltős puskára,míg a konföderációsok még a régi napóleoni,elöltöltőst használták,így egy rohamnál egy jenki akár tudott lőni,amíg a déli még töltött.Az amerikai wc előltöltős nevéből jött ez a napóleoni.Mivel ahhoz hogy ne pottyanjon fel a folyadék előre meg kell tömni folytás gyanánt papírral.Ez azért gáz,mert egy nyilvános helyen nem biztos ,hogy van annyi és óhatatlanul más pisi

budahazyj 2010.04.26. 23:46:03

Apropo, lehet, hogy egy valaszto karral szabalyozhatova kellene tenni, s Te eldontheted, hogy szagolod, vagy torolgeted az egesz feneked. Esetleg mintat veszel. Ki-ki ahogy erzi.

Varjúdombi mesék 2010.04.26. 23:48:48

je csapódik rám.Na már most ha ráülök egy ilyen amcsi budira ,amit előtöltöttem-ami eleve papírpazarlás-még így is elképzelhető,hogy a pipi miatt a papír beleolvad a vízbe és ott vagyok ahol a partszakad-visszacsap a víz.Még egy előnye a budinak:nem régiben az ÁNTSZ számára a munkám miatt kellet székletminta.Bementem egy plázába(mert elfelejtettem otthon megtenni)de elöltöltős (napóleoni) volt.ezért addig szenvedtem a városba,míg egy hagyományosat-németet nem találtam egy nyilvános wc-ben.és tényleg előnyös,ha az ember néha látja,ellenőrzi esetleg egy betegségét,az állaga,a színe alapján.

Gerry. 2010.04.26. 23:49:44

Azért remélem az Államokban kapni natúre Deutsche budit is, különben azzal tölthetem életem remélhetőleg megnyugtatóan hosszúra nyúló további részét, hogy lelkesen eldugítom a wc-t újságpapírral. Rémes a kvázi "pottyantós" megoldás, soha fel nem tudtam fogni, hogyan képesek erre azt mondani, hogy higénikusabb? Pardon, de a szaros víz csap fel minden egyes pottyantás után, ami még keményebb állagnál is kellemetlen, nade némileg lágyabb állapotoknál már konkrétan echte szaros víz csapódik fel - gondolom én. S csupán gondolom, mert ilyetén budit meglátva lelkesen vagy budipapírral, avagy megfelelő újsággal (a Metro katalógus nem túl célszerű ilyesmire) le is alapozom.
Bár elhiszem, hogy a szagokat jobban elnyeli, ha nem a senekünk alatt gőzölög a cucc, de itt ha nem is a fal, de a víz adja a másikat...

skovalsky 2010.04.26. 23:52:09

@plimplim: Köszi, rá nem jöttem volna. :)

budahazyj 2010.04.26. 23:54:58

Na jo, megyek es kiprobalom mikent erzem ennyi kulonbozo szajizu hozzaszolas ismereteben. A szajizt nem ugy gondoltam. :-)

Pacman 2010.04.27. 00:02:58

@prukker: A folytonossági hiány a deszkán nem a kukibecsípődés elkerülése miatt van?

Unter Bahn (törölt) 2010.04.27. 00:12:02

Hát vazze, Európa az mindig is EURÓPA volt!!!

V8 ide, HD oda, szvsz egy jenki bizniszmen Európában éhen halna, mert nem tömegigényt kell kielégíteni, amit gazdasági gyarmatok kirablása támogat... (ez csak mellékes, privát vélemény, amiben a technológiától a környezet-tudatosságig - pl. CO2-kvóta - minden benne van)...

Nem vagyok német-fan, sőt!!!... de ha nekik tudható be a tárolós budi, hát egy pont a germánoknak:-)

Itthon lapos-, munkahelyen csobbantós budi van, plána jó, hogy ügyfelezünk, és időnként nemkívánatos-nemhigiénikus személyek is "szétfossák" a meditációs szentélyt, 'leszarva' a felirattal is kampány-támogatott WC-kefét:-(((

Bezzeg itthon... először is: mindig megtudom másnap, hogy mikor adtak pancsolt vörösbort, látom hogy a zsíros kaja hajtott meg, vagy bélfertőzésem van (vizes cucc), arról nem beszélve, hogy ÉN már voltam szalmonellás, ámerikás-budiban egy ilyen utáni visszacsobbanás a genitáliákba felér egy öncsonkítással...

Apropó Amerika: vajon van összefüggés a 'space-shuttle' projekt megszűnése kontra Szojuz TM (utóbbi mint "utolsó esély") és a budibeli különbség között??? No nem mintha az orosz modell kényelmesebb lenne (legalábbis a "célzós" budi)...:-o

Thresher 2010.04.27. 00:19:31

@Pacman: Nem, hanem azért, hogy ha állva megy bele a sló, akkor nem kell felhajtani az ülökét...

Témához:
Az hogy felcsapó ánuszfürdő, az hagyján, de a hangja!
Vendégségben, egy ergya hangszigetelésű budiban...PLOCCS!

Valljuk be, direkt lassan szarni, az művészet! :D

Bicska Maxi (törölt) 2010.04.27. 00:27:09

Én a németre szavazok. Ilyen van, és ilyen is lesz mindenhol. Nem komálom ha non plus ultraként alvázmosást is kapok... lehetne fokozni, hogyha nem jön egyben a kábel, hanem elaprózza maát, csuma csatak leszek, fúúúúj!!! :D :D :D

Ki nem állhatom a ploccsanós veziót...
Éljen a kávás budi! :D

Void Bunkoid 2010.04.27. 00:27:43

Csakis a teraszos megoldás. Csúszdás szóba sem jöhet.

Egyrészt a felcsapó szökőkút, másrészt igen, ahogy Thresher írta, a hangos placcsanás, harmadrészt pedig...ha egyből a víz alá suhan, NEM TUDOM UTÁNA LEFOTÓZNI :D:D:D:D:D

A bűz meg igazából nem akadály, én nem szoktam olvasgatni, meg ilyen haszontalan dolgokkal időt tölteni a vécén. Akkor megyek ki, amikor kell, ráülök, durrbele, lehúz, kész :)

ave 2010.04.27. 00:39:29

Es akkor a guggolos rendszer? (pl. araboknal fellelheto)

Messze a legjobb, mivel idegen deszkara ugy sem ul le normalis ember. Nem is kenyelmetlen, nekem bejott.

Thresher 2010.04.27. 00:42:05

@ave: Arra gondolsz, amikor van egy luk középen, szélén két párkány ahová állhatsz? Én a balkánon láttam ilyet, de az sztem a pisszoár helyet volt...

manmachine · http://nagykrisztian.com 2010.04.27. 01:02:22

Az én lakásom építői megtalálták a tökéletes megoldást:

Nem polcos, hanem koaxiális kivitel (a nyílások tengelyei egybe esnek), mégis 4..5 húzás egy nagydolog. ALFÖLDI a márkája. A Greenpeace rémálma, magyar név, valószínűleg kínai beszerzés.

eml 2010.04.27. 01:10:17

Ha a tajga közepén nagyon kell, két bot is megteszi. Egyikre támaszkodsz, hogy el ne ess, a másikkal ütöd a közel merészkedő farkasokat.

Thresher 2010.04.27. 01:12:10

@eml: Köszönd meg Hofinak...

pcmci 2010.04.27. 01:13:03

@Thresher: guggolós pottyantós van még sok felé. tavaly nyáron ukrajnában láttam/használtam ilyet kárpátalján. igaz az ilyen balkáni prosztó kivitelnél nem valami felüdülés látni mi van alattad a lukban (ahogy az udvari latrina esetén sem), de egyébként a testhelyzetből adódóan maga a székelés szerintem egész kellemes volt ugy, tán még jobban is esett mint simán deszkás klotyón ülve. talán nem véletlen, hogy japánban is van ilyen, vízöblítésű, porcelán pottyantólyukkal. nem rossz az.

Vizet Prédikál 2010.04.27. 01:23:48

Amerikában is igazából 2 féle WC van: az egyik, amit én csak "big blue splash"-nek hívok, mert általában kékre színezett víz van benne, és valóban felcsap a víz, amikor érkezik az anyag. Ez nagyon kellemetlen. Azonban van egy olyan fajta is (szintén elterjedt), amiben sokkal alacsonyabb a vízszint, nem fröcsköl, viszont öblítéskor teljesen kiszívódik a víz belőle, tök szárazra, így garantáltan minden lemegy, állagtól, mérettől függetlenül. Ez szerintem a nyerő, jobb mint bármely európai társa. A német, "tárgylapos" kivitel nekem sose jött be, ha nincs víznyomás, sokszor nem megy le, tuszkolni kell, borzasztó. Összességében elmondható, hogy míg európában számtalanszor kerül olyan helyzetbe az ember, hogy nem bír megszabadulni a végterméktől, amerikai típusú wécékben ez elég elképzelhetetlen.

symore 2010.04.27. 01:37:24

Valóban kétélű a fegyver. Részemről inkább a tuszkolás (mely azért nálam ritkábban fordul elő), de a felcsobbanás rendkívül idegesítő tud lenni. Persze ez ellen is van megoldás, mint korábban említették, első lépésben mindig el kell árasztani papírral a az alját, és nem lesz alvázmosás:D
Egy köztes megoldást, mely támogatja az orvosi vizsgálódást és a fel nem csobbanást is, mindemellett a könnyed megszabadulást a felesleges tehertől szívesen támogatnék:)

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.04.27. 01:42:27

le kell hajtani a fedelet, mert bejön a patkány

algi 2010.04.27. 01:47:41

@Vizet Prédikál: Ez a másodikfajta jól hangzik, kipróbálnám. Vajon mi lehet a neve?

szbszig 2010.04.27. 02:00:21

"receiver shelf"

Ez jó. :D

Zsola777 2010.04.27. 02:25:32

Ez tök. egyértelmű. Miért nem világosítottad fel az amcsikat, hogy mi meg azon hüledeztünk először?
A vécépárkány pedig egy új fogalom, gratula! :)
De ha már van párkánya és léce, a többinek is kellene nevet adni, ne csak lyuk legyen!

babsz 2010.04.27. 03:30:08

amikor kicsi voltam, egyszer egy hetig tortem a fejem, mert a nagyapam megkerdezte, "na mi az, amit minden ember megcsinal a vecen?". en meg akarhogy okoskodtam, nem jottem ra. aztan megmondta: "megnezi."

ViktoriaF 2010.04.27. 03:31:07

es ugye aki a jenki vecet szidja az nem probalta meg a csobbanas megelozesere a papir uloke boritot (egyben csobbanasgatlot), amit mellesleg lehuzhat a vegtermekkel

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.04.27. 04:06:55

@Gera: igy van
nekem 15 eb alatt egyszer nem csobbant vissza sot, az elso adag urtan nyuhodtan ulve lehuzhatom a vegkifejletig es az ujsagcikk befejezeseig

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.04.27. 04:11:28

@Gera: igy van
nekem 15 eb alatt egyszer nem csobbant vissza sot, az elso adag urtan nyuhodtan ulve lehuzhatom a vegkifejletig es az ujsagcikk befejezeseig

jotr 2010.04.27. 04:24:24

A polcos kivitelnel viszont meg van esely egy szornyu elmenyre:

Ha a szar leragad, es a lehuzahsor erkezo viztomeg nem tud egybol alakapni, akkor az bizony frocskol kifele. Idegen helyen en mindig felreallok oldalra, mielott lehuzom.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.04.27. 04:42:25

Utalom a melyoblitesu WC-ket.
Egy kiadosabb adag kozben felcsap az ember seggere a viz.

greensleeves · http://www.clusterone.hu 2010.04.27. 04:59:27

A témában elmélyülőknek szeretném ajánlani Slavoj Zizek mester toalett-ideológiai megfigyeléseit a német, francia ill. ámerikánus típusú vécékről: www.youtube.com/watch?v=AwTJXHNP0bg

romesz 2010.04.27. 05:04:36

A nemet rendszeru WC-t nem szeretem, mindig is zavart, hogy a gozolgo szar ektelenkedik a klotyoban es az elegtelen viz mennyiseg miatt kefevel kell segiteni. Sokkal higienikusabb az amcsi rendszeru.

romesz 2010.04.27. 05:13:36

viszont ez a megoldas nagyon tetszik, jo 5let
www.geekologie.com/2007/03/sink-toilet.jpg

fucksatan · http://gubafan.atw.hu/ 2010.04.27. 06:27:36

a vizben alamerulo szarnak nincs akkora kiparolgasi felulete mint a patkan maradtenak ,ergo nincs olyan szarszag az amerikaiban mint a nemetben

magyar bucó 2010.04.27. 06:52:42

@hagyma: Ugye, nem baj, ha nem hiszem el?

romesz 2010.04.27. 07:01:32

@magyar bucó: azt hiszel amit akarsz

romesz 2010.04.27. 07:07:52

@Bölcs Lázadó: te csak ne bantsd a patkanyokat

Goyo 2010.04.27. 07:12:37

@budahazyj: Ez a hsz mehetne a modoros blogra is egyből.

Sword 2010.04.27. 07:14:06

Ráadásul a mélyöblítésűben sokszor csíkot hagy maga után a cucc :), míg a laposöblítésűben állandóan van egy kis víz és szépen lemegy.
De a legrosszabb tényleg a csobbanás.

tocibacsi 2010.04.27. 07:20:57

2 szelet papír meggátolja a csobbanást, cserébe a júzer nem párolódik 5-10-15 percet a 90x120-as helység saját végterméke aromájával kevert levegőjéban...

tocibacsi 2010.04.27. 07:21:39

egyébként én csak "tálcás" és "élményfürdős" kivitelként szoktam emlegetni...

tocibacsi 2010.04.27. 07:22:50

a balkáni taposósat mé nem említi senki?! :D

Csontpete · http://csontpete.puruttya.hu 2010.04.27. 07:39:15

Visszasírom még a német megoldást!
Egyrészről nem valami olcsó megoldás, ha a wc papír több mint fele arra megy el, hogy fészket rakunk, tompítva ezzel a becsapódását Maczkó úrnak, nem is beszélve a gyakori dugulásról, amelytől sose repesett kicsi szívem. Másrészt, amikor az orvos a kezedbe nyomja a kis műanyag poharat, meg egy aranyos kanálkát, hogy otthon reggeli első pottyantásból vigyél neki kóstolót, azzal igen csak zavarba tud hozni - kérjük el a szomszéd gyerek bilijét??? Új csészére meg a kávéskészletbe se telik, nem hogy...

2010.04.27. 07:40:51

Egyértelműen a teraszos a király. Utálom ha a seggemig csap a vízbe hulló potyadék által felvert hullám. A taszigálás pedig megelőzhető az akció előtt a teraszra ejtett budipapírral.

Hümüzhümümüz 2010.04.27. 07:46:50

Fúúú! Ez így reggelire. :)
Egyébként volt necces történetem ezzel. Egyik munkahelyemen kértek széklet-mintát az átfogó egészségügyi vizsgálathoz. Nálam mindkét kagyló ilyen azonnal eltűntetős, így itthon csak próbálkoztam, hogy jól hátra ülök és hátha "megragad" de nem jött össze... Írogattam mailt a haveroknak, hogy milyen vécéjük van. :D Aztán Soroksárra kellett átautóznom, mert az ottani spanéknak volt erkélyes verzió. :D
Azóta a párom tanácsára beszereztünk egy ágytálat a Praktikerben, de még nem volt rá szükség.

Szóval az a szerencsés, ha megteheted, akkor legalább az egyik mosdóba erkélyest szereltetsz és akkor tudsz választani, hogy melyikbe fektess kábelt. :)

Goldika 2010.04.27. 07:49:02

@Equinoxe: Kiveve, ha a "vegtermek" egy 202 cmes 130 kilos ferfiembertol szarmazik, ami hogy ugy mondjam tenyleg segitsegre szorul az alagutba befele menet.
A masik meg, amig az amerikai stilusu toiletektol meg nem tapasztaltam a fent emlitett mennyisegu anyag eltuntetesenel problemat, addig bizony a nemet tipus szuk kanyarulatai igencsak meg tudjak akasztani a cuccot a szamara kijelolt uton:)

Amugy a megoldas a mandiner. Ha kap egy mandinert az csokkenti a lenduletet es a csobbanas maris nem gejzirkent lovell a kiado nyilas fele:)

albert1 2010.04.27. 07:50:45

Tapasztalatom szerint itt igazából 3 féle WC-ről beszélünk:

1. Európai magas öblítésű, német

2. Európai mélyöblítésű

3. Amerikai, ami hasonlít az európai mélyöblítésűhöz, de:
- Alapállapotban magasan fel van töltve vízzel, majdnem teljes szélességű víztükör van, min. 5-6 liter
- Öblítéskor még rámegy a tartály tartalma, de lefelé még semmi
- Majd kinyit lent, és az egész leörvénylik. Elég hajmeresztő, mert a lefolyó lyuk nem is olyan széles, mint itthon, hanem a barnamaci örvénylés közben egyik végével belekap, és úgy araszol le hosszában!
- LENT is van víz input, lefolyás után onnan alulról töltődik fel az 5-6 literes víztükör.

Szóval ők ha a 3-asat ezt keresik Európában, azt soha nem találják meg, mert a 2-es, amiről mi itt vitatkozunk, jóval egyszerűbb működésű. Az 1-es meg nekik külön sokk. :)

Röviden ennyi, kérem, erősítse meg, aki ismeri a 3-asat.

Pacman 2010.04.27. 07:56:42

Én a teraszoson is szoktam néha egy-két cikk papírt a párkányra dobni amolyan szánkó gyanánt, amin leszánkázik a végén és tuti nem kell összekarcolni a drága porcelánt. :)

Semper Fidelis 2010.04.27. 07:58:06

New Yorkban a szállodában volt olyan, hogy egy hatalmas szívótölcsér keletkezett a klotyóban, és mindent beszippantott. Még WC kefe sem volt mellette, de nem is hiányzott, annak az örvénynek semmi nem tud ellenállni.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2010.04.27. 07:59:44

Naszóval, nálunk két klotyó is van. Az előszobából nyíló, nehezen szellőztethető klotyó-klotyóban csúszdás kivitelű van, a nagy ablakos fürdőszobában pedig teraszos. Szinte kizárólag ezt az utóbbit használom, a következő policyk betartásával:

1) Áprilistól októberig nyitott ablaknál pottyantok. (Lehet figyelni a mókusokat meg a rigókat a kertben.)
2) Kétszer húzom meg, egyszer a pottyantás után azonnal, egyszer pedig az újság kiolvasása és a törlés után.

Az amerikaiak hülyék, vitán felül. :-)))

árnyasbetét 2010.04.27. 08:13:59

felénk platósnak nevezik a német típust

2010.04.27. 08:20:38

Indiában voltam tavaly, és volt szerencsém elkapni a kötelező fosós-okádós gyomorfertőzést, mint mindenkinek.
Egy tizennégy órás Varanasi - Új Delhi vonatúton ez azért taccsra teszi az embert, pláne hogy ott sokkal sűrűbben foglalt a sló, és két fajta van:
- Az "Európai", ami úgy néz ki mint a miskolci csühösön (a papír indiaszerte hiánycikk)
- Az "Indiai", amit mi balkáni lábnyomos-guggolósnak ismerünk, de itt van mellette egy csap, és egy láncra kötött bögre, aminek a (papír hiányában történő) felhasználását mindenkinek a fantáziájára bíznám.

Mindenesetre mindig volt nálam egy százas csomag zsepi.

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2010.04.27. 08:34:09

én a teraszosra esküszöm. nem szoktam fél órát bent ülni, akkor megyek, amikor kell, két perc alatt végzek, mire a szag az orromig érne, már ott sem vagyok...
:-D

evacat 2010.04.27. 08:38:45

Saját példa.
Túl vagyok egy béltükrözésen, nagy polipot találtak bennem. Aztán a szövettani vizsgálat eredménye - még - nem mutatott ki rosszindulatú elváltozást, de fél éven belül újra ismételni kell a vizsgálatokat.
/kellemes program!/
Csak egy véletlennek köszönhető, hogy észrevettem, hogy a székletem véres, nyákos, mert semmi más tünetet nem okozott. Ha nem derül ki, akkor ez az izé dolgozik tovább, s később már nem biztos, hogy könnyen megúszom.
Ha teraszos lett volna a slózim, meg sok más emberé is, akkor már rögtön az elején észrevehető lett volna, hogy valami nem stimmel.

Úgyhogy nem lenne hülyeség visszatérni rá.

Ringlósztár 2010.04.27. 08:39:24

@ZöPö (inda):
Pontosan. Egy európér csak így csinálja.

Joooe 2010.04.27. 08:56:23

Sokkal kulturáltabb a "platós", nincs gusztustalanabb az ánuszba fröccsenő szarlénél.

Majdnem 2010.04.27. 08:58:46

nem árt megszemlélni a "végterméket" ... értelmes embernek informativ lehet ... és akkor arról még senki nem szólt, hogy milyen kellemetelen a magas vízszintű amerikainál, ha belelóg a fütyi a vízbe egy sima leülésnél ... jó, jó fütyi is kell hozzá :) ( a szemem kijött amikor először óvatlanul makkot mostam ámerikában ...)

efhábé 2010.04.27. 09:01:07

@tocibacsi: Miért hiszi mindenki, hogy a tartályból a kagylóba vizet csak a törlés után szabad engedni?
Nem kell hozzá sok logika, hogy az ember rájöjjön, nem kötelező az adagokban érkező végterméket összegyűjteni a kagylóban és párolódni a szagában. Rohadt egyszerű, kipottyant, egyből pici öblítés, nincs szag, nincs csobbanás, jöhet a következő adag, aztán, ha végeztél, alapos törlés és utána egy teljes öblítés.

efhábé 2010.04.27. 09:04:01

@Audi Achtzig: Szerintem a 3-as jóval egyszerűbb működésű, nem tölti fel pluszban, hanem a majdnem színültig telt slót leereszti, amikor lehúzod, majd amikor kiürült, lezár és a friss víz érkezik a tartályból.
Legalábbis bennem így maradt meg, de már rég jártam a nagy vízen túl :)

prukker 2010.04.27. 09:06:08

@Pacman:
Hogy tud becsipődni a kuki, ha rajta ülsz? :))
Amúgy valóban megfejthetnénk, miért hiányzik az amcsi wc ülőke eleje.....

Sákif za morro? 2010.04.27. 09:07:05

Akit a polcos megoldás esetén zavar a szag, az kaksizás után húzza le a ganyét és nem fogja zavarni.... Ez egyszerű, nem?!

Sákif za morro? 2010.04.27. 09:07:54

@efhábé: Ó, úgy látom ezt már te is felfedezted... :-)

Kopi3.14 2010.04.27. 11:06:27

@Thresher: ott direkt gázzal vegyített tömört, had legyen jó kis sorozatlövö ratata. :D

Kopi3.14 2010.04.27. 11:08:57

amúgy a német versön is képes visszacsapni. Egy tisztességes, olajos-hagymás stb. fosás simám még a deszkát is keni, söt, akár mást is. Ha nicns akkora alfele az embernek, hogy a nyílást teljesen elfedje.

babsz 2010.04.27. 11:18:28

svájcban meg ilyen félmegoldás van, tökéletes 45 fokban lejt a fajansz befele, a víz meg a felénél áll. mindenki eldöntheti, kicsit inkább előbbre ül, vagy kicsit inkább hátra.

Thresher 2010.04.27. 12:14:35

@Kopi3.14: Ja, és visszhangozzon, az a jó! :D

Amugy nem lehetne kombinálni a "polcos" meg a mélyöblítésű slozit? Mármint hogy legyen is polc, meg nem is, magyarán a munkánk gyümölcse ne a vízbe érkezzem meg előszőr, hanem egy ferde polcra, ami eleve olyan meredek, hogy a gravitáció rásegítsen, a falon maradt/ragadt csoki meg mehet a lehúzott vizzel együt.

Thresher 2010.04.27. 12:17:21

@Audi Achtzig: Hát, a 3-as elég vízpazarló....

2010.04.27. 12:39:29

Nekem semmi bajom a mai WC-csészékkel. És önnek uram? :)

budahazyj 2010.04.27. 14:25:33

Kedves Blogiro,

kapott valamelyik tema mar ilyen mennyisegu hozzaszolast?

budahazyj 2010.04.27. 14:41:30

Na jo, megtalaltam a gorgeto gombot az egeren, ugyhogy megneztem a hozzaszolasok szamat. Gyogyitas atveressel 92 hozzaszolas. Szoval szarakodjunk meg egy kicsit.

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.04.27. 15:14:38

@budahazyj: ez kétségtelenül egy olyan téma, amihez mindenki hozzá tud szólni :D

romesz 2010.04.27. 15:29:05

@prukker: csak a nyilvanos WC-n levo deszka eleje van kivagva es azert, ha valaki nem hajtja fel a deszkat es ugy pisal akkor ne pisalja le. Mert utana mar nem akar senki leulni x@rni

raven_seldon 2010.04.27. 20:58:10

már nem azért, de ha már papírral kibélelés - a tálcásat le is lehet ám húzni az első roham után, ha már valaki feltétlenül 15 percig ott akar üldögélni felette :) szóval tálcás rulez, alvázmosós sucks

Káposztakukac 2010.04.27. 21:41:33

amerikai wc-k a legjobbak. nem zuhan annyit a termék, ezért nincs csobbanás sem, viszont kizárt, hogy kefét kelljen használni...

gepsonka 2010.04.28. 00:46:24

@Audi Achtzig: Ott a pont!

@pafff: Szerintem az csak "gyartmanyfuggo".

apróbetűsrész · http://egyzene.blog.hu/ 2010.04.28. 09:36:23

@Gera: én a széklet távozása után azonnal öblíteni szoktam, így a szag nem tudja stabilan befészkelni magát a helyiségbe. utána pedig - ha kell - visszaülök kicsit, akár olvasgatni is. :) amúgy meg abszolút a polcos pártján állok.

romesz 2010.05.05. 21:02:50

@aprobetusresz: en nem szoktam obliteni, csak lehuzom a WC-t. Persze lehet, hogy oblitenem is kellene?

plimplim 2010.05.07. 23:17:24

@Audi Achtzig: Aha, akkor a 3-as az egyszerűség jegyében keletkezhetett. Ha jól értem, akkor ennél nincs külön WC tartály, illetve a bűzelzárót is kihagyták. Pontosabban a WC kagyló a tartály és a bűzelzáró is egyben. Hát lehet, hogy egyszerűbb, de épp annyira elborzasztó lehet használni, mint a vidéki roskadozó pottyantóst.

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2010.05.28. 23:26:23

Jó a post!
A témávalkapcsolatban ajánlanám a Kakadémia című könyvet, ami vicces és egyben informatív is:
bookline.hu/product/home.action?type=20&id=137160

Barbamamiiii 2010.06.02. 18:08:18

Na ezen a témán jól elrágódtunk :)
Platós a jó nem csobban, platón egy kis darab papírral nem kell kefézni sem. Bemész, végzed, kijössz.
Olvasni meg fotelban, mert ebből lesz a szorulás. Nem tudja a feneked, miért ülsz ott. Bizony :)

laci_ 2010.06.18. 20:55:56

Ha már ilyeneken is elmékedsz, megválaszolnád, hogy a rövidgatyák egy részébe miért raknak hálót? Se google, se Wikipedia nem segített, és nem tudok rendesen aludni sem, amíg nem tudom meg milyen konstrukciós elgondolás alapján került háló a gatyába :)

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.06.18. 21:07:32

@laci_: pedig a Google tudja: www.urbandictionary.com/define.php?term=net%20shorts

Azért kell a háló, hogy a helyén tartsa a dolgokat, és ne villanjon ki olyasmi a lábszárnál, amit nem akarsz a világ elé tárni :P

laci_ 2010.06.18. 21:34:15

@blogíró: Ohh, szóval ez egy lebutított integrált fecskegatya.

Thx, u saved my night :)
süti beállítások módosítása